Kombu-merilevään törmää usein aasialaisissa resepteissä, varsinkin dashiliemen ainesosana. Kerron tässä postauksessa tarkemmin siitä, mitä kombu-merilevä on ja miten sen avulla voi tehdä helpon dashiliemen. Dashi-lientähän käytetään todella monipuolisesti japanilaisessa ruoanlaitossa, kuten miso-keitossa tai ramen-kulhoissa. Kombu-merilevään törmää usein myös muussa itäaasialaisessa ruoanlaitossa, varsinkin jos liikutaan Kiinan ja Korean suunnalla.
Olen kokannut viime kuukausien aikana paljon kasviskeittoja. Tästä aiheesta kirjoittaminen tuntuu tärkeältä siksi, että monet näistä keitoista nojaavat kombun käyttöön.
Kombu-merilevä: olennainen osa japanilaista ruoanlaittoa
Kombu-merilevä on hyvin yleinen aines japanilaistyylisissä resepteissä. Kun otetaan huomioon, miten suosittua japanilaistyylinen ruoanlaitto on Suomessa, en voi ihan ymmärtää, miksi sitä ei ole paremmin saatavilla tavallisista ruokakaupoista. Syytä nimittäin olisi. Kombu-arkkien avulla on todella helppoa valmistaa maukas kasvisliemi.
Dashiliemen voi tehdä yksinkertaisimmillaan valmiista dashijauheesta. Kasvissyöjän näkökulmasta se ei kuitenkaan toimi, sillä dashijauhe on valmistettu kalasta. Näissä tilanteissa kokin onkin syytä tarttua kombu-merilevään. Jos syöt kalaa, voit tehdä myös yhden tyypillisen dashi-liemen lisäämällä liemeen kombun lisäksi sekoitetaan bonito-hiutaleita.
Tässä vastaus muutamaan yleisimpään kysymykseen kombu-merilevästä. Annan sen jälkeen kaksi eri vaihtoehtoa, miten kombu-merilevän avulla voi valmistaa hyvän kasvisliemen.
Tietoa kombu-merilevästä
Kombu-merilevä kuuluu Laminariaceae-sukuun, jossa on useita syötäväksi kelpaavia levälajikkeita. Monia näistä levälajikkeista kutsutaan kombu-nimellä.
Esimerkiksi Just One Cookbook esittelee täällä neljä yleisintä kombu-lajiketta, joita kaikkia käytetään samalla tavalla. Suomessa erilaisten lajikkeiden saatavuus on toki heikompaa.
Sitä on saatavilla aasialaisista ruokakaupoista sekä hyvinvarustelluista erikoiskaupoista.
Merilevää ei mene paljoa kerralla. Suomalaisissa aasialaisissa kaupoissa myydään usein verrattain edullista bulkki-merilevää. Vuoden 2023 alussa sen hinta oli noin 3,5 euron luokkaa.
Kombu-merilevää käytetään japanilaisessa ruoanlaitossa hyvin monipuolisesti. Sitä myydään kuivattuna ja säilöttynä. Lisäksi sitä syödään tuoreena sashimissa. Sen yleisin käyttökohde on kuitenkin dashiliemi.
Nori-merilevä on ohutta, joten se toimii erinomaisesti sushissa ja annosten koristelussa. Kombu-merilevä on rakenteeltaan paksumpi ja maultaan vahvempi, joten se toimii erinomaisesti keitettynä.
Aine on nimeltään mannitoli, ja antaa merilevälle sen tunnusomaista makua. Älä siis pese sitä pois.
Japanissa iso osa kombusta tulee Hokkaidōn alueelta. Sitä kasvatetaan kuitenkin myös Koreassa, jossa se tunnetaan dashima-nimellä. Kiinassa se tunnetaan puolestaan haidai-nimellä.
Merilevä sisältää luontaisesti glutamiinihappoa, joten sillä on vahva umaminen maku. Se sisältää myös jodia. Merilevän sisältämän jodin vuoksi japanilaiset saavatkin ruoastaan harvinaisen paljon jodia. Sen kansanterveydellisistä vaikutuksista ja yhteydestä japanilaisten korkeaan elinikään ei ole täyttä selvyyttä.
Vaikka monia merilevätuotteita markkinoidaankin niiden mahdollisilla terveysvaikutuksilla, tieto näistä vaikutuksista on usein perusteeltaan kyseenalaista tai epävarmaa. Ei ole juurikaan tutkimusta, joka osoittaisi minkälaiset mekanismit saavat nämä mahdolliset terveysvaikutukset tapahtumaan. Aiheesta voit lukea lisää enemmän vaikkapa täältä.
Sitten ohjeisiin! Kombu-merilevän käyttö ei ole todellakaan vaikeaa. Liemen voi joko keittää tai kylmäuuttaa.
Kasvisliemi kombu-merilevällä: keittäminen
Dashiliemi kombu-merilevällä
Ainekset
- 2 litraa vettä
- pieni pala kombu-merilevää (noin 15 x 15 cm tai 4-5 cm siivu arkista)
Ohjeet
- Laita vesi ja kombu-merilevä kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi. Nosta kombu-merilevä pois juuri ennen kuin neste alkaa kiehua. Valmista!
Lisätietoa
Kylmäuutettu dashiliemi
Tämä liemi toimii hyvin erityisesti silloin, kun tahdot täydentää kombun makua kuivatuilla sienillä kuten siitakesienillä.
Kylmäuutettu dashiliemi
Ainekset
- 1 litraa vettä
- pala kombu-merilevää 10 x 10 cm pala
- 2 kuivattua siitakesientä vapaaehtoinen
Ohjeet
- Laita kaikki ainekset astiaan ja jätä se odottamaan. Vähimmäinen odotusaika on 30 minuuttia. Ihanteellisin odotusaika on kesällä noin 2-3 tuntia ja talvella 4-5 tuntia. Jos et ole varma, milloin tulet liemen tekemään, nosta se jääkaappiin.
- Kiehauta liemi. Kun seos alkaa kiehua, nosta se liedeltä. Poimi kombu-merilevä ja kuivatut siitakesienet pois ja käytä ne muulla tavalla.