Suolainen lettutäyte belugalinsseistä

belugalinssitäyte kulhossa

Hesari julkaisi tällä viikolla herkulliselta kuulostaneen Hanna Gullischenin lettutaikinareseptin. Reseptiin sisältyi maitorahkaa ja kivennäisvettä. Juttu oli hauskasti ja elävästi kirjoitettu. Sen lukeminen herätti vastustamattoman halun tehdä lettuja. Tekoprosessi muistutti kuitenkin myös siitä, että on näppärää jos itsellä on mielessä joitain helppoja reseptejä suolaisille letuille. Jos siis löydät itsesi tilanteesta, jossa tekee mieli lettuja mutta täyte puuttuu, suosittelen vahvasti tätä mustista belugalinsseistä tehtyä reseptiä. Tämä täyte on maukas ja sopivan elegantti. Se täydentää lättyjen makua varastamatta niiltä pääosaa.

Musta tuntuu, että kasvissyöjällä ei ole lettukesteillä lainkaan niin paljon vaihtoehtoja kuin silloin, jos kala ja liha kuuluvat ruokavalioon. Oman lisähaasteensa tilanteeseen luo, että olen koittanut vähentää ranskankerman ja juuston käyttöä. Joten klassisimmat ranskankermapohjaiset vaihtoehdot (esim. ”lohimössö” tai ”savutofumössö”) rajautuivat myös nyt ulkopuolelle.

lettu ja belugalinssejä ja pecorinojuustoa

Mitä täytettä kasvissyöjän lettuihin?

Hesarin ohjeessa suositeltiin lettutäytteiksi hyviä juustoja sekä niiden kanssa hedelmiä tai hilloa. Kuulostaa teoriassa tosi herkulliselta. Mutta harvassa ovat ne päivät, kun mulla sattuu olemaan kaapissa kirsikoita ja manchegoa. Linssejä sitä vastoin mulla on huomattavasti useammin. (Ja itse asiassa aika usein myös pecorinoa, sillä sitä ei tarvita suurta määrää, se säilyy hyvin ja tuo paljon makua – tämä komponentti ei ole kuitenkaan välttämätön 🙂 )

Pidän itse belugalinsseistä siksi, että niiden rakenne pysyy usein hyvänä myös keittäessä. Tässä reseptissä siitä on iloa – on mukavaa, että linssit ovat suhteellisen ehjiä tarjoiltaessa. Tässä täytteessä on pientä ranskalaishenkisyyttä punaviinietikan ja timjamin vuoksi.

Muita tyypillisiä vaihtoehtoja meillä on ollut tehdä lättytäytteeksi jotain, mihin tulee mustapapuja sekä pakastemaissia – tai vaihtoehtoisesti täytettä, johon tulee paistettua pinaattia tai lehtikaalia, vähän ranskankermaa sekä pähkinöitä. Tuoreet herneet (tai pakaste-edamepavut) ja minttu sopisivat myös tosi hyvin täytteeksi – vaikka jotain tämäntyylistä vähän muussattuna.

Sopii myös vohveleihin

Ei kannata takertua liikaa tässä lettujen ajatukseen. Tämä täyte sopii hyvin myös blineille, kreppeihin, vohveleihin, tattarijauhoista tehtyihin galetteihin tai (ehkä voisilmän kanssa) uuniperunatäytteeksi.

Lettukestit ovat muuten kiinnostava sosiaalinen tilanne. Ajatukseen kuuluu keskeisesti se, että joku henkilöistä on ottanut kokin roolin, ja muut pääsevät vain nauttimaan pöytään kannetuista antimista. Dynamiikka on aika samanlainen kuin silloin, kun pizzaa kokataaan suuremmalle seurueelle. Jotkut tykkää tosi paljon sellaisista tilanteista – mulla on hypoteesi siitä, että ne, jotka tykkäävät järkätä lettukestit, ovat omassa elementissään suunnitellessaan pizzailtoja.

Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Belugalinssitäyte krepeille

Tämä maukas kasvistäyte täydentää lättyjen makua.

Ainekset

  • 1 sipuli kuutioituna pieneksi
  • 2 valkosipulin kynttä hakattu pieneksi
  • 1 porkkana kuutioituna pieneksi
  • 1 lehtisellerin varsi kuutioituna pieneksi
  • loraus oliiviöljyä
  • 1,5 dl belugalinssejä huuhdeltu vedellä siivilässä
  • 1 rkl kasvisliemijauhetta
  • 3 dl vettä
  • 0,5 rkl punaviinietikkaa
  • 0,5 tl timjamia

Ohjeet

  • Kuumenna oliiviöljy paistokasarissa. Paista keskilämmöllä sipuli, valkosipulinkynsi, porkkana ja lehtiselleri kunnes ne ovat vähän ruskistuneet.
  • Lisää huuhdellut belugalinssit, kasvisliemijauhe, vesi, punaviinietikka ja timjami.
  • Anna kiehua miedolla lämmöllä (ilman kantta) kunnes linssit ovat kypsiä. Lisää vähän vettä, jos linssit meinaavat kuivahtaa ennen valmistumistaan. Nosta tarjolle.

Lisätietoa

Tämä linssitäyte sopii hyvin tarjottavaksi jonkun raikkaamman juuston kanssa. Itse käytin pecorino-juustoraastetta, joka toimi tässä erinomaisesti. Myös pieni määrä fetaa tai vuohenjuustoa sopii hyvin, jos sinulla sattuu olemaan niitä kaapissa.  

Tässä myös Hanna Gullischenin maitorahkalettutaikinaresepti siltä varalta, jos se katoaa jossain vaiheessa netin syövereihin ja/tai maksumuurin taakse. Arvelen vahvasti, että tulen kokkaamaan sitä toisenkin kerran:

Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Hanna Gullischenin lettutaikina

Valmisteluun 10 minutes
1 hour

Ainekset

  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 0,5 tl suolaa
  • 5 dl maitoa
  • 3 kananmunaa
  • 30 g sulatettua voita
  • 1 purkki pehmeää maitorahkaa
  • 0,5-1 dl vichyvettä

Ohjeet

  • Sekoita aluksi vehnäjauhot, leivinjauhe ja suola.
  • Lisää joukkoon puolet maidosta ja sekoita mahdollisimman tasaiseksi.
  • Lisää loput maidosta, kananmunat, sulatettu voi ja sekoittamalla notkistettu maitorahka. Anna turvota tunnin ajan.
  • Lisää vichyvesi turpoamisen jälkeen ja sekoita. Aloita paistaminen.

Kokeilitko reseptiä? Jäikö jokin mietityttämään? Kerro siitä alla! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.