Löysin uuden kivan kaaliraastesalaattireseptin. Tähän salaattiin tulee kotimaisia omenoita, tuoretta minttua ja cashewpähkinöitä. Tamarinditahna tuo salaattiin raikkautta ja hedelmäisyyttä. Omasta mielestäni tämä toimi ihan kelvollisesti kiinalaisen ruoan kanssa. Kaakkoisaasialainen ruoka sopisi tämän kaveriksi erinomaisesti.
Resepti on peräisin erinomaisesta Shu Han Leen ”Chicken and rice: Fresh and Easy Southeast Asian Recipes From a London Kitchen” -keittokirjasta – tein tähän reseptiin pari muutosta, ja nyt se on vegaaninen.
Tämä resepti on 5. osa sarjaani ”Erilaisia ruokia valkokaalista”. Sarjan aiemmat osat ovat:
- Vietnamilainen kaaliraastesalaatti
- Talviminestrone
- Dumplingsien kasvistäyte
- Kiinalainen wokattu kaali
Tamarinditahna: Ei niin salainen ase
Reseptin eksoottisin aines on tamarinditahna. Sitä löytyy hyvin aasialaisista kaupoista: tamarindia käytetään paljon varsinkin intialaisessa ruoanlaitossa. Se tuo ruokaan etikkaisuutta ja samalla hedelmäistä makua.
Omaan reseptirepertuaariini ei kuulu monia tamarindia sisältäviä reseptejä – tässä blogissakaan ei taida olla juuri lainkaan reseptejä tamarinditahnalle. Mutta tämä salaatti oli niin hyvää, että voisin pitää jo ihan sen vuoksi tamarinditahnaa valmiina kaapissa.
Monissa resepteissä – mukaan lukien tämän reseptin alkuperäisessä versiossa – käytettäisiin kuivattua tamarindia, jota sitten liotetaan. Näyttää esimerkiksi tältä. Itse en jaksanut vaivautua. Käytin itse sen sijaan itse aasialaisista kaupoista saatavaa tamarinditiivistettä, jossa tamarindin osuus on verrattain iso (noin 80%). Lähikaupoissa myytävä Spice upin versio on sekä kalliimpaa että myös huonolaatuisempaa – tamarindin määräksi ilmoitetaan 65%. Eron huomaa maussa selvästi.
Pahoittelut ei-niin-imartelevasta kuvasta! Tässä tammikuun pimeydessä on joskus tosi vaikeaa saada otettua niin kauniita kuvia ruoista kuin mitä ne ansaitsisivat. Mutta kesällä sitten uudemman kerran, tämä maistuu varmasti erinomaiselta grillivartaiden kaverina 🙂
Hyvää viikonloppua!
Piristä sähköpostiasi ruokakuulumisilla – tilaa uudet reseptit sähköpostiisi:
En jaa osoitettasi koskaan eteenpäin, ja voit lopettaa tilauksen koska vain.
Kaali-omena-salaatti tamarindikastikkeella
Ainekset
- Kourallinen cashewpähkinöitä
- 1/4 valkokaalia
- 2 kotimaista omenaa tai kirpeää omenaa
- Kourallinen mintun lehtiä hienonnettuna
Kastike
- 2 rkl valmista tamarinditahnaa
- 2 rkl vaahterasiirappia
- 1 rkl vaaleaa soijakastiketta
- 1 tulinen chili
- 0,5-1 limetin mehu
Ohjeet
- Aloita paahtamalla cashewpähkinät pannulla keskilämmöllä, kunnes ne ovat saaneet vähän väriä. Jätä odottamaan.
- Sekoita salaattikastikeainekset yhteen.
- Yhdistä kaikki salaattiainekset kulhossa yhteen. Leikkaa kaaliraaste ohueksi ja omena ohueksi viipaleiksi – kotimaisia omenoita ei tarvitse kuoria.
- Sekoita salaatti ja salaattikastike hyvin yhteen. Nosta tarjolle.
Lisätietoa