Korealainen grillikastike – makea, umaminen ja parasta tofun kanssa

Marinadi on pienessä, mutta tärkeässä osassa tofun kanssa

Mun mielestäni tofun marinoiminen on oma tärkeä taiteenlajinsa. Ostan usein tofun marinoimatta, sillä en usein ostaessa tiedä vielä, mihin tulen sitä käyttämään: marinoimattomalla versiolla on niin paljon enemmän käyttötapoja.

Varsinkin grillatessa musta on erityisen tärkeää kiinnittää huomiota siihen, millaisella kastikkeella tofua oikein marinoidaan. Ilman kunnollista marinointia tulen alla kärvistellessä, tofulla on vaarana jäädä aika vaisuun osaan annoksessa. Harkittuun marinadiin yhdistettäessä tofun maku on taas kivan mieto: se toimii hyvänä alustana erilaisille makumaailmoille.

Olen pitkään halunnut kokeilla korealaishenkistä grillaamista – sitä on hehkutettu sen verran paljon viime vuosien aikana. Siinä käytetään paljon soijakastiketta, tummaa tummaa sokeria, chiiä ja valkosipulia, jonkin verran lime- ja kalakastikettakin. Sain vasta napattua aikaa näille kokeiluille, ja lopputulokset olivat hyvin kiinnostavia.

Tämän kokkaussessioni inspiraationa oli Bill Kimin ja Chandra Ramin kirja Korean BBQ: Master your grill in seven sauces -kirja. Kirjassa esitellään alussa seitsemän kastiketta, ja loppuosa kirjasta on erilaisia variaatioita noista resepteistä. Kokeilin kerralla useampia niistä – paras niistä oli kirjan ensimmäinen ohje, jonka ohje seuraa kohta. Tein reseptiin kuitenkin pieniä muutoksia: alkuperäisessä reseptissä käytettiin hedelminä kiiviä ja aasialaista päärynää: korvasin sen vähän paremmin sesongissa olevilla aineksilla.

Tässä yleiskuva muistakin resepteistä, joita kokeilin: porkkanaraasteen kanssa kokeilin kastiketta, jossa oli gochujangia ja pikakimchimäinen ote; toinen kirjan seitsemästä kastikkeesta oli nuoc cham -tyyppinen kastike kalakastikkeella ja limetillä. Kolmas kastikkeista oli taas makeaa chilikastiketta uudelleenmaustettuna kalakastikkeella ja limetillä ja valkosipulilla – mainio kastike sekin.

Nuoc cham -kastike ja chilikastikkeen tuunattu versio

Mielestäni tämä grillikastike / -marinadi oli kuitenkin mielenkiintoisin kirjan kastikkeista siksi, että se on vahviten kastike, johon ei ole helppoa löytää kunnon reseptiä. Ainakin mulle tuoreiden ainesten, soijakastikkeen ja sokerin yhdistäminen on hyvin vaikea toteuttaa ilman reseptiä: on aina vaarana että joku osista alkaa dominoida makua.

Blenderissä tehdessä kastikkeeseen tulee aika ilmava rakenne – se ei ole välttämätöntä.

Tästä reseptistä tulee reilusti kastiketta, kokonainen litra, mutta se säilyy hyvin – ja tarvittaessa sen voi myös pakastaa. Jos kastikkeen loput meinaavat kaikesta huolimatta jäädä kummittelemaan kaappiin, suosittelen tekemään puolikkaasta kastikkeen kiinalaishenkiseen ruokaan – lisää silloin mukaan 1 rkl maizenaa kylmään vesitilkkaan liotettuna ja kiehauta pannulla.

Korealainen barbeque-kastike

2,5 dl fariinisokeria
2,5 dl soijakastiketta 
1,3 dl vettä
1 sipuli, karkeasti silputtu
1 päärynä, kuorittu ja karkeasti silputtu
1 kirpeä omena, esim granny smith
8 valkosipulinkynttä
inkivääriä, 5 cm pala, kuorittu ja silputtu
0,6 dl seesaminsiemenöljyä

Helpoin tapa valmistaa kastike on lisätä kaikki ainekset blenderiin, aluksi ilman seesaminsiemenöljyä ja sitten sen kanssa. 
Asteen monimutkaisemmin surruutella menemään. Asteen monimutkaisempi valmistustapa on sekoittaa aluksi sokeri, vesi ja soijakastike kulhossa kunnes sokeri liukenee, ja lisää sitten monitoimikoneessa muut ainekset seesaminsiemenöljyä lukuunottamatta, ja sekin sitten lopuksi mukaan.
Valmistuksen jälkeen kastike purkitetaan, se säilyy jääkaapissa 2 viikkoa tai pakastimessa 2 kuukautta. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *