Tämä BBQ-persikkakastike on ihanan monikäyttöinen. Se piristää mitä tahansa grilliruokaa, ja se sopii hyvin tofulle, tempehille kuin kasvismakkaroillekin. Tämä on ehdottomasti satokausiajan ruokaa: parasta silloin, kun persikat ovat parhaimmillaan. Myös tuoreet nektariinit tai aprikoosit toimisivat tässä yhtä lailla hyvin.
Kastikereseptin pohja löytyy Veganomiconista, jota pidetään yhtenä vegaanisen ruoan kattavimmista teoksista. Siinä tämä resepti tehtiin aprikooseista. Olemme kokanneet sitä varmaan yli kymmenen kertaa, joten oli hauskaa soveltaa ohjetta nyt vähän eri suuntaan. Tästä tuli vähän etikkaisempi ja tulisempi. Me käytimme tähän yhden hyvän tuoreen habaneron, mutta tee tulisuuden kanssa niin kuin itsestä tuntuu hyvältä.
Tämän barbequekastikkeen kanssa kannattaa tarjota jotain yksinkertaista grilliruokaa. Se sopii hyvin myös tuliaiseksi, jos on menossa paikkaan missä grillataan. Meillä tämän kastikkeen kaverina olivat grillatut keitetyt perunat, kasvismakkarat, tomaatit ja sienet.
Jos etsit kunnolla tummaa ja makeaa grillikastiketta, tsekkaa myös mun korealainen barbeque-kastike.
Persikka-bbq-kastike : resepti
1 rkl ruokaöljyä
1 pienehkö sipuli, kuutioituna
2 kynttä valkosipulia, pilkottuna
0,5 dl vettä
2,5 rkl omenaviinietikkaa
2-3 persikkaa (koosta riippuen)
mustapippuria, pari rouhaisua myllustä
maustemitta (1/4 tl) kuivattua inkivääriä
0,5 dl tummaa siirappia
1 rkl vaahterasiirappia
1 rkl tomaattipyreetä
1,5 rkl (vaaleaa) soijakastiketta
0,5 tl savuaromia
1 chili pilkottuna, ilman siemeniä
(agavesiirappia)
– Kuullota aluksi sipulia ruokaöljyssä kunnes se on ruskistunut, noin 6-9 minuuttia.
– Lisää sitten pannuun valkosipulinkynnet ja paista noin minuutin verran lisää.
– Lisää vesi ja omenaviinietikka ja raavi sipulit pohjasta kunnes seos on tasainen.
– Lisää persikat, mustapippuri ja inkivääri, anna kiehahtaa ja poreilla kannen alla n. 10 minuuttia kunnes hedelmät ovat mukavan pehmeitä.
– Lisää loput ainekset. Anna kiehua vielä toiset kymmenen minuuttia. Sekoittele kastiketta keittämisen aikana ja muussaa samalla persikoita vähän pienemmäksi.
– Tarkista maku lopuksi. Jos kastike ei tunnu vielä tarpeeksi makealta, lisää vähän agavesiirappia (tai muuta makeuttajaa)
– Anna kastikkeen viiletä: välissä sekoittamalla se viilenee nopeammin.
– Näytä lopuksi kastikkeelle joko blenderiä tai sauvasekotinta: soseuta kunnes se on kunnolla tasainen.
– Lusikoi kastike purkkiin ja nosta tarjolle.
Seuraa mua Instassa!
.