linssigumbo

Iki-ihana linssigumbo – kasvispataresepti

linssigumbo-kasvispata

Linssigumbo on herkullinen kasvispata, joka maistuu pitkän päivän jälkeen. Reseptistä tulee paljon ruokaa, vihannekset ovat edullisesta päästä ja kelvollisessa satokaudessa vuoden ympäri. Vegaanisen pataruoan voi tehdä joko vihreistä tai ruskeista linsseistä. Resepti on yksi puolisoni klassikoista, ja olin tosi iloinen kun hän innostui kirjoittamaan tämän gumboreseptin viimein auki.

Puolisoni kokkasi tätä kasvispataa vasta kun olin palaamassa Pohjanmaan-reissulta. Mausteinen pata maistui ihanan herkulliselta ja konstailemattomalta: tuli fiilis, että nyt on tultu taas kotiin.

kasvispata lautasella

Mausteisiin tulee valkosipulia, espanjalaista savupaprikaa ja vähän cayennepippuria – tämä ei vaadi siis mitään superisoa maustekaappia. Linssipadan kaveriksi voi keittää riisiä, ohraa, polentaa tai muita jyviä. Itse pidän tästä paljon basmatiriisin kanssa.

Linsseinä voi käyttää joko vihreitä linssejä tai ruskeita linssejä. Jos sinulla on aikaa, liota linssejä etukäteen. Jo puoli tuntia auttaa paljon, kaksi tuntia on optimi. Voit liottaa linssejä myös yön yli. Jos et ehdi liottaa linssejä etukäteen, keittoaika on vähän pidempi.

linssigumbo

Linssigumboreseptin taustalla on kalaa sisältävä gumboresepti Gordon Ramsayn vanhasta World kitchen: Recipes from F Word” (2010) -keittokirjasta. Meillä tätä on kokattu jo silloin kun Gordon Ramsay oli suosionsa huipulla. Silloin, kun oli ihan ookoo katsoa telkkarista viihteenä sitä, että joku huutaa ja kiroilee ja uhkailee toisia. Silloin hänen keittokirjansakaan ostaminen ei tuntunut moraalisesti kyseenalaiselta.

Tältä ajalta vakikäyttöön jäi muuten myös tempeh-ale pie, joka alkaa kohta olla taas sesongissa.

Muita vasta kokattuja linssireseptejä:

kasvispata lautasella

Kaikki syksyn tulossa ei ole ihan hehkeää

Syksyn etenemisen huomasi myös siitä, että annoksesta kuvan ottaminen oli kyllä harvinaisen kinkkistä! Katsoin kuvia jälkikäteen ja kaikki oli tosi pimeää. Osasyy oli kameran asetuksissa. Mutta kyllä vähän myös valoisuudessa. Ja kello oli kuitenkin vasta jotain kuuden ja seiskan välissä! Pian pitää varmaan alkaa kaivella salamavaloja ja kirkasvalolamppuja taas esiin.

Valoisaa päivää!

Piristä sähköpostiasi ruokakuulumisilla – tilaa uudet reseptit sähköpostiisi:

En jaa osoitettasi koskaan eteenpäin, ja voit lopettaa tilauksen koska vain.

Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Iki-ihana linssigumbo

Louisialainen kasvispata, jonka tulisuuden päätät sinä itse.

Ainekset

  • 2 dl vihreitä tai ruskeita linssejä
  • 0,75 dl ruokaöljyä
  • 4 rkl vehnäjauhoja
  • 0,75-1 litra kasvislientä
  • 2 sipulia hienonnettuna
  • 2 paprikaa (väri vapaavalintainen) kuutioituna
  • 3-4 lehtisellerin vartta silputtuna
  • 3-4 valkosipulin kynttä hienonnettuna
  • 1 purkki tomaattimurskaa tai säilöttyjä kirsikkatomaatteja
  • 2 tl paprikajauhetta
  • 1 tl cayennepippuria
  • kourallinen silolehtistä persiljaa
  • mustapippuria ja suolaa oman maun mukaan

Ohjeet

  • Huuhtele linssit siivilässä ja liota niitä noin puoli tuntia – 2 tuntia. Voit olla myös liottamatta linssejä, mutta keittäminen kestää silloin kauemmin.
  • Valmista seuraavaksi roux padassa. Kuumenna pannulla öljy ja jauhot, kunnes taikina alkaa tuoksua ja muuttua kullankeltaiseksi.
  • Lisää noin 0,75-1 litra kasvislientä, 1-2 kauhallista kerrallaan kunnes kastike on niin paksua kun haluat.
  • Lisää kasvikset (sipuli, paprika, selleri ja valkosipuli) ja paista 4-5 minuuttia kunnes ne kypsyvät.
  • Lisää tomaattimurska tai säilötyt kirsikkatomaatit sekä liotetut linssit. Lisää joukkoon myös 2 tl savupaprikajauhetta ja 1 tl cayennepippuria (tai oman maun mukaan). Anna kastikkeen poreilla noin 20-40 minuuttia, kunnes linssit ovat kypsiä.
  • Tarkista maku ja koostumus. Lisää suolaa tai kasvislientä tarpeen mukaan.
  • Silppua kourallinen silolehtistä persiljaa ja lisää se pataan. Mausta parilla rouhaisulla mustapippurilla. Tarjoa riisin kera.

2 kommenttia artikkeliin ”Iki-ihana linssigumbo – kasvispataresepti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.