intialainen curry

Pinaatti-kikhernecurry – ja ruokien hinnoista ylipäätään

kikherne-pinaatticurry

Intialainen pinaatti-kikhernecurry maistuu ihanalta pitkän päivän jälkeen. Sen yksi valtti on nopeus, sillä se valmistuu noin puolessa tunnissa. Toinen valtti on herkullisuus, tämä on tosi hyvää. Entä edullisuus? Ruoan hinta puhuttaa tällä hetkellä paljon, mietin sitä itsekin tätä kokatessani.

Jos on lukenut yhtään uutisia kevään ja kesän 2022 aikana, tai ylipäätään käynyt ruokakaupassa, ei ole voinut olla huomaamatta ruoan hintojen kasvua (tai oikeammin kaikkien hintojen). Kiinnitän itsekin tällä hetkellä erityisen paljon ruokalaskuun, ja koitan tehdä uusia halpoja arkiruokareseptejä. Sellaisia kuin tämä curry.

Halpojen arkiruokareseptien etsinnän ohessa ruokahävikin vähentäminen on usein toinen ihan käytännöllinen keino ruokabudjetin pienentämiseen. Jos olet ostanut vihanneksia, niistä kannattaa myös kokata; kahvia ei kannata keittää liikaa. Heitä leipä pakkaseen jos se on jäämässä vaille käyttöä. Näitä perusasioita, joita toistetaan ihmisille vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen, mutta joita ei aina silti tule noudatettua.

Tämä curryresepti on mukava myös hävikin vähentämisen näkökulmasta. Se sopii hienosti tilanteisiin, kun olet hankkinut tai kasvattanut lehtikaalta tai pinaattia, mutta se uhkaa jäädä vaille käyttöä. Mulle itselleni pinaatti (ja salaatit ylipäätään) ovat silken-tofun ohella yksi niistä aineksista, jotka jäävät helposti kummittelemaan kaappiin. Jos siis hankit pinaattia, ja jos parin päivän kuluttua huomaat, että ei sitä vihersmoothieta tullutkaan laitettua, eikä se smoothie edelleenkään kiinnosta, on tämä resepti on tosi mainio.

intialainen curry

Jos sinulla ei ole tuoretta pinaattia, voit korvata sen pussillisella pakastepinaattia. (Kuten Hans Välimäki Kurjissa kuppiloissa vähän kyynisesti toteaa, pakastevihannekset sopivat hävikkiä välttelevälle kokille.) Curryn lopullinen rakenne on silloin toki vähän erilainen, mutta maku on edelleen erinomainen.

Voit vaihtaa pinaatti-kikhernecurryn nimikkovihanneksen myös muihin lehtivihreisiin, kuten lehtikaaliin – lehtikaalin määräksi riittää 3-4 desilitraa.

Ruoan hinta vuonna 2022 – ei mieltäylentävää

Joku voisi tehdä hintojen noususta sen johtopäätelmän, että pian kaikki ruokablogit ja ruokalehdet täyttyvät edullisista arkiruoista.

Paitsi että oletettavasti näin ei taida käydä. Ruokajuttuja luetaan paljon siksi, että saisi eskapismia arjesta. Kurjat ajat ja olosuhteet saattavat itse asiassa lisätä kysyntää fantasiaresepteille, joita ei ole tarkoituskaan kokata. Siitä, että ruoan hinta nousee, ei väistämättä seuraa sitä että ruokalehdissä aletaan kokata vain säästäväisimpien talousoppien mukaista ruokaa.

Hintojen muutokset saattavat kuitenkin vaikuttaa laajemmin ruokatrendeihin. Uskon itse, että se ei ainakaan vähennä ihmisten tarvetta löytää halpoja ja omaan makuun sopivia kasvisruokareseptejä.

Tein juuri kauppakassitilausta. Vertailin siinä samalla eri vakkarituotteideni hintoja joulukuussa ja nyt elokuussa. Musta oli mielenkiintoista, että kasvisten hinta on noussut suhteessa kaikkeen muuhun hinnannousuun suhteellisen vähän – toki silti paljon, silmämääräisesti arvioiden jotain 10-20 prosentin välissä. Sitä vastoin maitotuotteiden, valmisruoan ja etenkin kahvin kohdalla muutos oli paljon isompi.

Kananmunien kohdalla nousu tuli tosi hyvin esille. Halvimman 10xkennon hinta oli noussut lähimarketissa joulukuun 1,5 eurosta kahteen euroon. Ylen koneessa kananmunien hinnan kasvuksi annettiin 30 prosenttia.

Tiedot kanojen kasvatusoloista, esimerkiksi se että suurin osa kanoista joutuu elämään kivuliaiden rintalastan murtumien kanssa, ei näytä saavan monia ihmisiä lopettamaan kananmunien syömistä. Ehkä hinta tarjoaa kuitenkin lisäsyyn pohtia vielä tarkemmin sitä, että kokkaisiko aamiaiseksi kananmunia vai ehkä sittenkin jotain muuta. (Itse en osaa luopua kananmunista kokonaan, ks. esim. korealainen aamiainen parin viikon takaa. Mutta monien arkisten valintatilanteiden kohdalla koitan kuitenkin miettiä aluksi muita vaihtoehtoja. Esimerkiksi tämä granola on tosi mainio.)

Huomasin siis itse alkaneeni katsoa kananmunapakettia vähän uusin silmin. Samalla en yllättyisi, jos myös muut ihmiset kävisivät tämänlaisia pohdintoja. Varsinkin, jos vakkariostoslistaan kuuluu broileri (hintojen nousu ylen laskurin mukaan 12%), jauhelihapaketti (+16%) tai tuore kala (hurjat +48%).

