Japanissa tehdyt tulkinnat ei-japanilaisista ruoista ovat usein mielenkiintoisia. Tämä kasviscurry sisältää mausteita, joita intialaisiin curryihin tottunut henkilö ei sinne kyllä pistäisi – ketsuppia, kahvia, hunajaa. Ja juustoa! Varsinkin viimeksimainittu mietitytti itseäni vähän etukäteen. Mutta mikäpä resepti ei juustosta paranisi. Tämä japanilainen curry nyhtökaurasta on päätynyt meillä vakikiertoon, varsinkin syys- ja talvikeleillä. Lopussa myös suositukseni vegaaniseen versioon.
Löysin tämän reseptin erinomaisesta ”Japanese Soul Cooking” -keittokirjasta (tekijät Harris Salat & Tadashi Ono). Siinä kerrottiin, että resepti on perin Hachijo-laivalta, jossa sitä kokattiin neljällesadalle hengelle. Japanilaislaivastojen tapa kokata currya on peräisin Japanissa työskennelleiltä englantilaisilta merimiehiltä – brittiläislaivastossa kun curry on kuulunut vakioruokiin. Kirjassa kerrottiin myös, että eri japanilaislaivoilla on omia curryreseptejään, ja ne sisältävät mitä erikoisempia aineksia kuten hilloja, persikoita, kermaa tai etikkasäilykkeitä. Ehkä näihin resepteihin verrattuna tämä ei ole kuitenkaan ihan niin eksoottinen!
Tämä kasviscurryresepti ei ole kaikkein nopein resepti. Hauduttamisessa menee aikaa, yli tunnin yhteensä. Onneksi koko aikaa ei tarvitse olla lieden äärellä. Älä kuitenkaan anna tämän kuitenkaan estää reseptin tekoa, sillä ohjeella on useita hyviä puolia. Se on tosi vahvasti umaminen, suhtkoht edullinen, kestää hyvin uudelleenlämmittämistä ja siitä riittää isommallekin porukalle. Se maistuu myös yhdelle henkilölle monta kertaa ilman että maku kyllästyttää. Se onkin yksi suosikkicurryistani aikavälillä syyskuu-maaliskuu.
Ainesten kanssa saa improvisoida
Alunperin resepti on tehty possunniskasta. Onneksi tällaisissa suhteellisen vähän lihaa sisältävissä pataruoissa vaihdos lihan ja nyhtökauran välillä onnistuu tosi jouhevasti. Itselläni maku oli tomaattinen nyhtökaura, myös muut toimivat. Pidin itse tosi paljon siitä, miltä nyhtökaura maistui tässä – palat olivat isoja, ja fiilis erityisyydestä oli vähän samankaltainen kuin mitä lihanpalojen kanssa.
Tähän reseptiin tulee kahta eri juustoa, cheddaria ja parmesania. Tämä nyhtökauracurry on kuitenkin erinomainen paikka käyttää pois jääkaappiin pyörimään jääneet juustonkannikat. Nytmeillä sattui olemaan jääkaapissa pieni pala Västerbotten-juustoa, ja korvasimme sillä parmesanin. Vaihdos oli erinomainen. Alunperin ohjeeseen tuli japanilaista tonkatsu-kastiketta, mutta koska meillä ei sattunut olemaan sitä jääkaapissa, korvasimme sitä tavallisella (makealla) valmisbarbequekastikkeella.
Kirjan mukaan laivastocurryn tarjoilusuositus on tehdä oheen joku yksinkertainen vihreä salaatti (vaikkapa vain silputtua jäävuorisalaattia) sekä tarjota curryn kanssa lasi maitoa. Olen samaa mieltä asiasta – maito toimii hyvin myös jos olet päättänyt tehdä ruoasta vähän tulisemman.
Vegaaninen versio
Jos haluat reseptistä vegaanisen, vaihda juustoraaste vegaaniseen juustoraasteeseen, parmesan muutamaan ruokalusikalliseen ravintohiivaa ja hunaja agavesiirappiin. Jos sinulla ei ole kaapissa vegaanista Worcestershire-kastiketta, niin lisää vähän soijakastiketta, ketsuppia ja grillikastiketta. Maku pysyy edelleen erinomaisena. Tämä on krouvi ohje, eikä sen kanssa ei ole vääriä valintoja, vain erilaisia suuntia.
Jos asteen nopeampi aasialaishenkinen ruoka kiinnostaa, tsekkaa mun mustatorvisieni-seitanwok ja oheislisukkeeksi sopiva kiinalainen kaaliwok.
Japanilainen taistelulaivacurry, neljälle (tähteiden kera)
Tekoaika: n. 80 minuuttia
1 rasia nyhtökauraa
1 tl mustapippuria
3 rkl ruokaöljyä
3 isoa sipulia, kuorittu ja pilkottu isohkoiksi kuutioiksi
3 valkosipulinkynttä, viipaloitu ohuiksi
2 porkkanaa (jos haluat hifistellä, niin viipaloitu rangiri-tyyliin)
1,2 litraa vettä
1 kasvisliemifondinappi tai kasvisliemikuutio
5 rkl curryjauhetta
2 rkl barbequekastiketta
2 rkl Worcestershire-kastiketta
1 rkl (vaaleaa) soijakastiketta
0,5 tl ichimi togarashi -maustetta tai 0,25 tl cayennepippuria
2 tl hunajaa
2 rkl ketsuppia
2 kiinteälajikkeista perunaa kuorittuna, kuutioituna ja vesikulhoon laitettuna
1 rkl perunajauhoja
1 rkl vettä
2,5 dl parmesanjuustoa (n. 60 grammaa), raastettuna
1,2 dl mietoa cheddarjuustoa (n. 110 grammaa), raastettuna
1,2 dl mustaa haudutettua kahvia
Höyrytettyä riisiä (tarjoa ohessa)
– Paista nyhtökaura syvässä pannussa öljyssä kunnes se on saanut vähän väriä pintaansa, n. 2 minuuttia.
– Lisää sipulit mukaan ja paista jatkuvasti sekottaen, n. 2 minuuttia lisää.
– Lisää porkkananpalat ja valkosipuli, paista vielä 2 minuuttia lisää.
– Lisää vesi ja kasvisliemikuutio pannuun ja anna seoksen kiehua.
– Kun neste kiehuu, laita lämpö miedolle ja lisää mausteet: curryjauhe, barbequekastike, Worchestershire-kastike, soijakastike, ichimi togarashi / cayennepippuri, hunaja ja ketsuppi. Sekoita mausteet hyvin seokseen. Peitä ja anna kiehua n. 30 minuuttia, sekoittele välissä.
– Lisää perunakuutiot, peitä kattila ja anna hautua noin 15 minuuttia.
– Kun curry on hautumassa, sekoita perunajauhosuurus etukäteen toisessa astiassa yhdistämällä perunajauhot ja kylmä vesi.
– Lisää parmesan, cheddar, kahvi ja perunajauhosuurus. Anna seoksen hautua vielä noin 5 minuuttia. Sekoita välissä – tässä vaiheessa curry voi tarttua helposti pohjaan juuston vuoksi.
– Tarjoa laivastocurry höyrytetyn valkoisen riisin, salaatin ja maitolasin kanssa.
Currya on ohjeessa liikaa ja perunat pitää keittää erikseen, eivät kypsy muuten
Kiitos kommentista! Riippuu varmaan myös käytetystä curryjauheesta (sekä perunoiden koosta). Tuo curryjauheen määrä on kyllä hurja – ihan hyvä jos ei lisää kaikkea kerralla 🙂