Maailman parhaat suklaakeksit

Maailman parhaat suklaakeksit. Tiedän, tämä on tosi paljon luvattu. Mutta väitteelle on perusteita. Nämä keksit ovat rapeita, mikä muodostaa täydellisen vastakohdan sulaneelle suklaalle. Maku on täyteläinen, eikä liian imelä. Taikinaan tulee tummaa suklaata ja sekä vaaleaa sokeria että demerara-ruokosokeria. Resepti on alunperin Dorie Greenspanilta, ja kulkee nimellä World Peace Cookies, maailmanrauhan keksit. Resepti on yksi kuuluisimmista Greenspanin ohjeista, hyvästä syystä.

En ole makeiden leivonnaisten suhteen kovinkaan kokeilunhaluinen. Mulla on ollut vuosia projektina, että saisin koottua kokoelman perusreseptejä, joita voisi leipoa aina silloin kun pitää leipoa makeita asioita. Että olisi yksi resepti syntymäpäiväkakulle, yksi suklaakakulle ja niin edelleen.

Tämä on se resepti, jota teen aina, kun haluan tehdä suklaakeksejä. Ne sopivat erinomaisesti lahjaksi tai tuliaiseksi. Ne ovat taattu yleisön suosikki, joka harvemmin kestää edes seuraavaan päivään asti.

Inspiraationi näiden keksien tekemiselle lähti viime viikolla käymästäni keskustelusta, jossa ihmiset miettivät sitä, mikä on heidän suosikkikeksinsä. En keksinyt itse heti oikeaa vastausta. Mutta nyt muistin, että nämähän ne ovat.

Dorie Greenspan ja kaikki hänen keksinsä

Dorie Greenspan on kirjoittanut lukuisia erinomaisia keittokirjoja. Kekseillä on erityinen paikka hänen keittiössään. Hän pyöritti aiemmin poikansa kanssa Beurre & Sel -leipomoa, joka erikoistui nimenomaan kekseihin. Lisäksi Dorie on kirjoittanut erinomaisen keittokirjan Dorie’s cookies, joka voitti James Beard -palkinnon vuonna 2017. Tämä suklaakeksiresepti on koko kirjan kansikuva.

Jos keksien leivonta on sinun juttusi, voin suositella lämpimästi tuota kirjaa. Mulla oli vuosina 2019-2020 projektina kokata tuon kirjan keksireseptit lävitse. Tämä projekti alkoi siis jo aikana ennen pandemiaa. Kokeilin lähestulkoon pariakymmentä reseptiä kirjasta – ne olivat kaikki erinomaisia. Projekti päättyi siihen, että päädyin kokeilemaan jotain saksalaisia maustettuja keksejä. Ne olivat niin kammottavia, että kyseenalaistin koko projektin mielekkyyden. Olisi pitänyt arvata jo aineksista, että ne eivät ole minun juttuni.

Nämä suklaakeksit on nimetty maailmanrauhan kekseiksi siksi, että Dorie uskoo, että jos kaikki saisivat niitä, rauha vallitsisi maassa. Hän on saanut reseptin alunperin Pierre Hermélta, joka tarjosi näitä keksejä Pariisissa Korova-ravintolassaan. Reseptiin käytetään Maldon-suolaa, ja suolaisen ja makean yhdistäminen oli 2000-luvun taitteessa vielä aika uusi juttu. Myös keksien päälle voi halutessaan lisätä muutaman suolakiteen.

Näitä keksejä leivotaan usein amerikkalaiseen tyyliin tekemällä aluksi tanko, josta sitten leikataan palasia. Voit kuitenkin halutessasi myös kaulita viilenneen taikinan kahden leivinpaperin välissä ja ottaa keksit siitä muotilla ylös.

Resepti on uskomattoman suosittu, kymmenet miljoonat ihmiset ovat kokanneet näitä keksejä. Niitä on myös hyvin vaikea pilata. Dorie itse kertoo nähneensä tätä reseptiä tehdyn myös gluteenittomilla jauhoilla, maapähkinävoin kanssa, kuorrutuksella – kaikki toimivia ratkaisuja. Ainoa asia, mistä täytyy pitää huolta, on ettet paista keksejä liian kauan. Minun uunissani 12 minuuttia oli juuri sopivasti. Keksit ovat pehmeitä kun ne otetaan ulos, ja sitä saattaa vähän miettiä ovatko ne valmiita. Mutta ovat ne! Ne rapeutuvat aika nopeasti saadessaan viiletä.

