Linssigumbo on herkullinen kasvispata, joka maistuu pitkän päivän jälkeen. Reseptistä tulee paljon ruokaa, vihannekset ovat edullisesta päästä ja kelvollisessa satokaudessa vuoden ympäri. Vegaanisen pataruoan voi tehdä joko vihreistä tai ruskeista linsseistä. Resepti on yksi puolisoni klassikoista, ja olin tosi iloinen kun hän innostui kirjoittamaan tämän gumboreseptin viimein auki.
Puolisoni kokkasi tätä kasvispataa vasta kun olin palaamassa Pohjanmaan-reissulta. Mausteinen pata maistui ihanan herkulliselta ja konstailemattomalta: tuli fiilis, että nyt on tultu taas kotiin.
Mausteisiin tulee valkosipulia, espanjalaista savupaprikaa ja vähän cayennepippuria – tämä ei vaadi siis mitään superisoa maustekaappia. Linssipadan kaveriksi voi keittää riisiä, ohraa, polentaa tai muita jyviä. Itse pidän tästä paljon basmatiriisin kanssa.
Linsseinä voi käyttää joko vihreitä linssejä tai ruskeita linssejä. Jos sinulla on aikaa, liota linssejä etukäteen. Jo puoli tuntia auttaa paljon, kaksi tuntia on optimi. Voit liottaa linssejä myös yön yli. Jos et ehdi liottaa linssejä etukäteen, keittoaika on vähän pidempi.
Linssigumboreseptin taustalla on kalaa sisältävä gumboresepti Gordon Ramsayn vanhasta ”World kitchen: Recipes from F Word” (2010) -keittokirjasta. Meillä tätä on kokattu jo silloin kun Gordon Ramsay oli suosionsa huipulla. Silloin, kun oli ihan ookoo katsoa telkkarista viihteenä sitä, että joku huutaa ja kiroilee ja uhkailee toisia. Silloin hänen keittokirjansakaan ostaminen ei tuntunut moraalisesti kyseenalaiselta.
Tältä ajalta vakikäyttöön jäi muuten myös tempeh-ale pie, joka alkaa kohta olla taas sesongissa.
Muita vasta kokattuja linssireseptejä:
- Espanjalainen linssikeitto (vihreistä linsseistä)
- Marokkolainen tomaatti-linssikeitto (punaisista linsseistä)
- Meksikolainen konstailematon linssikeitto Diana Kennedyltä (ruskeista linsseistä)
- Suolaiset krepit ja belugalinssitäyte
- Intialainen kolmen linssin dal (kaikista linsseistä)
Kaikki syksyn tulossa ei ole ihan hehkeää
Syksyn etenemisen huomasi myös siitä, että annoksesta kuvan ottaminen oli kyllä harvinaisen kinkkistä! Katsoin kuvia jälkikäteen ja kaikki oli tosi pimeää. Osasyy oli kameran asetuksissa. Mutta kyllä vähän myös valoisuudessa. Ja kello oli kuitenkin vasta jotain kuuden ja seiskan välissä! Pian pitää varmaan alkaa kaivella salamavaloja ja kirkasvalolamppuja taas esiin.
Valoisaa päivää!
Piristä sähköpostiasi ruokakuulumisilla – tilaa uudet reseptit sähköpostiisi:
En jaa osoitettasi koskaan eteenpäin, ja voit lopettaa tilauksen koska vain.
Iki-ihana linssigumbo
Ainekset
- 2 dl vihreitä tai ruskeita linssejä
- 0,75 dl ruokaöljyä
- 4 rkl vehnäjauhoja
- 0,75-1 litra kasvislientä
- 2 sipulia hienonnettuna
- 2 paprikaa (väri vapaavalintainen) kuutioituna
- 3-4 lehtisellerin vartta silputtuna
- 3-4 valkosipulin kynttä hienonnettuna
- 1 purkki tomaattimurskaa tai säilöttyjä kirsikkatomaatteja
- 2 tl paprikajauhetta
- 1 tl cayennepippuria
- kourallinen silolehtistä persiljaa
- mustapippuria ja suolaa oman maun mukaan
Ohjeet
- Huuhtele linssit siivilässä ja liota niitä noin puoli tuntia – 2 tuntia. Voit olla myös liottamatta linssejä, mutta keittäminen kestää silloin kauemmin.
- Valmista seuraavaksi roux padassa. Kuumenna pannulla öljy ja jauhot, kunnes taikina alkaa tuoksua ja muuttua kullankeltaiseksi.
- Lisää kasvikset (sipuli, paprika, selleri ja valkosipuli) ja paista 4-5 minuuttia kunnes ne kypsyvät.
- Lisää noin 0,75-1 litra kasvislientä, 1-2 kauhallista kerrallaan kunnes kastike on niin paksua kun haluat.
- Lisää tomaattimurska tai säilötyt kirsikkatomaatit sekä liotetut linssit. Lisää joukkoon myös 2 tl savupaprikajauhetta ja 1 tl cayennepippuria (tai oman maun mukaan). Anna kastikkeen poreilla noin 20-40 minuuttia, kunnes linssit ovat kypsiä.
- Tarkista maku ja koostumus. Lisää suolaa tai kasvislientä tarpeen mukaan.
- Silppua kourallinen silolehtistä persiljaa ja lisää se pataan. Mausta parilla rouhaisulla mustapippurilla. Tarjoa riisin kera.
Aivan ihanan makuinen ohje.
Linssit ovat herkullisia ja niihin sopii todella hyvin mausteet.
Kiitos paljon! Pataruoissa on kyllä mukava tunnelma tähän aikaan vuodesta 🙂
Etsiskelin ohjeita vihreille linsseille ja törmäsin tähän. Oli todella hyvää, kiitos reseptistä!
Hauska kuulla että resepti toimi, tämä on mun omiakin suosikkeja! 🙂