Meksikolaiset salsakastikkeet: tomaatti- ja nektariinisalsa

Kun hedelmät ja vihannekset on sesongissa, hyvien kastikkeiden tekeminen ei vaadi kuin terävää veistä ja vähän suolaa ja etikkaa. Tein tämän kastikeduon, klassinen tomaattisalsan ja nektariinisalsaan, tarjottavaksi meksikolaisen ruoan kanssa. Ne toimivat toki muissakin ruoissa, varsinkin grilliruoan kaverina.

Tomaattisalsan ohje on niin mulla niin vakkarikäytössä, että musta tuntuu, ettei se ehkä tarvitsisi reseptiä ensinnäkään 🙂 Laitan sen kuvan kuitenkin tähän. Sen tarkoituksena on nimittäin muistuttaa siitä, että tomaattisalsa on olemassa: se on oikea, ihana lisuke, jossa sipuli, valkosipuli ja limetti tekee tomaatin mausta täydellisen. Ei pyörää tarvitse aina keksiä uudelleen.

Tein tomaattisalsan kaveriksi nektariinisalsan, sillä ne ovat tällä hetkellä hyvin sesongissa – silloin on todella ihanaa nauttia tämän hedelmän pehmeydessä. Aidossa meksikolaisessa hengessä oikea kaveri olisi varmaan ollut mango, mutta sitä on Suomessa harvemmin saatavilla. Se valmistetaan hyvin samanlaisella hengellä kuin tomaattisalsakin: etikkana tosin käytin punaviinikastiketta.

Nämä salsakastikkeet ovat hyvin yksinkertaisia, sillä ne eivät vaadi kuumennusta. Kokkasimme vasta myös asteen monisyisempää grillikastiketta habaneroista ja persikoista.

Nektariinisalsa

3 nektariinia, kivi poistettuna ja kuutioituna
1 pieni punainen sipuli
1 tuore punainen chili (ilman siemeniä)
1 rkl punaviinietikkaa
loraus oliiviöljyä (0,5 rkl)
0,5 tl suolaa
mustapippuria

– Leikkaa aluksi punasipuli pieneksi kuutioksi ja kaada punaviinietikka sen päälle: anna marinoitua viitisen minuuttia.
– Yhdistä sitten kaikki ainekset keskenään.
– Anna makujen tasaantua ainakin 15 minuuttia ennen tarjoilua.

Klassinen tomaattisalsa

4 tomaattia
1 valkosipulinkynsi
1 limetin mehu (aloita puolikkaalla)
1 pieni sipuli
mustapippuria

– Poista tomaateista kostea keskiosa, kuutioi loppuosat pieniksi
– Pilko valkosipulinkynsi pieneksi ja lisää se tomaattien joukkoon.
– Hienonna sipuli pieneksi ja lisää se muiden ainesten joukkoon.
– Jos jaksat, pese limetti ja raasta sen kuorta vähän tomaattisalsaan.
– Leikkaa limetti puoliksi. Lisää aluksi puolikkaan limetin mehu: jos maku ei ole riittävän kirpeä, lisää toisen puolikkaan mehu.
– Mausta mustapippurilla ja ripauksella suolaa
– Anna makujen tasaantua hetki ennen tarjoilua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *