vietnamilainen nuudelisalaatti

Vietnamilainen nuudelisalaatti: Täydellinen retkieväs

vietnamilainen nuudelisalaatti

Vietnamilainen nuudelisalaatti on yksi parhaimmista evässalaateista. Olen kokannut tätä aasialaista nuudelisalaattia useamman kerran kesän aikana. Olen pakannut sitä mukaan reissuun ja piknikille. Se toimii hyvin myös lounassalaattina ja eväänä. Tämä salaatti on makumaailmaltaan samanlainen kuin kaikki ne kesärullat, joiden kuvia aina ihastelen instagramissa, mutta en koskaan päädy näpertelemään.

Vietnamilainen nuudelisalaatti – miksi se on ihana?

Tämä salaatti täyttää monia keskeisiä hyvän retkievään ehtoja: 

  1. Nopeus: Salaatti perustuu riisinuudeleihin, jotka liotetaan kuumassa vedessä. Aikaa liottamiseen menee mun käyttämässä paketissa 3 minuuttia, joiden lajien kohdalla aika voi olla vähän pidempi. Kokonaistyöaikakaan ei ole ihan mahdoton.
  2. Joustavuus: Kuten parhaat reseptit usein, niin tämäkin resepti joustaa sen mukaan, mitä jääkaapissa sattuu olemaan tarjolla. Voit suikaloida siihen kurkkuja, retiisiä, porkkanoita tai paprikaa, heittää pakasteesta mukaan herneitä tai papuja. Jos sinulla on jäänyt höyrytettyjä kasviksia, voit heittää ne tähän mukaan. 
  3. Proteiinipitoisuus: Mun mielestäni tämä resepti toimii maun puolesta parhaiten silloin, jos siihen paistetaan tofua sitruunaruohon ja soijakastikkeen kanssa. Kuitenkin, jos näitä aineksia ei satu olemaan saatavilla, eivät pakastepavutkaan ole huono vaihtoehto. Tämä toimii hyvin myös katkarapujen tai jopa raputikkujen kanssa.
  4. Säilyvyys: Tämä vietnamilainen nuudelisalaatti on helppo ottaa mukaan matkallekin. 
  5. Sopii kuumille säille: Mun mielestä kuumalla säällä on ihana syödä kirpeitä asioita, eikä keittiötä tee mieli kuumentaa turhaan. Tämä salaatti vastaa näihin molempiin tarpeisiin.
  6. Söpöys: Salaattien pakkaaminen lasipurkkeihin näyttää aina kivalta ja luo kivaa tunnelmaa reissaajille tai pikniköijille.

Näiden kohtien perusteella suosittelen vahvasti kokeilemaan tätä vietnamilaista nuudelisalaattia!

Isoin asia, miten se vaatii on tarpeeksi iso maustekaappi. Tarvitset kalakastiketta, limettiä ja riisinuudelia. Sitruunaruoho pakastimessa ei myöskään ole pahaksi. Muut osat ovat aika hyvin vaihdettavissa.

Käytin itse kalakastiketta, mutta jos haluat ruoasta kokonaan kasvispohjaisen, kannattaa etsiä aasialaiskaupoista vegaaninen versio tästä kastikkeesta. Kastike kannattaa lisätä vasta juuri ennen matkallelähtöä liian vettymisen estämiseksi.

Tässä nuudelisalaatissa tofu marinoidaan lyhyesti. Jos aika on kortilla, voit jättää sen tekemättä. Sillä paistettu tofu ei tarvitse marinoimista ollakseen herkullinen. Tässä lyhyt marinoiminen tuo mukaan kuitenkin kivasti sitruunaruohon makua.

Vaikka resepti onkin tofulle, tämä varmasti toimii hyvin myös nyhtökauran tai härkiksen tai pakastepapujen kanssa. Jätä tällöin myös tofun marinoiminen välistä.

vietnamilainen nuudelisalaatti
vietnamilainen nuudelisalaatti
Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Vietnamilainen nuudelisalaatti tofulla ja kasviksilla

Annoksia 3

Ainekset

  • 1 blokki tofua n. 250 grammaa
  • 1 dl cashew-pähkinöitä
  • ruokaöljyä 1 rkl nuudeleiden sekaan ja 1-2 rkl tofun paistamiseen
  • 2-3 levyä riisinuudeleita esim. mamas
  • Kasviksia yhteensä n. 3-5 dl esimerkiksi: 2-3 dl kaaliraastetta, 2 isoa porkkanaa ja 1 kurkku viipaloituna tulitikkujen kokoon
  • 1 dl tuoretta minttua lisäksi tai korvaa: 1 dl korianteria

Tofun marinadi

  • 2 sitruunaruohon vartta
  • 2 rkl kalakastiketta tai vegaanista kalakastiketta
  • 1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
  • 1 rkl ruokaöljyä

Nuoc cham –kastike

  • 0,8 dl kalakastiketta vai vegaanista kalakastiketta
  • 0,6 dl sokeria
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 2-3 limetin mehu yht. 0,6 dl
  • 2 chiliä ilman siemeniä maun mukaan
  • 2 rkl vettä

Ohjeet

  • Laita tofu hetkeksi prässiin talouspaperien väliin painon alle. Laita vesi kiehumaan nuudeleita varten.
  • Paahda cashew-pähkinät pannulla nopeasti ja nosta jäähtymään.
  • Leikkaa sitruunaruohoista vihreät osat, ja kuori kovat osat pois.  Hienonna pieneksi. Yhdistä tofun marinadiainekset: sitruunaruoho, kalakastike, sokeri, valkosipuli ja 1 rkl öljyä. Sekoita tofu ja marinadi yhteen.
  • Keitä riisinuudelit pakkauksen mukaan: mun käyttämässä laadussa niiden annettiin liota 3 minuuttia kiehuneessa vedessä. Sen jälkeen valuta riisinuudelit siivilässä ja huuhtele kylmässä vedessä. Tee tämä huolella! Tarkoituksena on varmistaa, etteivät nuudelit klimppiydy. Kuivaa nuudelit ja sekoita mukaan 1-2 rkl ruokaöljyä varmistaaksesi, etteivät ne tartu toisiinsa.
  • Pilko ja valmistele vihannekset ja sekoita ne kulhossa yhteen. Nosta odottamaan.
  • Paista marinoitu tofu joko pannussa tai grillissä. Nosta jäähtymään.
  • Tee nuoc cham –kastike. Sekoita kalakastike, sokeri, valkosipuli, limetti, chilit ja vesi pienessä purkissa ravistaen, kunnes sokeri on liuonnut. Pienen purkin voit ottaa mukaan piknikille erikseen.
  • Kun tofu on jäähtynyt vähän, yhdistä ainekset: jokaisen purkin pohjalle aluksi riisinuudeleita, sen päälle kasviksia, sen jälkeen tofu ja päälle minttu ja rouhitut pähkinät. Pakkaa eväskoriin kastikkeen ja syömäpuikkojen kanssa.

Lisätietoa

Annoksen voi tehdä tarvittaessa etukäteen jo edellisenä iltana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.