Marokkolainen kasvispata

Marokkolainen kasvispata tuoksuu kanelille ja inkiväärille. Seitsemää eri vihannesta sisältävä pata on terveellinen ja ravitseva. Ruoka kestää hyvin uudelleenlämmittämistä, joten sitä on helppo kokata kerralla isompikin määrä. Klassisin lisuke on couscous, mutta muutkin viljat menevät tarvittaessa.

Olen kokannut viime aikoina paljon tomaattimurska & kikherneet -yhdistelmällä. Tämäkin resepti menisi tuolle listalle. Jos kikherneet eivät ole sinun juttusi, myös pakastetut pavut tai härkäpavut toimisivat erinomaisesti. (Harmi, että tuoreita suomalaisia härkäpapuja ei ole saatavilla pakasteena!)

Toinen tulkinta samasta teemasta, linssien kanssa: Marokkolainen kikhernepata / jääkaapinraidauspata

Tarkemmin kuvaa katsomalla huomaa tosin, että olin vähän ajatuksissani etsiessäni oikeaa purkkia kaapista. Kikherneet vaihtuivatkin siksi tällä kertaa kidneypapuihin…

Tomaattimurskaa ja kikherneitä sisältävät myös:

kasvispata

Seitsemän kasviksen couscous

Resepti on muunnelma Claudia Rodenin Arabesque-kirjassa julkaistusta ”Kesksou Seb’Hdati” -reseptistä. Kuvauksessa kerrotaan, että berberit ovat pitäneet seitsemää hyvän onnen lukuna. Siksi tähänkin pataan tulee seitsemää erisorttista kasvista. Voit rakentaa oman muunnelmasi sen ohjaamana, mitä vihanneslaatikostasi sattuu löytymään.

Sipulia, tomaatteja ja chiliä ei muuten lasketa tässä mukaan vihanneksiin vaan mausteisiin. Olen lukenut jossain tulkintaa siitäkin, että pata tuo erityisen paljon hyvää onnea, jos siinä on myös seitsemää erilaista maustetta.. Hienommissa resepteissä vastaavaa pataa voidaan tehdä myös niin, että käytettyjen vihannesten kuoresta valmistetaan aluksi kasvisliemi. Ajatus kuulosti kiehtovalta, mutta jätin sen nyt itse välistä.

Rusinat eivät kuuluneet alkuperäiseen annokseen. Itse pidin niiden antamasta lisämakeudesta, mutta mene oman fiiliksen mukaan.Toivottavasti ne eivät vieneet hyvän onnen pataa ihan väärään suuntaan. Jos rusinat suolaisessa ruoassa ovat sinun juttusi, niin näitä mielihaluja voi muuten kanavoida myös tekemällä tfayaa, marokkolaista relissiä, johon tulee karamellisoitunutta sipulia ja rusinoita. Relissin hauduttelu vie tosin aikaa 1,5 tuntia. Siihen verrattuna tällainen tunnissa valmistuva kasvispata on lähestulkoon pikaruokaa 🙂

Valoisaa päivää!

Piristä sähköpostiasi ruokakuulumisilla – tilaa uudet reseptit sähköpostiisi:

En jaa osoitettasi koskaan eteenpäin, ja voit lopettaa tilauksen koska vain.

Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Marokkolainen kasvispata

Seitsemän kasviksen pata, johon sopivat monet eri vihannekset. Herkullista couscousin kanssa.
Valmisteluun 5 minutes
Liedellä 45 minutes

Ainekset

  • 3 sipulia ohueksi viipaloituna
  • 1,5 rkl oliiviöljyä
  • 1,2 litraa kasvislientä
  • 1 tl jauhettua kanelia
  • mustapippuria reilu rouhaisu, noin 1 tl
  • 1 tl jauhettua inkivääriä
  • 1 tölkki tomaattimurskaa
  • 2 chiliä hienonnettuna (vapaaehtoinen)
  • 2 porkkanaa kuutioituna pieneksi
  • 1 lanttu kuutioituna pieneksi
  • 1/4 valkokaalia kuutioitu pieneksi
  • 3-4 perunaa kuorittu, kuutioitu pieneksi
  • 1 tölkki kikherneitä valutettuna
  • 2 vartta selleriä viipaloitu pieneksi
  • 1-2 vihreää paprikaa ilman siemeniä, lohkottu pieneksi
  • puolikas kesäkurpitsa viipaloituna
  • kourallinen rusinoita vapaaehtoinen
  • 4-5 oksaa persiljaa tarjoiluun

Ohjeet

  • Kuumenna öljy kattilassa, ja paista sipuleita keskilämmöllä noin 4 minuuttia. Lisää kaneli, inkivääri ja mustapippuri mukaan, ja jatka paistamista vielä noin minuutin ajan.
  • Lisää vesi, tomaattimurska, porkkanat, lanttu, kaali, perunat ja kikherneet. Keitä kannen alla 20 minuuttia, kunnes kasvikset ovat alkaneet pehmetä.
  • Lisää selleri, paprika ja rusinat. Jatka keittämistä vielä 20 minuuttia, kunnes kasvikset ovat pehmenneet sopivaksi. Nosta pata pois liedeltä. Koristele pata tai lautaset persiljalla. Tarjoa couscousin kanssa.

Lisätietoa

Voit käyttää reseptiin myös esimerkiksi kurpitsaa. 
Voit tarjota padan kanssa tulisen tahnan halukkaille. Sekoita silloin 1 ruokalusikallinen harissaa tai chilijauhetta muutamaan ruokalusikalliseen keittolientä.  

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *