Ukrainalainen borssikeitto – jo vuosi sotaa takana

Ukrainalainen borssikeitto on ollut mun kokkaussuunnitelmissa todella pitkään. Tuntui tarkoituksenmukaiselta kokata sitä nyt, kun Ukrainassa on sodittu kokonainen vuosi. Tämä keittoresepti on käytännöllinen silloin, kun vihanneslaatikossa on monia vähän epämääräisiä juureksia. Punajuuria ei vaadita kuin vajaa pussillinen, sillä niitä menee vain kolmesta neljään. Keittoon ei tule lainkaan etikkaa tai sokeria, joten vihannesten oma maku pääsee hyvin esille.

Jos etsit punajuurikeittoa, jossa on paljon etikkaa ja makeutta, tsekkaa venäjänjuutalainen borssikeitto.

Resepti on Olia Herculesilta ja hänen Mamushka-esikoiskeittokirjastaan. Rakastan paljon tapaa, jolla Hercules kirjoittaa ruoasta – yksityiskohtaisesti, tunnelmia esiin nostaen. Hänen proosassaan ruoka on jotain, joka sitoo ihmiset yhteen. Hercules kirjoitti viime viikolla Guardianiin pitkän ja henkilökohtaisen kertomuksen viimeisestä vuodestaan ja sen kauhuista. Tekstistä paistaa läpi sitkeys, halu selviytyä ja taistella pahaa vastaan kaikin voimin.

Tutustu myös: legacyofwarfoundation.com

ukrainalainen borssikeitto

Vuosi sitten Kokkolassa

Sodan syttymisen vuosipäivänä tulee kuluneeksi myös vuosi mummuni kuolemasta. Mummu kuoli saman aamupäivän aikana kuin tieto sodan alkamisesta tuli. Olin silloin itse Kokkolassa. Kun tieto mummun kuolemasta tuli, lähdin lapsen kanssa kirjastolle – kirjasto on hyvä paikka mennä silloin, kun on vähän neuvoton. Paikalla sain huomata, että Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri oli aloittamassa pienimuotoista keikkaa kirjaston aulassa. He olivat juuri virittelemässä soittimiaan kuntoon.

Oli arkipäivä ja yleisöä oli paikalla todella vähän. Ehkä alle kymmenen, ja kirjaston henkilökunta päälle. Kun soitto alkoi, istuimme lapsen kanssa eturiviin sivulle. Paikkaan, josta pääsisi helposti pois, jos lapsi alkaisi venkoilla tai repiä maskia mun kasvoilta. Usein musiikki koskettaa häntä vähän liikaa.

Ohjelma alkoi surumielisesti, sodan syttyminen tuntui vaikuttavan kaikkiin. He soittivat juuri kuolleen Jaakko Kuusiston sävellyksen. Mutta lopussa he soittivat muutaman iloisemman elokuvasävellyksenkin, ”nuorempaa yleisöä silmälläpitäen”, esittelijä sanoi ja katsoi silloin kolmivuotiasta lasta, joka oli levännyt rauhallisena koko ajan mun sylissä. Elävä musiikki – jota muutenkin on tullut kuunneltua pandemia-aikana ihan liian vähän – upposi silloin todella syvälle.

Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri näytti olevan järjestävän myös tänään perjantai-iltana Kokkolan kirkossa konsertin samoissa tunnelmissa. Sen teemana oli ”Öistä valoa”. Kamariorkesteri on mielestäni yksi parhaita asioita Kokkolassa. Tässä heiltä esimerkiksi kaustislaisen pelimannin Wiljami Niittykosken Suvitunnelma:

Takaisin keiton äärelle

Mutta takaisin ukrainalaiseen borssikeittoon. Tämä keittoresepti on käytännöllinen siksi, että siihen voi valikoida hyvin monipuolisesti erilaisia juureksia. Tykkään tässä reseptissä siitä, että pavut sopivat siihen erinomaisesti. Ihannetilanteessa ne ovat kidneypapuja. Olin itse sen verran ajatuksissani, että päädyin laittamaan mustia papuja. Nekin toimivat hyvin, ja niin toimisivat myös belugalinssit.

ukrainalainen borssikeitto

Tein pientä muuntelua reseptiin, sillä alkuperäisessä reseptissä käytettiin lihalientä. En myöskään jaksanut lisäillä kasviksia useassa erässä, vaan kippasin kaiken vain kerralla pataan. Umamisuuden puutetta voi halutessaan korvata millä sitten ikinä kehtaakaan – misotahnalla, Maggilla, kuivatuilla sienillä. Itse en laittanut näistä tällä kertaa mitään, ja hyvin toimi silti.

