Wokkikastike ja sienet sopivat erinomaisesti yhteen. Tämä vahva kiinalainen wokkiruoka sopii etenkin niille, jotka pitävät kiinalaisen riisiviinin ja tumman riisiviinietikan mauista. Eli ihan päiväkoti-ikäisille en tätä kokkaisi. Vahvemman makuprofiilin vuoksi tämä wokkikastike toimii erinomaisesti vahvemman makuisten vihannesten ja proteiinien kanssa. Resepti on alunperin Jeremy Pangin Chinese unchopped -keittokirjasta, jossa tätä kastiketta tarjotaan porsaan ribsien kanssa.
Samalla tämä tarkoittaa myös sitä, että resepti vaatii kiinalaista mustaa riisiviinietikkaa, joka ei ole Suomessa vielä ihan markettikamaa. Kaikki muu onkin sitten aika yksinkertaista.
Nopeaa kiinalaista
Kiinalainen wokkiruoka toimii erinomaisesti niinä hetkinä, kun tahtoo fiksata kaiken pöytään siinä ajassa, mitä riisin keittäminen vaatii. Usein tällaisten kastikkeiden avulla on mahdollista tarjota helposti muutamaa erisorttista kasvista. Itse wokkasin tämän ruoan kanssa tulista sichuanilaista wokkikastiketta .
Muita blogin wokkikastikereseptejä ovat myös:
- Tulinen sichuanilainen wokkikastike (soijasuikaleille)
- Kenraali Tson tofu
- Kung po -kastike
- Hoisin-wokkikastike
- Kiinalainen yleiswokkikastike
- Hapanimeläkastike
Sienet – herkullista tai herkkusieniä
Tämä kastike pelaa hyvin yhteen sienien kanssa. Jos et ole niin onnekas, että sinulta löytyy metsäsieniä, lähikaupan herkkusienet sopivat myös hyvin tähän ruokaan.
Olen kuullut legendoja siitä, miten paljon erilaisia sieniä Kiinassa voi löytää ruokakaupasta. Siihen verrattuna lähimarkettien tilanne tuntuu edelleenkin todella aneemiselta. Toivottavasti tämä tilanne muuttuu vielä! Sienet kun ovat upean monipuolinen aines, sopien lähestulkoon kaikkiin tortilloista wokkeihin tai burgundinpatoihin.
Helmikuun satokausi: olematon
Projektinani on purkaa tällä hetkellä blogista pois hitaaseen tahtiin alkuvuonna kokkaamiani reseptejä. Musta tuntuu, että tämä helmi-maaliskuun taite on satokausien näkökulmasta vuoden ankeinta aikaa. Ehkä tässä on nyt hyvä hetki alkaa orientoitua kohti tulevaa kasvukautta. Puoliso laittoi viime viikonloppuna chilintaimet taimettumaan. Nyt ne ovat kauniisti valon alla:
Tuo niksi siitä, että laittaa nimet teipinpaloihin, jotka on kiinnitetty cocktailtikkuihin on musta myös tosi kiva.
Tomaatteja ei ole vielä laitettu itämään, sillä viime vuonna niitä alettiin kasvattaa aivan liian aikaisin. En ole myöskään vielä päättänyt, mitä lapsen makuun sopivaa kasvattaisin parvekkeella. Chilithän eivät sitä ole. Ehkä siksi chileistä onkin muodostunut lapsen silmin merkittävä ero hänen ja aikuisten välillä. Nuo ovat sinun juttujasi, ei minun. Muita tällaisia ruoka-aineitahan ovat varsinkin kahvi ja sienet.
Eli kun tarkemmin miettii, niin tämän wokkiruoan tyyliin sopisi siis hyvin myös reilu annos chiliä.
Mukavaa päivää!
Vahva ja hapanimelä kiinalainen wokkikastike
Ainekset
Kastike
- 1,5 rkl sokeria
- 2 rkl kiinalaista riisiviiniä
- 1,5 tl seesamiöljyä
- 1 rkl mustaa riisiviinietikkaa (Chinkiang)
- 1 rkl hoisin-kastiketta
- 1 tl tummaa soijakastiketta
- 1 dl vettä
- 1 rkl maizenaa sekoitettuna pieneen määrään vettä
Paistettavat ainekset
- kourallinen cashew-pähkinöitä
- 2,5 rkl ruokaöljyä
- 200 g tofua
- 4-5 dl paloiteltuja kasviksia esimerkiksi: paprikaa, porkkanasuikaleita ja sieniä
- 2 rkl seesaminsiemeniä tai hienonnettua kevätsipulia koristeluun
Ohjeet
- Laita tofu prässäytymään talouspaperin väliin.
- Tee aluksi kastike sekoittamalla kaikki kastikkeen ainekset yhteen. Jätä odottamaan. Varaa annoksen tarjoiluastia jo valmiiksi esille.
- Paahda seuraavaksi pähkinät kuumalla pannulla kunnes ne ovat saaneet vähän tummaa väriä. Nosta lautaselle odottamaan.
- Kuumenna 1,5 rkl ruokaöljyä kuumalla pannulla. Paista kuivatut tofukuutiot rapeiksi ja nosta ne lautaselle odottamaan.
- Kuumenna 1 rkl ruokaöljyä. Paista kasvikset kunnes ne ovat rapeita. Jos sinulla on paljon kasviksia tai ne ovat kosteita (esimerkiksi sienet), paista kasvikset useammassa erässä.
- Kaada kastike kasvisten joukkoon. Kuumenna, kunnes seos kuplii. Lisää pöydällä odottavat tofu ja pähkinät kastikkeen mukaan. Sekoita nopeasti ja nosta pannu pois liedeltä. Lusikoi annos tarjoilulautaselle tarjolle. Koristele halutesasi seesaminsiemenillä tai kevätsipuleilla.