Hedelmäinen korealainen grillikastike (Joanne Lee Molinaron resepti)

Raikas ja makea korealainen grillikastike on todella monikäyttöinen grillatessa ja uunijuuresten kanssa. Reseptiin tulee reilusti tuoreita hedelmiä, paprikaa ja valkosipulia. Myös soijakastikkeen määrä on hurja, yli 2 desilitraa. Silti grillikastikkeen maku on paljon raikkaampi kuin missään valmiskastikkeessa.

Rakastan korealaista ruokakulttuuria. Innostuin kesällä paljon Joanne Lee Molinaron Korean vegan -keittokirjasta, joka nostettiin monissa listauksissa yhdeksi vuoden 2021 parhaista keittokirjoista. Ja tämä korealainen grillikastikeresepti on puolestaan musta yksi kirjan parhaimmista ohjeista… Kirjoittaja sanoo ohjeen olevan peräisin hänen äidiltään. Oon aina ihan liekeissä, jos jotain reseptiä tituleerataan äidin erikoisena – vaikka mistäs sen tietää jos jollain keittokirjan tekijällä on äiti, joka tekee ihan järkyttävää ruokaa.

Korealainen grilliruoka – muutakin kuin lihaa

Hesarin ravintola-arvostelija teki muuten kesäkuussa matkan Hakaniemen Molokoon, jossa tarjotaan korealaista grilliruokaa. Suora lainaus arviosta: ”Tulee mieleen, että paikka voisi olla hauska kohde isolla porukalla tai lihansyöjien romanttisille treffeille. Lihansyöjien siksi, että vaikka listalta löytyy esimerkiksi sieniä, korealainen grilliruoka perustuu lihaan.”

Höpsis! Tämän saman arvion lihan ja grillaamisen yhteydestä voisi tietysti monesta muustakin ruokakulttuuristakin. Se, että grillausmeiningeissä liha on vahvassa osassa, ei tarkoita sitä, että niin tulisi olla ja sitä pitäisi edesauttaa. Argumentti ei pidä paikkaansa myöskään siksi, että arvio toi myös esille, että ravintola edustaa fuusiokeittiötä. Siksi ”autenttisuuteen” vetoaminen ontuu. Jokainen ravintola saa toki suunnitella menunsa niin kuin haluaa, mutta ruokakriitikon perustelu että ”näin se on vaan ollut ja näin se on aina oleva” ei ole kovin vedenpitävä.

On hyvä muistaa, että ruokakulttuuri ei ole mikään staattinen luomus, vaan jatkuvassa kehityksessä. Ihmiset ja heidän valintansa vaikuttavat siihen, mitä syödään. Molinaron kirjassa tämän korealaisen grillikastikkeen avulla marinoidaan soijasuikaleita ja paprikaa ja tehdään niistä kasvisvartaita. Ja ihmiset diggaavat siitä niin paljon, että kirja nimetään vuoden keittokirjaksi. Korean Vegan -keittokirja osoittaa erinomaisesti, että korealaista makumaailmaa on mahdollista toteuttaa myös vegaanisesti ja että kasvissyöjälle voi tarjota korealaisena grilliruokana muutakin kuin vain marinoitua sienen hattua.

Mistä päästäänkin takaisin tähän reseptiin. Tätä grillikastiketta tulee ihan reilu määrä. Sitä voi käyttää erinomaisesti korealaiseen grillaukseen. Kuvauskerralla käytin tätä ketsuppimaisena kastikkeena. Toisella kertaa käytin tätä kasvisvartaiden marinadina kun kokkasin bulgogi-tyyppistä sapuskaa. Toisena päivänä valelin sillä valmiit kasvishampurilaispihvit ennen kun grillasin ne. Kastike on todella monikäyttöistä, ja se säilyy reilun viikon. Jos määrä epäilyttää, tarvittaessa voit pakastaa siitä puolet ja kiittää itseäsi myöhemmin.

Mulla on myös toinen korealainen grillikastikeresepti. Sen maku on tosi hyvä, mutta siihen tulee reilusti enemmän sokeria ja etikkaa kuin tähän. Tämä grillikastike saa puolestaan makeuttaan makeista hedelmistä ja vihanneksista.

Niinä päivinä, kun tekee mieli vielä vielä lämmittää grilli (tai pöytägrilli), suosittelen vahvasti tätä reseptiä. Se sopii hyvin myös uunijuureksille, jos valelee sitä ketsuppimaisesti päälle paistamisen jälkeen.

Kastike ei ole kovin tulinen. Jos kaipaat korealaista kastiketta, joka on vähän tulisempi, myös tämä gochujang-kastike on tosi kiva.

Piristä sähköpostiasi ruokakuulumisilla – tilaa uudet reseptit sähköpostiisi:

En jaa osoitettasi koskaan eteenpäin, ja voit lopettaa tilauksen koska vain.

Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Isoäidin korealainen BBQ-kastike

Joanne Lee Molinaron isoäidin grillikastikeresepti erinomaisesta Korean Vegan -keittokirjasta. Kastike sopii kaikenlaiseen grillaamiseen – se on ihanan mausteinen, mutta ei mitenkään supermakea.
Keittiö Korean

Ainekset

  • puolikas punainen sipuli kuutioitu
  • 3 shalottisipulia kuutioitu
  • 8-9 valkosipulinkynttä kuutioituna
  • 2,5 dl soijakastiketta (vaaleaa)
  • 0,5 dl siirappia (tai muuta makeuttajaa)
  • 2 rkl riisiviinietikkaa
  • 2 rkl miriniä
  • 2 päärynää kuorittuna ja kuutioituna
  • 1-2 punaista paprikaa kuutioitu
  • 3-4 cm inkivääriä suikaloituna
  • 1 tl seesamiöljyä
  • 1 tl mustapippuria rouhittuna
  • 0,5 dl vettä tai kasvislientä
  • 2 rkl perunajauhoja

Ohjeet

  • Yhdistä kaikki ainekset kasvislientä ja perunajauhoja lukuunottamatta. Surruta blenderissä tasaiseksi tahnaksi.
  • Siirrä seos kattilaan ja kiehauta se. Anna kastikkeen poreilla miedolla lämmöllä noin kymmenen minuutin ajan kunnes kastike on vähän sakeutunut.
  • Odottaessasi kastikkeen sakeutumista sekoita kulhossa yhteen perunajauhot ja kasvisliemijauhe.
  • Lisää perunajauho-vesi-neste kastikkeeseen ohuena norona ja sekoita samalla. Anna seoksen kiehahtaa, ja sekoita kastiketta kunnes se sakeutuu.
  • Kun kastike on sakeutunut vähän, nosta se pois liedeltä ja anna sen viilentyä. Purkita kastike ja säilytä se jääkaapissa. Kastike säilyy hyvänä ainakin viikon ajan. Voit myös halutessasi pakastaa siitä osan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *