
Tämä turkkilainen linssikeitto tehdään punaisista linsseistä. Linssien ohella joukkoon heitetään vähän perunaa ja porkkanaa. Tämä on kotoisa ja helppo keitto, jota voi kokata silloin, kun haluaa jotain maanläheistä syötävää helposti. Se maistuu erinomaiselta myös uudelleenlämmitettynä. Suosittelenkin tekemään reseptin tuplakokoisena, ja pakastamaan loppuosan annosrasioissa tulevaisuuden itseäsi varten.
Resepti on Özlem Warrenin erinomaisesta Özlem’s Turkish Table -keittokirjasta. Jos Välimeren alueen ruoanlaitto kiinnostaa, suosittelen lämpimästi tätä Warrenin keittokirjaa. Kirjan reseptit ovat sopivalla tavalla konstailemattomia, maukkaita ja helposti lähestyttäviä. Sen verran tosin varoituksena, että tässä kirjassa on paljon lihareseptejä. Suurin osa liharesepteistä on tyyliltään sellaisia, että ne ovat muunnettavissa kasvisresepteiksi, mutta se vaatii vähän luovuutta. Onneksi Warrenin uusin keittokirja, Sebze, sisältää ainoastaan kasvisreseptejä – ja se on myös tosi hyvä! Molemmat olivat kirjoja, joista itselleni tuli lähestulkoon joka toisen reseptin kohdalla sellainen olo, että olisipa kiva päästä kokkaamaan tätä. Laitoin kirjoihin yhtä paljon merkintöjä kuin mitä kuusivuotias ympyröi lasten suurta lelukirjaa.
Kuvassa näkyy, että tein krutongeista vähän suuren kokoisia. Mielestäni ne olivat ruoassa keskeisessä osassa. Lapsi oli myös samaa mieltä, niiden varjolla onnistuin saamaan hänetkin ainakin maistamaan keittoa.
Suosittelen vahvasti tekemään reseptissä ehdotetun mausteöljyn. Jos mieto chilijauhe puuttuu kaapista, korvaa se savupaprikalla. Jonkinlainen infusoitu mausteöljy – sekä pieni määrä voita – maustavat keiton erinomaiseksi. Tällaisessa keitossa pienillä yksityiskohdilla on iso merkitys. Jos haluat keitosta vegaanisen, vaihda se vegaaniseen voihin tai lorauta oliiviöljyä vähän reilummalla kädellä.
Kuvassa ei näy ehkä se, että unohdin kokatessani riisin joukosta. Eipä se hirveästi haitannut, ensi kerralla sitten.

Neljä muuta linssikeittoreseptiä
Tässä blogissa on fiilistelty jo pidempään erilaisia linssikeittoja. Kenties siksi, että linssikeitot sisältävät paljon niistä piirteistä, joita arvostan hyvissä resepteissä: terveellisyyttä, edullisuutta ja sitä, miten maustamalla ruokaan saa luotua niin monenlaisia eri vivahteita.
Espanjalainen linssikeitto vihreistä linsseistä. Kenties oma suosikkini erilaisista linssikeitoista. Tätä reseptiä kokataan meillä ainakin joka toinen kuukausi.
Syyrialainen linssikeitto keltaisista linsseistä. Yksinkertainen linssikeitto, johon tulee pääosin vain linssejä ja mausteita. Voit korvata keltaiset linssit punaisilla.
Meksikolainen linssikeitto ruskeista linsseistä. Tämänkään keiton ainesosaluettelo ei ole pitkä, mutta maku on todella hyvä.
Marokkolainen tomaatti-linssikeitto. Päiville, kun haluat tehdä makumatkan Pohjois-Afrikkaan. Punaisista linsseistä.
Muussa elämässä kuuluu ihan hyvää. Koitan kovasti lähteä juhannuksena lomille – ainakin lapsen päiväkotiloma alkaa silloin. Asioiden valmiiksisaattamisessa on sen verran hulinaa, että tällaiset ”valmistuu helposti, ei tarvitse miettiä mitään” -keitot sopivat arkeen nyt täydellisesti.
Mukavaa viikkoa!
Piristä sähköpostiasi ruokakuulumisilla – tilaa uudet reseptit sähköpostiisi:
En jaa osoitettasi koskaan eteenpäin, ja voit lopettaa tilauksen koska vain.


Turkkilainen linssikeitto punaisista linsseistä
Ainekset
- 2 rkl oliiviöljyä
- 1 sipuli pilkottuna
- 1 porkkana pilkottu pieniksi kuutioiksi
- 1 peruna pilkottu pieniksi kuutioiksi
- 1 litra kuumaa vettä
- 1 rkl pitkäjyväistä riisiä huuhdeltuna ja kuivattuna
- 250 g punaisia linssejä huuhdeltuna
- 1 rkl voita korvaa oliiviöljyllä, jos haluat vegaanisen keiton
- 2 tl jauhettua juustokuminaa
- 0,5 sitruunan mehu
- suolaa maun mukaan
Krutongit
- 3-4 siivua vaaleaa, vähän kuivahtanutta leipää
- 2 rkl oliiviöljyä
Koristeluun
- 1 rkl turkkilaista pul biber -jauhetta tai paprikajauhetta
- 2 rkl oliiviöljyä
- sitruunalohkoja tarjoa ohessa
Ohjeet
- Kuullota sipulia, porkkanoita ja perunoita oliiviöljyssä noin 2 minuutin ajan.
- Lisää joukkoon linssit, riisi ja vesi. Kuumenna vesi ja anna kehua keskilämmöllä noin 30-35 minuutin ajan, kunnes kaikki ainekset ovat ihanan pehmeitä. Jos keittoon tulee vaahtoa pinnalle, kuori se pois. Sekoittele keittoa muutaman kerran kiehumisen aikana. Lisää tarvittaessa vettä
- Odottaessasi keiton valmistumista paista krutongit. Paahda pannulla keskilämmöllä oliiviöljyä ja leipäkuutioita, kunnes krutongit ovat saaneet vähän väriä, noin 2-3 minuuttia.
- Kun keitto on valmis, mausta se sitruunamehulla, voilla ja juustokuminalla. Lisää suolaa ja mustapippuria oman maun mukaan.
- Valmista erillisessä pannussa mausteöljy: kuumenna oliiviöljyä keskilämmölle ja lisää chilijauhe (tai paprikajauhe) sekaan. Sekoita mausteöljy keiton sekaan.
- Tarjoa keitto annoslautasista, koristellen jokainen annos krutongeilla. Tarjoa sitruunaviipaleen kanssa.