Joka tapauksessa: loppupäätelmä tästä on, että mitä enemmän pystyt suosimaan kasviksia (mukaanlukien linssejä ja papuja), sitä vähemmän hintojen nousu vaikuttaa ruokabudjettiisi.

Lue myös: Teksasin kaviaari – ja mustasilmäpapujen historiasta

intialainen curry

Intialaiset perusmausteet: niitä riitää

Mutta takaisin tähän ruokaan. Lähestulkoon kaikkien maiden maalaiskeittiöissä on onneksi monia huikean hienoja ja edullisia reseptejä. Vaikkapa tämä kikherne-pinaatticurry tai meksikolainen papukeitto. Ei siis tarvitse haikailla vain ”Suomen 1980-luvun perusruokien” perään, kuten Hesari tiistaina teki.

Tässä pinaatti-kikhernecurryssä käytetään monia intialaisen keittiön perusmausteita – inkivääriä, valkosipulia, fenkolia, hajupihkaa, kurkumaa, korianteria, juustokuminaa ja cayennepippuria. Kaikki mausteet ovat siis todennäköisesti lähikaupasta saatavilla. Kun ne kerran hankkii, niistä saa tehtyä hyvin monta padallista varsin erimakuisia curryjä.

Tämä intialainen curryresepti sopiikin henkilölle, jolla on tapana ylläpitää vähän laajempaa maustekaappia. Tai joka haluaa perustaa sellaisen. Pinaatti on ainoa erikoisempi aines, kaikki muu on klassista kuiva-ainekaappitavaraa.

Tärkeimmät ensin

Kotiruokaa laittaessa saattaa usein suunnitella, että olisipa kiva tehdä hyvää ja edullista ruokaa. Kokatessa kannattaa pitää ohjenuorana sitä, että kun viimein saa maistaa ruokaa, niin ensimmäinen ajatus on ”onpa herkullista!” ja vasta sitten ”ja edullista!” Ei päinvastoin. Tämä intialainen pinaatti-kikhernecurry täyttää erinomaisesti tuon ehdon.

Jos kokkaat tätä curryreseptiä, lopputuloksena on ihanasti tuoksuva, keltainen pataruoka. Käytin tähän reseptiin kaurakermaa, sillä musta se toimii hyvin intialaisen ruoan kanssa. Voit halutessasi korvata sen kookosmaidolla tai tehdä jopa koko ruoan ilman kermaa.

Kokeilitko reseptiä? Uskotko, että ihmisten tarpeet ovat muuttumassa niin paljon, että resepteiltä ja ruokajutuilta vaaditaan eri asioita kuin aiemmin? Olisi kiva jos kommentoisit alle 🙂

Pysy kartalla uusista resepteistä – tilaa ne sähköpostiisi:

Voit lopettaa tilauksen koska vain.

intialainen curry
Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Kermainen kikherne-pinaatticurry

Raikas intialainen curry, joka valmistuu nopeasti

Ainekset

 • 3 cm pala inkivääriä kuorittuna ja hienonnettuna
 • 4 valkosipulinkynttä kuorittuna ja hienonnettuna
 • 1 dl neutraalia ruokaöljyä
 • 2 tl fenkolin siemeniä
 • 0,5 tl hajupihkaa (asafetida)
 • iso nippu tuoretta pinaattia tai 3-4 dl lehtikaalta.
 • 2 sipulia kuutioituna
 • 1 tl kurkumaa
 • 3 tl jauhettua korianteria
 • 1 tl juustokuminaa
 • 0,5 tl cayennepippuria halutessasi
 • 1 purkki kikherneitä tai noin 2-3 desilitraa, hyvin valutettuna
 • 2 dl kaurakermaa
 • 0,5 tl sokeria
 • 2 tl suolaa
 • muutama sitruunalohko, tarjoiluun

Ohjeet

 • Pese, kuivaa ja silppua pinaatti tai lehtikaali. Jätä se kuivumaan.
 • Tee seuraavaksi inkivääri-valkosipulitahna murskaamalla nämä ainekset morttelissa tahnaksi.
 • Mittaa paiston aikana lisättävä mausteet valmiiksi pieneen kippoon: kurkuma, korianteri, juustokumina ja mahdollinen chilijauhe.
 • Kuumenna öljy paistinpannulla niin kuumaksi, että se sihisee kun siihen heittää jotain. Lisää sitten fenkolin siemenet ja kuumenna nopeasti – tässä ei mene kauaa. Lisää joukkoon inkivääri-valkosipulitahna ja hajupihka. Kuumenna niin kauan, että tahna alkaa saada väriä, noin 20 sekuntia.
 • Lisää pinaatti mausteiden sekaan ja paista 2-3 minuutin ajan. Tänä aikana pinaatin koko pienenee huomattavasti. Lisää sitten sipuli joukkoon ja jatka paistamista vielä 2-3 minuutin ajan. Sekoittele aika ajoin. Lisää seuraavaksi kikherneet ja paista vielä pari minuuttia, kunnes kikherneet ovat kuumenneet.
 • Lisää nyt mausteet pienestä kiposta: kurkuma, korianteri ja juustokumina. Kaada ruokakerma mukaan ja anna kuumentua. Mausta curry sokerilla ja suolalla.
 • Tarkista maku. Lisää suolaa ja sokeria tarvittaessa. Jos haluat, voit myös rouhia vähän mustapippuria päälle. Curryn voi tarjota sitruunaviipaleiden kanssa, mutta se ei ole mitenkään pakollista.

Lisätietoa

Tässä ruoassa voi olla paljonkin pinaattia, jopa yhteen kiloon asti. Käytä sen verran, mitä sinulla on helposti saatavilla. Jos käytät lehtikaalta, tarvittu määrä on pienempi, sillä lehtikaali ei vetäydy paistamisen aikana yhtä paljon.