Taivaalliset yliyön vohvelit – Klassikkoresepti vuodelta 1896

Tämä taivaallinen vohvelitaikina on nimensä veroinen. Omasta mielestäni se on yksi parhaista vohvelitaikinaresepteistä – etenkin jos tahtoo, että vohveleissa maistuu hitunen happamuutta. Resepti on reilunkokoinen, tästä riittää kuudelle. Jos syöjiä ei ole näin monta, voit paistaa lättyjä useammalla kerralla tai puolittaa reseptin.

Tämä vohveliresepti on peräisin Bee Wilsonin The Secret of Cooking -keittokirjasta. Saatesanoissaan Wilson hehkuttaa reseptiä antaumuksellisesti. Hän kertoo matkustaneensa Belgiaan, toiveenaan maistaa täydellisiä vohveleita, ja pettymyksestään hänen huomatessaan, että hänen oma vohvelireseptinsä on parempi Brysselin kioskien tarjonta.

Hiivaa ja aikaa

Kevään ja kesän aikana olen päivittänyt blogia tosi vähän. Olen ottanut vahinkoa kuitenkin takaisin sillä, että olen treenannut tämän reseptin kokkaamista jo useamman kerran 🙂 Ja olen hehkuttanut sumeilematta tätä reseptiä sukulaisilleni, sillä lupauksella, että joskus kokkaan tätä heillekin. Toivottavasti kesälomalla, tuoreiden marjojen kanssa!

Resepti ei vaadi isoja kikkailuja. Tärkeimmät ainesosat ovat hiiva ja aika: taikina pitää tehdä edellisenä iltana ennen paistamista.

Vohvelitaikina kohoaa reippaasti ensimmäisten tuntien aikana. Suosittelen sekottamaan taikinan kertaalleen kohoamisen aikana. Sekä varaamaan tarpeeksi ison astian, jotta seos ei valu pöydälle kohotessaan.

Wilson kertoo, että tämä hiivaa sisältävien vohveleiden resepti on peräisin alunperin Fannie Farmerin The Boston Cooking-School Cook Book -keittokirjasta vuodelta 1896. Resepti sai uudelleen suosiota sen jälkeen, kun Marion Cunningham julkaisi reseptin keittokirjassaan The Breakfast Book vuonna 1987.

Lämmin suositus muutenkin Wilsonin keittokirjalle! Kirjan reseptit vievät useiden eri maiden makumaailmaan. Kirjan tarinankerronta toimii erinomaisesti. Reseptien ainesosaluettelossa ei ole liikaa eksoottisia aineksia, vaan pääpaino on enemmän tekniikassa ja tietämyksessä. Ainakin minulle juuri siitä keittotaidossa on kysymys: että osaa hyödyntää sitä, mitä on käsillä, tehdä parhaansa niistä aineksista joita on tarjolla.

Mukavaa uutta viikkoa!

Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Taivaalliset yliyön vohvelit

Vohvelitaikina vailla vertaa.
Valmisteluun 5 minutes
Liedellä 20 minutes
Odotusaikaa 12 hours

Ainekset

  • 1 pussi kuivahiivaa
  • 120 g lämmintä vettä (42 astetta)
  • 4,75 dl maitoa
  • 110 g voita sulatettuna
  • 1 tl sokeria
  • 250 g vehnäjauhoja
  • 2 kananmunaa
  • 1/4 tl ruokasoodaa

Ohjeet

  • Aloita taikinan teko edellisenä iltana ennen paistamista. Sekoita isossa kulhossa yhteen hiiva ja lämmin vesi. Anna odottaa viitisen minuuttia.
  • Lisää maito, voi, sokeri ja jauhot mukaan ja sekota hyvin. Peitä kulho lautasella ja jätä odottamaan huoneenlämpöön. Jos olet paikalla sopivasti, voit sekottaa taikinan kerran kohoamisen aikana, jotta se ei kupli yli.
  • Seuraavana aamuna laita vohvelirauta päälle. Raudan kuumenemista odotellessasi lisää taikinan sekaan kananmunat ja ruokasooda.
  • Paista vohvelit vohveliraudassa. Taikina on ohuehkoa, ja paistoaika on noin 3-4 minuuttia.

Lisätietoa

Taikina säilyy jääkaapissa hyvänä parin päivän ajan.
Voit myös paistaa taikinan kerralla, ja pakastaa ylijääneet lätyt. Bee Wilsonin mukaan letut lämpiävät erinomaisesti leivänpaahtimessa, jolloin voit nauttia vohvelista myös arkiaamuna – itse en ole kokeillut tätä, mutta se kuulostaa kyllä aika luksukselta. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *