Olen etsiskellyt helppoja arkiruokareseptejä, joista tulisi kerralla isompi määrä syötävää. Varsinkin arkena sitä toivoo ruoalta usein erityisesti edullisuutta ja terveellisyyttä. Tällaisina päivinä intialaisten dalien kokkaaminen on hyvin kiitollista hommaa. Dal sen kun paranee uudelleenlämmitettäessä. Tämä dal tadka /tarka saa paljon makua paistetusta öljystä, joka sekotetaan tarjoiluvaiheessa mukaan annokseen.
Reseptiin tulee kahta erilaista linssilajiketta: keltaisia chana dal (tai toor dal) -linssejä, sekä punaisia linssejä. Yhdistelmä toimii erinomaisesti. Keltaiset linssit tuovat pataan syvyyttä, ja punaiset linssit puolestaan pehmeyttä.
Linssejä keitellään kaikessa rauhassa, optimiaika on reilun tunnin verran. Onneksi keittely ei vaadi suurempaa vahtimista kypsymisen aikana. Tärkein asia, jota tämä dal tadka vaatiikin, on hitunen suunnitelmallisuutta (sekä intialaista ruoanlaittoa tukevaa maustekaappia).
Toinen hyvä dal blogin arkistoista on myös tämä herkullinen dal-resepti – täysin erilainen dal-resepti kuin tämä ohje!
Tämä dalresepti on Maya Kaimalin erinomaisesta keittokirjasta Indian flavor every day: Simple recipes and smart techniques to inspire. Lämmin suositus tuolle keittokirjalle, jos intialainen ruoanlaitto on sinun juttusi. Kirja on täynnä helposti kokattavia ja kotikäyttöön sopivia reseptejä, joissa monessa on jokin pieni twisti.
Klassinen dal tadka
Ainekset
Dal
- 2 dl toor dal tai chana dal -linssejä huuhtele hyvin
- 1 dl punaisia linssejä (masoor dal) huuhtele hyvin
- 0,25 tl jauhettua kurkumaa
- 0,5 tl suolaa
- 1 litra vettä
- 2 rkl korianterin lehtiä tarjoiluun, vapaaehtoinen
Tarka – osa 1
- 2 rkl ruokaöljyä tai gheetä
- 0,5 tl jeeran siemeniä
- 1 pieni sipuli pilkottuna pieneksi
- 1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
- 1 tl inkivääriä hienonnettuna
- 1-2 tomaattia pilkottuna pieneksi
- 0,5 tl kurkumaa
- 0,5 tl chilijauhetta
Tarka – osa 2, koristeluun
- 1,5 rkl ruokaöljyä tai gheetä
- 0,5 tl juustokuminan siemeniä
- 2 kuivattua chiliä
- 0,5 tl chilijauhetta
Ohjeet
- Aloita laittamalla linssit kiehumaan veden, suolan ja kurkuman kanssa. Kun vesi alkaa kiehua, laita lämpö miedommalle. Keitä, kunnes linssit ovat kokonaan pehmenneitä, noin 45-50 minuuttia. Sekoita keittämisen aikana, ja lisää vettä (n. 1 dl) tarpeen mukaan. Linssien tulisi olla lopuksi kokonaan pehmeitä, siten että niiden ytimessä ei näy ollenkaan valkoista.
- Kun linssit ovat kypsiä, muussaa linssejä perunasurvimella, kunnes rakenne muistuttaa vetisenlaista hernekeittoa. Älä ole liian tarkka: jätä kuitenkin osa linsseistä kokonaisiksi. Voit käyttää tähän myös sauvasekotinta, mutta muista silloinkin jättää osa linsseistä kokonaisiksi.
- Valmista tarka, osa 1 – Kuumenna öljy kattilassa ja lisää siihen juustokuminan siemenet. Paista niitä, kunnes ne saavat vähän väriä. Lisää joukkoon sipulit ja kuullota sipuleita noin 3-4 minuutin ajan. Lisää valkosipuli ja inkivääri, ja jatka paistamista noin minuutin ajan. Lisää seuraavaksi mukaan tomaatti, kurkuma, chilijauhe ja suola. Paista muutaman minuutin ajan, kunnes tomaatti on pehmennyt vähän.
- Lusikoi tarka dalin joukkoon. Sekoita ja anna dalin maustua vielä noin viiden minuutin ajan. Tarkista maku. Voit tehdä dalin tähän pisteeseen asti myös etukäteen.
- Kun olet tarjoamassa dalin, tee sen päälle tarka, osa 2. Ota kattila, jossa teit ensimmäisen tarkan, pese ja pyyhi se HUOLELLA kuivaksi (et halua räiskyvää öljyä pitkin keittiötä). Lisää öljy, ja kun se on kuumaa, lisää siihen juustokuminan siemenet ja chilit. Paista muutaman sekunnin ajan. Lisää chilijauhe ja sekoita nopeasti. Lusikoi mausteöljy dalin päälle. Koristele korianterinlehdillä ja nosta tarjolle.