Ruokaa tulee reilusti – iso kattilallinen. Mun tarjoiluehdotus on maustaa alkuperäinen keitto aika miedosti. Sitten, jos päivien mittaan alkaa kyllästyttää, kastikkeita voi helposti lisätä (kalakastiketta, soijakastiketta, mitä ikinä keksiikään). Poishan ei niitä voi kovin helposti ottaa.

Mummu työskenteli vuosia konsulenttina ja ajeli työkseen ympäri pohjoista, leipien tuote-esittelyjä tekemässä. Hän tykkäsi kokeilla uusia reseptejä. Kun opin kirjoittamaan, ensimmäiset asiat mitä kirjoitin, oli teksti-tv:stä poimitut reseptit mummulle. Kun mummu kokkasi jotain erityistä, hänellä oli tapana aluksi sanoa, että tulipa hyvää, mutta jatkaa sitten leikillisesti lautasta tarjoten: ”mutta mitä asiakas tykkää?” Ehkä sama lopetus sopii myös tähän.

Muita kokkaamiani Olia Herculesin reseptejä:
Rahkalla täytetyt uuniomenat
Ohralla täytetty kurpitsa

Rauhallista viikonloppua!

Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Ukrainalainen borssikeitto

Monipuolisesti erilaisia juureksia sisältävä keitto
Valmisteluun 10 minutes
Liedellä 45 minutes
55 minutes

Välineet

  • iso kattila (n. 5 litraa)

Ainekset

  • 1,5 rkl neutraalia ruokaöljyä
  • 2 keskikokoista sipulia hienonnettuna
  • 2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
  • 1-2 porkkanaa kuorittuna ja raastettuna tai kuutioituna
  • 1,5 litraa kasvislientä
  • 1 laakerinlehti
  • 3-4 punajuuria kuorittu ja leikattu tulitikun kokoisiksi
  • 6-7 keskikokoista perunaa kuorittu ja paloiteltu
  • 1 paprika kota poistettu ja kuutioitu
  • 1 rkl tomaattipyreetä
  • 1 isohko tomaatti raastettuna
  • 1/2 pienestä kaalista raastettuna
  • 1 tölkki kidneypapuja huuhdeltu ja valutettu
  • suolaa ja pippuria maun mukaan
  • tilliä ja smetanaa tarjoiluun

Ohjeet

  • Kuumenna öljy kattilan pohjalla. Lisää sipuli ja valkosipuli. Paista keskilämmöllä n. 3-4 minuuttia, kunnes sipuli on saanut kuultavan värin.
  • Lisää porkkana ja jatka paistamista 3-4 minuuttia, kunnes myös porkkana on pehmennyt.
  • Lisää kasvisliemi ja kuumenna se kiehuvaksi. Lisää perunat ja punajuuri, paprika, tomaattipyree, tomaatti, kaali ja laakerinlehti. Keittele keskilämmöllä noin 20-30 minuuttia, kunnes perunat ja punajuuri ovat sopivan pehmeitä.
  • Lisää valutetut kidneypavut mukaan. Jatka keittämistä vielä viitisen minuuttia. Tarkista suolan maku. Lisää sitä ja pippuria tarpeen mukaan.
  • Tarjoa keitto tuoreen tillin ja smetanan kanssa.

Lisätietoa

Jos haluat keitosta umamisemman, voit paistaa porkkanaraasteen kanssa muutamia tuoreita sieniä tai lisätä kasvisten joukkoon kuivattuja sieniä.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *