Indonesialainen curry – Olah olah

Tämä indonesialainen curryresepti oli yksi parhaista resepteistä, joita kokkasin joulunpyhien aikaan. Löysin sen Eleanor Fordin kirjasta ”Fire Islands: Recipes from Indonesia”. Iso osa viehätystä on kotitekoinen, ihanan aromaattinen maustetahna. Padassa maistuu myös kookosmaito. Kasviksiin valitsin kaalta tasapainottamaan kastikkeen rikasta makua.

Törmäsin Fire Islands -kirjaan vasta kun näin jossain ylistystä Fordin uudesta keittokirjasta ”Nutmeg Trail”. Molempia näistä kirjoista yhdistää kiinnostus Kaakkois-Aasian keittiöihin. Fire islands -kirjasta löytyy todella monia erilaisia tapoja tehdä currytahnoja. Kasvisreseptejä ei ole mitenkään superpaljon. Onneksi se ei kuitenkaan haittaa currytahnaan pohjaavien reseptien kohdalla, sillä pataan voi aina viskata aineksia sen mukaan, mitä itseä sattuu huvittamaan.

Olin itse tosi ihastunut tähän curryreseptiin. En kokkaa kovin usein raputahnalla – säilytän sitä pakastimessa, sen maku on oikeasti tosi vahva – mutta tässä ruoassa se toimi erinomaisesti. Jätä raputahna pois tai korvaa se misotahnalla, jos haluat ruoasta vegaanisen.

Samantyyppisiin fiiliksiin sopii myös: Vihreä thaicurry

Ford käyttää tästä kasviscurryn reseptistä ”olah olah” -nimeä. Nopean googlaamisen perusteella nimi ei tarkoita käsittääkseni yhtään mitään. Reseptikuvaus oli kuitenkin tosi houkutteleva: ”Vierailulla olevat ystävämme rakastivat tätä kasviscurrya niin paljon, että julistivat sen olevan jo itsessään riittävä syy kirjoittaa kirja indonesialaisesta ruoanlaitosta.” Ruokaa tehtyäni olen aika lailla samaa mieltä. Tässä on paljon ravintolaruokafiilistä, mystisyyttä, joka syntyy siitä, kun ei osaa ihan purkaa auki, että mitä kaikkia aineksia syödyssä ruoassa on. Ehkä osasyy outouteen tuli siitäkin, että toisin kuin thaicurryissa, tähän reseptiin ei tullut lainkaan kalakastiketta.

indonesialainen kasviscurry

Indonesialainen curryresepti – ja vähän omaa tulkintaa

Tein Fordin curryreseptiin muutamia muutoksia: alkuperäisessä maustetahnassa oli vieläkin enemmän valkosipulia ja chiliä. Myös maustetahnan tekoprosessi oli vähän monimutkaisempi.

Vaihdoin myös kasviksia. Maistoin vasta thairavintolassa erinomaista currya, johon oli käytetty valkokaalia, joten tuli halu käyttää samaa niksiä myös itse. Tämä valinta meni jatkoonkin. Muutenkin kasviksia kannattaa vaihtaa sen mukaan, mitä on sesongissa. Tämän reseptin pääjippo on nimenomaan maustetahnassa ja kookosmaidossa.

Autenttisuutta lupailevissa ohjeissa sanotaan usein, että maustetahnat olisi kiva tehdä morttelilla. Itse käytin tavanomaista maustemyllyä, enkä edes paahtanut aineksia etukäteen. Tee itse niin kuin parhaaksi näet. Kotitekoinen maustetahna pieksee joka tapauksessa kaupan versiot. Maustekaapilta tämä vaatii vähän varautumista. Olen puhunut jo aiemmin siitä, että jos pakastimessa on aina galangalia, sitruunaruohoa, limetinlehtiä, kokonaisia chilejä ja raputahnaa, on aina mahdollista valmistaa hyvä currytahna. Tämä resepti osoitti tällaisen varautumisen ilot taas kerran.

Jos tällaiseen ruokaan ei voi laittaa chiliä, mutta tahtoo kuitenkin itse syödä chiliä, suosittelen muuten seuraavanlaisen lisukkeen tekoa: laita blenderiin yhden tomaatin, yhden limetin mehun, yhden supertulisen chilin ja ripauksen ruskeaa sokeria. Sekoita yhteen. Täydellistä! (Kunhan vain tehosekoitin on kunnossa. Näiden kuvien ottamisen jälkeen lähes 10 vuotta uskollisesti palvellut pieni tehosekoitin tuli tiensä päähän. Eli lähitulevaisuudessa on siis luvassa currytahnojen tekoa morttelissa.)

Jos indonesialainen ruoka kiinnostaa, tsekkaa myös: Tempe manis

Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Indonesialainen kasviscurry – Olah olah

Upea kasviscurry, jossa maistuvat katkaraputahna, limentti ja galangal.

Välineet

  • maustemylly tai mortteli

Ainekset

Paistettavat ainekset

  • 3 porkkanaa viipaloituna ohueksi
  • puolikas kaali viipaloituna n. 2 x 3 -kokoisiksi paloiksi
  • puoli rasiaa herkkusieniä
  • 2 rkl ruokaöljyä
  • 4 dl kookosmaitoa
  • 4 rkl osterikastiketta tai vegetarian stir fry -kastiketta
  • 3 rkl (vaaleaa) soijakastiketta
  • n. 3 dl pakastepapuja
  • 1-2 dl vettä

Bumbu-maustetahna

  • 2 rkl neutraalia ruokaöljyä
  • 5 cm mittainen pala galangal-juurta viipaloituna
  • 1 kokonainen sitruunaruoho kova osa poistettu ja hienonnettuna
  • 3-4 punaista chiliä poista kanta, jätä siemenet. vapaaehtoinen – jos haluat tehdä ruoasta tulisen
  • 3 salottisipulia kuori ja leikkaa neljään osaan
  • 6 valkosipulinkynttä kuorittuna
  • 2 rkl kuorittuja manteleita hienonnettuna, vapaaehtoinen
  • 2 cm pala kurkumaa tai 0,5 tl kurkumajauhetta
  • 1 tl katkaraputahnaa vapaaehtoinen
  • 3 limetinlehteä karkeaksi hienonnettuna

Ohjeet

  • Aloita tekemällä bumbu-maustetahna. Valmistele kaikki bumbu-maustetahnan ainekset ja lisää ne maustemyllyyn (tai pieneen tehosekottimeen tai mortteliin). Voit lisätä valkosipulit kokonaisina. Sitruunaruohoa, galangalia ja limetinlehtiä kannattaa hienontaa vähän, jotta niiden rakenne rikkoutuu. Anna maustemyllyn käydä kunnes maustetahnasta tulee tasainen. Jos nestettä on liian vähän, lisää siihen vähän vettä – 1-2 desilitraa. Jätä odottamaan.
  • Valmistele kaikki paistettavat ennen paistamiseen ryhtymistä.
  • Kuumenna kattila ja lisää siihen öljy. Paista porkkanaviipaleita n. 1-2 minuutin ajan. Lisää sitten bumbu-mausteseos, ja jatka paistamista 1-2 minuutin ajan, kunnes seos . Lisää sienet ja kaali. Sekoita hyvin ja jatka paistamista 2-3 minuutin ajan.
  • Lisää kookosmaito, osterikastike ja soijakastike. Sekoita ainekset hyvin yhteen. Jos pata näyttää olevan tosi kiinteä, lisää mukaan vähän vettä, noin 1-2 desilitraa. Anna padan poreilla keskilämmöllä noin 15-20 minuutin ajan, kunnes kaali on kypsynyt riittävän pehmeäksi.
  • Lisää pakastepavut ja sekoita. Anna padan kuumeta uudelleen, ja jatka keittämistä ainakin 3 minuuttia, kunnes pavut ovat lämmenneet kunnolla. Tarkista maku ja nosta tarjolle. Tarjoa jasmiiniriisin kanssa.

Lisätietoa

  • Jos haluat ohjeesta vegaaneille ja kasvissyöjille sopivan, jätä katkaraputahna pois.
  • Voit vaihtaa kasviksia sesongin mukaan. Valkokaalin voi korvata hyvin lehtikaalilla. Paistamisen loppuvaiheessa voi heittää mukaan pinaattia tai pak choyta, jos niitä on tarjolla. Myös tofu tai munakoiso sopisivat tähän hyvin.
  • Viitseliäämmät kokit paistaisivat maustetahnan ainekset ensin kokonaisina, ja murskaisivat vasta sitten. Itse en yleensä jaksa tehdä tätä.
  • Jos vaihdat valkokaalin johonkin pehmeämpään lajikkeeseen (esimerkiksi kiinankaaliin), paistoaika on n. 10 minuuttia lyhyempi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *