Vegaaninen bulgogi & bulgogikastike

vegaaninen bulgogi

Vegaaninen bulgogi valmistuu soijasuikaleista. Kotitekoinen bulgogikastike on ihanan raikas ja sopivan makea. Korealaisen grilliruokaklassikon voi tehdä grillin lisäksi myös valurautapannussa, muurinpohjapannussa tai paistinpannulla. Resepti sisältää paljon kasviksia ja vain vähän rasvaa. Ei kannata jumiutua ajatukseen, että grilliruokaa ja grillihenkistä sapuskaa kokataan vain kesällä, tämä on hyvää ympäri vuoden.

Tämä resepti on alunperin Joanne Lee Molinarolta ja hänen upeasta keittokirjastaan ”Korean vegan”. Siinä käytetään Molinaron upeaa korealaista grillikastiketta. Tuo bulgogikastike on yksi parhaimmista kokkaamistani grillikastikkeita, joten oli kiva saada se hyvään käyttöön. Menneen kesän aikana kokkasin tätä kastiketta useaan kertaan, tässä esimerkiksi ihan vain kasvismakkaroiden kanssa:

Korealainen soijasuikaleresepti – sopii myös herneproteiinisuikaleille

Soijasuikaleet ovat mun mielestäni aivan liian alikäytetty aines. Tosi vähän näkee niille hyviä reseptejä. Tässä reseptissä soijasuikaleiden annetaan marinoitua ihan kaikessa rauhassa, joten ne ovat läpeensä kosteita ja sietävät siksi hyvin grillinkin kuumuuden. Joanne Lee Molinaro antoi suositukseksi ainakin neljän tunnin marinoimisen. Itse huomasin, että jo tunnissa maku ja rakenne olivat jo tosi hyviä.

Kuvanottokerralla tein annoksesta version, jossa käytiin herneproteiinia kuivattujen soijasuikaleiden sijaan. Herneproteiini toimi yhtä hyvin kuin soijasuikaleetkin. Tällöin käytin koko pussin herneproteiinisuikaleita, sehän ei ole lainkaan niin iso kuin soijasuikalepussi. Tein ruoan paistinpannulla, hiiltymistä olisi voinut olla enemmänkin.

Kuvaavaa on, että tämä bulgogi meni niin äkkiä käyttöön, etten ehtinyt edes ottaa kuvaa lopullisesta bulgogin tarjoilusta, jossa se oli kääritty tortillalätyn sisään. Ja aiemmalla kerralla en ottanut koko jutusta kuin yhden kuvan… Toinen syy saattaa olla, että täytettyjen tortillojen kuvaaminen on tosi epäkiitollista hommaa.

vegaaninen bulgogi

Tähän reseptiin tarvitaan kotitekoista bulgogikastiketta, jonka resepti löytyy täältä. Kun kerran valmistaa kastikkeen tuon ohjeen mukaan, siitä riittää hyvin ainakin kahteen grillauskertaan.

Itse tykkään syödä tätä joko tortillalättyjen tai keitetyn riisin tai ohran kanssa. Tämä resepti toimii mihin tahansa vuodenaikaan.

vegaaninen bulgogi
Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Vegaaninen bulgogi soijasuikaleilla

Herkullinen korealainen grilliruoka, jonka voi tehdä myös paistinpannulla
Valmisteluun 10 minutes
Liedellä 20 minutes
Marinoimisaikaa vähintään 1 hour
Annoksia 4

Ainekset

  • 2,5 dl kuivattuja soijasuikaleita
  • 2 tl kasvisliemijauhetta
  • 5 dl kiehuvaa vettä (vedenkeittimestä)
  • 3-4 kuivattua siitakesientä tai kourallinen muita kuivattuja sieniä. Ks vihje.
  • 1,5 dl korealaista grillikastiketta ks. erillinen resepti. Lisäksi vähän paistamisen aikana.
  • 1 kevätsipuli silputtu, vihreät ja valkoiset osat erikseen
  • puolikas punasipuli suikaloituna
  • 1 vihreä paprika suikaloituna
  • ruokaöljyä, paistamiseen
  • 0,5 rkl seesamiöljyä
  • 1 tl paahdettuja seesaminsiemeniä koristeluun

Ohjeet

  • Sekoita kasvisliemijauhe ja vesi yhteen kuumuutta kestävässä kulhossa. Liota soijasuikaleita kuumassa vedessä 15 minuuttia. Kaada ylimääräinen vesi pois.
  • Liota samaan aikaan sieniä toisessa astiassa kiehuvan kuumassa vedessä. Näille hyvä liotusaika on n. 15-30 minuuttia, lajista riippuen. Valuta ja kaada ylimääräinen vesi pois.
  • Sekoita muovirasiassa yhteen soijasuikaleet, sienet, korealainen grillikastike, kevätsipuleiden valkeat osat, punasipuli ja paprika. Varmista, että kaikki soijasuikaleet ovat saaneet kastiketta. Jätä jääkaappiin marinoitumaan ainakin tunniksi, mielellään 4-6 tunnin ajaksi.
  • Kuumenna grilli, paistinpannu tai valurautapannu. Lisää vähän öljyä ja paista kasviksia 3-4 minuutin ajan. Lisää tarvittaessa lisää grillikastiketta.
  • Ota kasvikset pois ja koristele seesamiöljyllä, seesaminsiemenillä ja kevätsipulilla.

Lisätietoa

Kuivatuiksi sieniksi sopivat hyvin esimerkiksi suppilovahverot tai tatit. Voit käyttää myös tuoreita sieniä. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *