
Meksikolainen linssikeitto hurmaa yksinkertaisuudellaan. Ruskeita linssejä sisältävä keittoresepti ei vaadi juurikaan aikaa lieden äärellä. Helppo arkiruoka valmistuu yksinkertaisimmillaan sillä, että paistat vähän sipulia ja valkosipulia sekä avaat muutaman säilykepurkin. Ohje on vasta poismenneeltä Diana Kennedyltä. Tässä jutussa kerron, kuka hän oli ja asioista, joita hän inhosi. Annan myös muutamia ideoita tämän linssikeiton muunteluun.
Muita blogin linssikeittoja:
- Marokkolainen linssikeitto (punaisista linsseistä)
- Espanjalainen linssikeitto (vihreistä linsseistä)
- Syyrialainen linssikeitto (keltaisista tai punaisista linsseistä)
- Erittäin hyvä dal
Diana Kennedy – ”Meksikon ruokakulttuurin Julia Child”
Meksikolaisen ruoanlaiton suuri nimi Diana Kennedy kuoli 24. heinäkuuta 2022, kunnioitusta herättävässä 99 vuoden iässä. Iso-Britanniassa syntynyt Kennedy oli tinkimätön ja perusteellinen meksikolaisen ruokakulttuurin asiantuntija. Hän kirjoitti monia keittokirjoja ja kirjasi ylös Meksikon ruokaperintöä.
Kennedy muutti Meksikoon 1950-luvun lopulla. Useimmat hänen keittokirjoistaan sisältävät reseptejä ruokiin, joihin hän oli tutustunut kierrellessään pitkin Meksikoa ja sen maaseutua. Kennedy vietti paljon aikaa paikallisten ihmisten kanssa ja seurasi heidän ruoanlaittoaan.
Kennedy kertoo monissa resepteissään keneltä ne on saatu ja missä niitä on kokattu. Tämä linssikeitto on Obdulia ja Ana María Vegalta, joihin Kennedy tutustui viettäessään kesää Querétarossa. Kennedy oli vuokrannut huvilan ja naiset kokkasivat siellä hänelle yksinkertaista maalaisruokaa.
Kennedyn kirjoitustyyli on todella elävää. Mulle jäi mieleen varsinkin kohtaus, jossa Kennedy osallistuu maaseudulla grillijuhliin. Hän on lupautunut ostamaan vuohen sitä varten. Kun Kennedy näkee vuohen, se onkin mitä kaunein valko-ruskeapilkullinen pieni olento. Hän sättii vuohen kasvattajia siitä, etteivät he valinneet mahdollisimman rumaa vuohta. Eikä pysty katsomaan teurastusta, joten hän lähtee läheiseen metsään. Ja katsoo sielä hennosti lepattavaa perhosta. Kun hän palaa, miehet nauravat hänelle, että hänellä jäi juuri yksi hyvin tärkeä opetus saamatta…

Tässä kuva Kennedystä Nothing Fancyn kannesta. Miten upeasti otettu kuva! Ja mikä ilme! Samaan aikaan sekä tarkkaavainen, sanavalmis että lempeä.
Tinkimätön luonne
Kennedy oli hyvin suorapuheinen asioista, joista hän ei pitänyt.
Hän seurasi ruokakulttuuria pitkään ja oli hyvin harmissaan siitä, mihin suuntaan ruokakulttuuri oli kehittymässä. Ruoka-ainesten monipuolinen käyttö oli katoamassa. Hän ei pitänyt maatalouden muutoksista. Hänestä oli hullua, että Meksikoon tuotiin maissia Yhdysvalloista, vaikka maalla oli niin pitkät perinteet maissin kasvattamisesta.
Omiin keittokirjoihinsa Kennedy ei halunnut huomion varastavia ruokakuvia. Kuvaavaa on, että hänen viimeisin kirjansa Oaxaxa al gusto on yliopistopainon kustantama. Teos oli liian epäkaupallinen tavallisille keittokirjakustantajille. Ymmärrän kyllä miksi. Jos resepti vaatii tyyliin jotain paikallisesti kasvavia yrttejä tai sieniä tai outoja eläimiä tai eläimen osia, niin kohdeyleisö on kyllä todella rajallinen.
Itse hän nimitti edustamaansa tyyliä mielellään kulinaariseksi antropologiaksi.
Jos sinulla on vihreitä linssejä, suosittelen myös espanjalaista linssikeittoa.
Diana Kennedyn keittokirjat
Kennedy eli pitkään, ja ehti kirjoittaa myös useita perusteellisia keittokirjoja. Itse olen lukenut hänen varhaisten keittokirjojensa kokoelmateoksen The Essential Cuisines of Mexico sekä hänen henkilökohtainen reseptikirjansa Nothing Fancy. Hänen 2000-luvulla kirjoittamansa From my Mexican Kitchen ja The Art of Mexican Cooking ovat vielä lukulistalla.
Kennedyn poismenon vuoksi intouduin lukemaan hänen keittokirjansa Nothing Fancy. Siinä Kennedy esittelee omia suosikkireseptejään elämänsä varrelta. Yllätyin, miten paljon reseptit edustivat vanhanaikaista brittiläistä keittiötä. Kirjassa annettiin mm. kuvaus täydellisistä kurkkuvoileivistä. Teehetkiä oli muutenkin kuvattu hyvin seikkaperäisesti, skonssiohjeitakin oli neljä erilaista. Joululle oli varattu kokonainen luku. Siinä oli mm. christmas puddingin ohje. (Näin elokuun alussa en halunnut alkaa lukea sitä läpi 🙂 )
Englantilaisten reseptien lisäksi kirjassa oli kuitenkin myös useita meksikolaisvaikutteisia reseptejä. Varsinkin meksikolaisia kuivattuja chilejä saatettiin käyttää hyvin vapaasti kaikenlaisissa resepteissä.

Meksikolainen linssiketto
Tämä meksikolaisen linssikeiton ohje edustaa todella hyvin Kennedyn konstailematonta otetta. Tein siihen kuitenkin pieniä muutoksia. Tämä resepti on nimittäin tosi yksinkertainen. Maut toimivat silti hyvin yhdessä.
Alkuperäiseen reseptiin tulee kaktuksen lehtiä. Voit korvata tämän joko tuoreilla pavuilla tai vihreillä pakastepavuilla.
Kennedyn reseptissä linssit keitetään kuivista linsseistä, ja tomaatitkin ovat tuoreita. Arjessa ainakin tomaatit voi korvata tomaattimurskalla. Kannustan käyttämään kuivattuja linssejä, jos pari tuntia aikaa keitellä niitä. (Keittoaika lyhenee tuntiin jos liotat niitä yön yli.) Mutta jos tämä on utopiaa, ruskeat valutetut säilykelinssit toimivat myös hyvin.
Tsekkaa myös toinen Diana Kennedyn resepti: meksikolainen papukeitto
43 asiaa, joita Diana Kennedy inhosi
Kennedy oli kuuluisa siitä, että hänellä oli tarkka maku. Kokosin siksi muutaman asian, joista hän ei pitänyt. Monet kohdat listalta ovat sellaisia, etten ole koskaan itse tullut edes miettineeksi niitä, saati että olisin muodostanut niistä mielipiteen 🙂
- Hedelmiä sisältävien pilkottujen salaattien nimittäminen salsaksi
- Salaatin sekoittaminen käsin
- Salaatin sekoittaminen liian voimakkaasti
- Se, että moderni maatalous vähentää tarjolla olevien lajikkeiden määrää
- Se, että ruokaa suunnittelevat ja tuottavat ihmiset joilla ei ole mitään kokemusta, ymmärrystä tai koulutusta ruoanlaittoon.
- Energiaa tuhlaavat reseptit (esimerkiksi yhden tomaatin paistaminen uunissa ja itsensä puhdistavat uunit)
- Geenimanipuloitu ruoka
- Muovin käyttö kaikkialla
- Valkoisen värin ylikäyttö keittiössä (valkoiset esiliinat, pyyhkeet ja lautasliinat), sillä ne lisäävät pyykkiä ja veden kulutusta
- Sous vide -paistaminen muoviroskan vuoksi
- Mitan antaminen muodossa ”kukkurallinen ruokalusikka”
- ”12 ruokalusikallista voita” -mittayksikkö amerikkalaisissa keittokirjoissa
- Uunin lämmittäminen ennen kuin sille on tarvetta
- Nonstick-pannut
- Kosher-suola, joka ei ole niin hyvää kuin muut suolat
- Sipulin silppuaminen monitoimikoneessa
- Huonot kustannustoimittajat ruoka-alalla
- Huonot kroisantit lentoasemilla
- Kun tarjoilija kysyi ”miten täällä sujuu?”
- Teepussin laittaminen teehen vasta kuuman eden jälkeen
- Raaka kukkakaali tai parsakaali dipeissä tai salaateissa
- Foliossa paistetut uuniperunat
- Salaatin peseminen juoksevan veden alla (sen sijaan että se pestäisiin hellävaraisesti kulhossa)
- Leivontasprayt
- Vähärasvaiset tuotteet (esim vähärasvainen ranskankerma)
- Cassiakaneli
- Tylsät kelluvat saaret (oeufs à la neige) -jälkiruoat
- Jälkiruoat, joissa on vaniljakreemiä
- Se, kun jälkiruokapiiraan taikina on kostunut sisältä
- Huonot piirakkataikinat ylipäätään
- Teen juominen styroksikupista
- Sosekeitot, joissa on liikaa kermaa sekä mahdollisesti myös munankeltuaisia ja curryjauhetta tai sherryä
- Moderni ratatouille, jossa ainekset ovat jääneet rapeiksi
- Kasvikset, jotka uivat öljyssä ja joiden päällä on mantelia
- Muussaantuneet perunat perunasalaatissa
- Huonot teolliset salaatinkastikkeet, esimerkiksi ranskalainen tai italialainen salaatinkastike
- Salaatin tarjoaminen liian kylmiltä lautasilta
- Pakastekylmä haarukka salaatin kanssa
- Useimmat riisisalaatit
- Valmiit tabbouleh-sekoitukset, joissa ei ole tuoreyrttejä
- Amerikassa myytävät riisit, esimerkiksi esikeitetty tai esimaustettu riisi
- Amerikkalaiset leivät, joissa on kuminen rakenne
- Amerikkalaiset pannukakut, joilla ei ole mitään tekemistä ranskalaisten kreppien kanssa
Saattaa olla, että tässä ei ollut koko lista.

Linssikeiton maustaminen
Tämä meksikolaisen linssikeiton resepti on todella helppo, eikä vaadi kummoisia aineksia maustekaapilta. Jos haluat, voit tuunata keitto-ohjetta oman maun mukaan. Lisää keittoon silloin esimerkiksi:
- Porkkanaraastetta
- Vähän juustokuminaa, savupaprikaa ja/tai korianteria
- Kuivattu meksikolainen savustettu chili suikaloituna
- Vaihda linssilajike johonkin toiseen.
- Tai jos haluat alkaa oikein kunnolla improvisoimaan, niin pieni määrä soijakastiketta, kalakastiketta, timjamia, tomaattipyreetä, mustapippuria ja/tai sokeria. Dave Chang antaa osan näistä maustamissuosituksista linssidalille uusimmassa keittokirjassaan ”Cooking at Home”. Osaan kuvitella, että Diana Kennedyllä saattaisi olla jotain sanottavaa näihin lisäyksiin 🙂
Jos kokeilit reseptiä, kerro mitä pidit! Esimerkiksi alle kommenttiboksiin tai instan kautta (@kasvisannos).
Piristä sähköpostiasi ruokakuulumisilla – tilaa uudet reseptit sähköpostiisi:
En jaa osoitettasi koskaan eteenpäin, ja voit lopettaa tilauksen koska vain.

Meksikolainen linssikeitto
Ainekset
- 180 grammaa kuivattuja ruskeita linssejä tai 2 tölkkiä ruskeita linssejä valutettuna
- 1,5 litraa vettä
- 200 grammaa vihreitä papuja joko tuoreita tai pakaste
- 1 tölkki tomaattimurskaa tai 250 grammaa tomaatteja pilkottuna
- 2 ruokalusikallista ruokaöljyä
- 1 keskikokoinen sipuli kuutioituna
- 1 kevätsipuli vapaaehtoinen. pilkottu, myös vihreät osat.
- 1 tuore chili, ohueksi viipaloituna vapaaehtoinen
- 2,5 dl kasvislientä
- suolaa maun mukaan
- 3 oksaa korianteria tai lehtipersiljaa koristeluun
Ohjeet
- Jos käytät kuivattuja linssejä, huuhtele linssit hyvin ja kuivaa ne siivilässä. Lisää ne ja vesi kattilaan. Keitä miedolla lämmöllä kunnes ne ovat pehmeitä. Aikaa tässä menee noin 2 tuntia.
- Ota toinen pieni kattila, ja keitä siinä papuja kunnes ne ovat kypsiä. Tähän menee aikaa noin 10 minuuttia. Jos käytät esikeitettyjä pakastepapuja, riittää että niistä tulee läpimiä. Valuta pavut sen jälkeen siivilässä
- Jos käytät tuoreita tomaatteja, tee niistä seuraavaksi murskaa sauvasekottimella.
- Ota pieni kattila uudelleen esiin, ja kuumenna se. Paista ruokaöljyssä keskilämmöllä sipulihake, valkosipuli ja mahdollinen kevätsipuli kunnes sipuli on pehmennyt. Lisää sitten joukkoon joko tomaattimurskapurkki tai juuri tekemäsi tomaattimurska. Paista keskilämmöllä 3-4 minuuttia, kunnes seos on aromatisoitunut vähän.
Jos olet itse keittänyt linssit
- Kun linssit ovat pehmenneet riittävästi, lisää niiden joukkoon tomaattimurska, pavut ja kasvisliemi. Keitä vielä noin 15 minuutin ajan. Ota pois liedeltä, ja koristele keitto joko lehtipersiljalla tai korianterilla.
Jos linssikeiton tölkkilinsseistä
- Lusikoi linssit purkeista ja huuhtele ne siivilässä. Tähän reseptiin ei käytetä linssien liotusnestettä. Lisää linssit kattilaan tomaattimurskan, papujen ja kasvisliemen kanssa. Keitä noin 15 minuutin ajan. Tarkista koostumus, saatat tarvita vähän enemmän kasvislientä. Tarkista maku. Ota keitto pois liedeltä ja annostele keitto valmiiksi kulhoihin. Koristele annokset joko lehtipersiljalla tai korianterilla.