Nettisivujen päivittäminen – joskus yhtä tuskaa

Leivon näitä keksejä usein kun haluan juhlistaa jotain. Tällä kertaa juhlistamisen aihe oli hyvin pieni: se, että sain blogin taas pyörimään. Kaikkien päivitysten vuoksi mulla meni nimittäin sivut viikonloppuna kokonaan nurin. Ja INHOAN teknistä säätämistä wordpressin kanssa. Sain onneksi lopulta asiat selvitettyä. Ja opin samalla jotain uutta verkkosivujen ylläpidosta.

Mutta jos kaikki täällä ei toimi ihan täydellisesti, niin toivon ymmärrystä 🙂

Näitä kuvia ottaessa oli muuten harvinaisen helppoa saada käsimalli paikalle! Yleensä nämä mun ”voisitko tulla tähän haarukan kanssa” -toiveet vaativat vähän enemmän houkuttelua. Ihailin myös sitä, miten hyvin lapsi oli jo tottunut siihen, että ruoasta otetaan kuvia. Onhan hän katsellut sitä jo yli kahden vuoden ajan, lähestulkoon puolet elämästään.

Aurinkoista päivää!

Makeaan leivontaan liittyy myös: Helga-mummun puolukkapiirakka

Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Maailman parhaat suklaakeksit

Dorie Greenspanin maailmanrauhan keksit ("world peace cookies")
Valmisteluun 18 minutes
Liedellä 12 minutes
Odotusaika vähintään 2 hours
Aikaa yhteensä 2 hours 30 minutes

Välineet

  • Yleiskone tai käsivatkain

Ainekset

  • 170 g vehnäjauhoja
  • 30 g kaakaojauhoa (Van Houten tai vastaava)
  • 1/2 tl ruokasoodaa
  • 150 g voita huoneenlämpöisenä ja kuutioituna
  • 50 g sokeria
  • 130 g demerara-sokeria
  • 0,25 tl hienoa merisuolaa (Maldon) tai sormisuolaa
  • 1 tl vaniljauutetta
  • 140 g tummaa suklaata paloiteltuna karkeasti, palat saavat olla erikokoisia

Ohjeet

  • Aloita yhdistämällä jauhot toisiinsa: yhdistä vehnäjauhot, kaakaojauho ja ruokasooda kulhossa ja sekoita hyvin. Jätä odottamaan.
  • Käytä taikinan tekemiseen joko yleiskonetta tai käsivatkainta ja isoa kulhoa. Vatkaa voi ja molemmat sokerit koneessa kunnes taikina on pehmeä ja kuohkea, noin 3 minuutin ajan. Lisää vanilja ja suola ja sekoita ne joukkoon,
  • Ota kone pois päältä, ja lisää mukaan jauhoseos. Sekoita, kunnes ainekset ovat sekoittuneet tasaiseksi. Vatkaa miedolla nopeudella, kunnes taikina on tasainen. Lisää mukaan suklaapalat ja sekoita, kunnes nekin ovat sekoittuneet tasaisesti. Taikina saattaa olla murumaisempi tai kosteampi, päivän säästä riippuen. Sillä ei ole lopputuloksen kannalta vaikutusta – Dorie muistuttaa, että keksit maistuvat joka tapauksessa herkullisilta.
  • Siirry pöydän äärelle ja jaa taikina kahteen osaan. Tee taikinasta kaksi pitkää tankoa, joiden halkaisija on noin 5-6 senttimetriä. Kääri tangot muovikelmuun. Anna niiden jäähtyä: joko jääkaapissa 3 tunnin ajan tai pakastimessa 2 tunnin ajan.
  • Kun alat paistaa keksejä, kuumenna uuni 175 asteeseen. Ota kaksi peltiä ja laita niihin leivinpaperit.
  • Leikkaa molemmat tangot terävällä veitsellä noin 2,5 senttimetrin kokoisiksi paloiksi. Jos palat murenevat, painele ne takaisin kiinni. Jätä keksien väliin ainakin noin 6-7 senttimetriä. Paista keksit yksi pelti kerrallaan, 12 minuutin ajan. Muista käyttää ajastinta. Älä avaa uuninluukkua paistamisen aikana.
  • Kun 12 minuuttia on kulunut, ota keksit pois uunista. Ne eivät ehkä näytä valmiilta, mutta ovat sitä. Siirrä keksit viilenemään ritilälle. Paista toinen pellillinen. Keksien rakenne on parhaimmillaan huoneenlämpöisenä, mutta ne maistuvat hyvältä lämpimämpinäkin.

Lisätietoa

Taikina säilyy jääkaapissa hyvänä 3 päivän ajan tai pakastimessa 2 kuukauden ajan. Jos käytät pakastettua taikinaa, sinun ei tarvitse sulattaa keksitaikinaa ennen paistamista. Lisää silloin paistoaikaan vain yksi minuutti lisää, 13 minuuttiin. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *