Vietnamilainen riisinuudelisalaatti: Täydellinen retkieväs

Mun tämän kesän ehdokkaani täydelliseksi retkievääksi tulee tässä. Olen kokannut tätä salaattia useamman kerran viime viikkojen aikana. Olen pakannut sitä mukaan reissuun ja piknikille, ja tehnyt siitä nopean lounassalaatin. Ehkä tämä salaatti on makumaailmaltaan mun vastineeni kaikille niille herkullisille kesärullille, jonka kuvia aina ihastelen, mutta en koskaan päädy näpertelemään.

Tämä salaatti täyttää monia keskeisiä hyvän retkievään ehtoja: 

  1. Nopeus: Salaatti perustuu riisinuudeleihin, jotka liotetaan kuumassa vedessä. Aikaa liottamiseen menee mun käyttämässä paketissa 3 minuuttia, joiden lajien kohdalla aika voi olla vähän pidempi. Kokonaistyöaikakaan ei ole ihan mahdoton.
  2. Joustavuus: Kuten parhaat reseptit usein, niin tämäkin resepti joustaa sen mukaan, mitä jääkaapissa sattuu olemaan tarjolla. Voit suikaloida siihen kurkkuja, retiisiä, porkkanoita tai paprikaa, heittää pakasteesta mukaan herneitä tai papuja. Jos sinulla on jäänyt höyrytettyjä kasviksia, voit heittää ne tähän mukaan. 
  3. Proteiinipitoisuus: Mun mielestäni tämä resepti toimii maun puolesta parhaiten silloin, jos siihen paistetaan tofua sitruunaruohon ja soijakastikkeen kanssa. Kuitenkin, jos näitä aineksia ei satu olemaan saatavilla, eivät pakastepavutkaan ole huono vaihtoehto. Tämä toimii hyvin myös katkarapujen tai jopa raputikkujen kanssa.
  4. Säilyvyys: Tämä resepti on säilyvyydessään vihersalaattia parempi, eli se on helppo ottaa mukaan matkallekin. 
  5. Sopii kuumille säille: Mun mielestä kuumalla säällä on ihana syödä kirpeitä asioita, eikä keittiötä tee mieli kuumentaa turhaan. Tämä salaatti vastaa näihin molempiin tarpeisiin.
  6. Söpöys: Salaattien pakkaaminen lasipurkkeihin näyttää aina kivalta ja luo kivaa tunnelmaa reissaajille tai pikniköijille.

Näiden kohtien perusteella, suosittelen vahvasti kokeilemaan tätä salaattia! Isoin asia, miten se vaatii ennakointia, on varautuminen kalakastikkeella, limetillä ja riisinuudeleilla – sitruunaruoho pakastimessa ei myöskään ole pahaksi. Muut osat ovat aika hyvin vaihdettavissa. Käytin itse kalakastiketta, mutta jos haluat ruoasta kokonaan kasvispohjaisen, kannattaa etsiä aasialaiskaupoista vegaaninen versio tästä kastikkeesta – se on tärkeä osa makua. Kastike kannattaa lisätä vasta juuri ennen matkallelähtöä liian vettymisen estämiseksi. Vaikka resepti onkin tofulle, tämä varmasti toimii hyvin myös nyhtökauran tai härkiksen kanssa, ainakin jos väli tekemisen ja syömisen välillä ei ole kovin pitkä. (Resepti kuvan jälkeen)

Vietnamilainen nuudelisalaatti tofulla ja kasviksilla
3-4 annosta 

1 blokki tofua (n. 250 grammaa)
2 sitruunaruohon vartta
2 rkl kalakastiketta tai vegaanista kalakastiketta
1 valkosipulinkynsi
3 rkl ruokaöljyä, enemmän jos grillaat
2-3 levyä riisinuudeleita (käytin itse tätä)
Kasviksia yhteensä n. 3,5 dl, esimerkiksi: 5 dl kaaliraastetta, 2 isoa porkkanaa ja 1 kurkku viipaloituna tulitikkujen kokoon
1 dl cashew-pähkinöitä 
1 dl tuoretta minttua 
(lisäksi tai mintun vaihtoehtona 1 dl korianteria)

Nuoc cham –kastike
0,8 dl kalakastiketta
0,6 dl sokeria
3 valkosipulinkynttä
2-3 limetin mehu (yht. 0,6 dl)
2 chiliä ilman siemeniä (maun mukaan)
2 rkl vettä

1) Laita tofu hetkeksi prässiin talouspaperien väliin ja laita vesi kiehumaan nuudeleita varten.
2) Leikkaa sitruunaruohoista vihreät osat, ja kuori kovat osat pois.  Hienonna pieneksi: yhdistä kalakastikkeen, sokerin, valkosipulin ja 1 rkl öljyä kanssa. Optimitilanteessa leikkaa tofu kuutioiksi ja marinoi paloja puoli tuntia ennen paistoa: maukas lopputulos tulee silloinkin, jos aika on lyhyempi.
2) Paahda cashew-pähkinät pannulla nopeasti ja nosta jäähtymään
3) Keitä riisinuudelit pakkauksen mukaan: mun käyttämässä laadussa niiden annettiin liota 3 minuuttia kiehuneessa vedessä. Sen jälkeen huuhtele riisinuudelit siivilässä kylmässä vedessä. Tee tämä huolella! Tarkoituksena on varmistaa, etteivät nuudelit klimppiydy yhteen. Kun olet huljuttanut nuudeleita riittävästi, lisää niihin 1-2 rkl ruokaöljyä varmistaaksesi klimppitymisen estämisen.
4) Pilko ja valmistele vihannekset ja sekoita ne yhteen. Silppua yrtit (minttu ja korianteri), mutta jätä ne vielä erilleen.
5) Paista marinoitu tofu joko pannussa tai grillissä, nosta jäähtymään.
5) Tee nuoc cham –kastike. Sekoita kalakastike, sokeri, valkosipuli, limetti, chilit ja vesi pienessä purkissa ravistaen, kunnes sokeri on liuonnut. Pienen purkin voit ottaa mukaan piknikille erikseen.
6) Kun tofu on jäähtynyt sopivasti, yhdistä ainekset: jokaisen purkin pohjalle aluksi riisinuudeleita, sen päälle kasviksia, sen jälkeen tofu ja päälle minttu ja rouhitut pähkinät. Pakkaa eväskoriin kastikkeen ja syömäpuikkojen kanssa. Annoksen voi tehdä tarvittaessa etukäteen jo edellisenä iltana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *