
Kookosmaitoon tehtävä thai-kasviskeitto omaa erinomaisen nopeus/maku -suhteen. Tom kha -keiton kermaisuus ja seesteisyys tasapainottaa oloa päivinä, joiden elämänsisältö kiteytyy enemmänkin ruotsalaiseen kuraeteiseen. Valkoinen keitto tuo kasvisten kauniit värit sievästi esille. Jos käytät siihen vegaanista kalakastiketta, keitto on vegaaninen.
Uusi postaussarja alkaa
Ikuisen syksyn kunniaksi aloitan uuden teemasarjan aiheella ”Kasviskeittoja Aasiasta”. Käytän tätä sarjaa tekosyynä kokata paljon erilaisia keittoja ja patoja. Padan ja keiton erohan on tunnetusti veteen piirretty viiva. En aio tehdä erotteluja Itä-, Länsi- ja Kaakkois- jne.-Aasioiden välillä. Joten tämä teema mahdollistaa kaiken japanilaisesta ja korealaisesta keittiöstä iranilaiseen ja intialaiseen keittiöön. Eivätpähän lopu keitot ihan heti kesken.
Mutta tulen julkaisemaan tässä blogissa edelleenkin myös muita reseptejä kuin keittoja. Tämä teema kiinnosti mua nimittäin tämän vuoden alussakin, ja muistan miten silloin kävi. Projekti jäi jäähylle siinä vaiheessa, kun kysyin puolisolta illallistoiveista ja hän totesi että laita mitä vain, kunhan se ei vain ole keitto.

Toinen seikka, jonka uskon rajoittavan tämän sarjan pituutta, on se, että keitot ovat aika epäinspiroivaa kuvattavaa. Kaikki keittoainekset uppoavat kuvattaessa jonnekin sinne kulhon sisään. Olen oppinut jo sen verran, että laitan usein pohjalle jonkun pienen kipon, jotta osa kasviksista nousisi sen avulla pinnan päälle. Mutta ei se kaikkea ratkaise. Esimerkiksi sosekeitot ovat aika haastavia. Jos katsoo vaikka tätä Valion kasviskeitto-kuvakavalkadia, niin tulee fiilis, että samaa soppaa vain päivästä toiseen, väri ja kippo vain vaihtuu.
Kivoja kasviskeittoja viime ajoilta ovat ainakin:
- Paras hot and sour -keitto
- Venäläinen borssikeitto
- Kurpitsa-omena-currykeitto
- Meksikolainen papukeitto
Thai-kookoskeitto
Tutustuin vasta Leena Punyaratabandhun keittokirjaan ”Simple Thai Food” (2014). Resepti on alunperin tästä kirjasta. Löysin kirjasuosituksen Kenjiltä, joka kehuu usein hänen kirjojaan. Asiaan saattaa vaikuttaa sekin, että Punyaratabandhu kirjoittaa paljon myös Serious Eatsiin, jonka johtajana Kenji on toiminut.
Mutta Simple Thai Food on kyllä tosi mainio kirja. Reseptit on tehty kotikeittiötä silmälläpitäen, reseptit eivät ole mahdottoman vaikeita tehdä. Tekisi mieli kokata kirjasta ihan kaikki. Kirja ei ole kasviskeittokirja, mutta useimmista resepteistä on helppo tehdä kasvisvaihdokset. Tässä nimenomaisessa on käytetty alunperin kanaa.
Halusin helpon keiton, joten käytin proteiinina pakastepapuja. Vähän hienompana päivänä olisin käyttänyt tofua, joko paistettua tai ilman. Tässä kuva aineksista:

Vaikeinta tämän reseptin teossa on löytää oikeat mausteet. Tämä vaatii limetinlehtiä, galangal-juurta ja sitruunaruohoa. Jos tykkäät thaikeittiön mauista, suosittelen säilyttämään niitä aina pakastimessa. Silloin asiaa ei tarvitse miettiä koskaan erikseen. Kaupoista löytää tom kha -tahnaa myös valmiina.
Lisää nuudeleita mukaan, jos haluat keitosta ruokaisamman. Punyaratabandhu itse suosittelee udonnuudeleita. Muutkin nuudelit käyvät hyvin, varsinkin riisinuudelit.
Resepti valmistuu hyvin joutuisaan – parissakymmenessä minuutissa.

Ruotsalaisen kuraeteisen kautta maailmalle – tule mukaan nojatuoli-Aasianmatkalle mukaan tilaamalla uutiskirjeeni:
Piristä sähköpostiasi ruokakuulumisilla – tilaa uudet reseptit sähköpostiisi:
En jaa osoitettasi koskaan eteenpäin, ja voit lopettaa tilauksen koska vain.

Tom kha – Thai-kookoskeitto
Ainekset
Liemeen
- 1 salottisipuli hienonnettuna
- 1 rkl ruokaöljyä
- 1 litra kasvislientä
- peukalon kokoinen pala galangal-juurta ohueksi siivuiksi viipaloituna
- 1 sitruunaruoho
- 4 limetinlehteä (pakaste) hakattuna ja karkeiksi paloiksi revittynä.
- 2-2,5 dl kookosmaitoa
- 4 rkl (vegaanista) kalakastiketta (yht. 0,6 dl)
- 1,5 rkl ruskeaa sokeria (demerara)
Keittoon
- 2 kourallista pakastepapuja
- puoli rasiaa kirsikkatomaatteja puolitettuina
- 1 porkkana kuorittuna ja viipaloituna ohuiksi suikaleiksi.
- 3-4 dl tuoreita sieniä halutessasi
- riisinuudeleita tai udonnuudeleita, 1-2 kiekkoa halutessasi. Keitä pakkauksen mukaan.
- 1 limetin mehu
Tarjoilun yhteydessä
- 3-4 oksaa korianteria koristeluun, halutessa
Ohjeet
- Jos olet tarjoamassa keitossa riisinuudeleita, aloita valmistelut keittämällä nuudelit. Valuta keitetyt nuudelit siivilässä ja valuta kylmää vettä päälle, jotta ne eivät tartu toisiinsa.
- Valmistele seuraavaksi sitruunaruoho. Kuori sitruunaruohosta kuiva, uloin kerros pois. Pätkäise pois myös puinen varsiosa. Leikkaa sitruunaruoho pituussuunnassa neljään lohkoon. Nuiji paloja jollain kovalla, jolloin niistä alkaa irrota ihana aromi.
- Tee seuraavaksi kasvisliemi. Aloita paistamalla salottisipulia pienessä öljytilkassa n. 2 minuuin ajan. Lisää sitten kasvisliemi ja kuumenna keitto kuplivaksi. Lisää keittoon galangal, sitruunaruoho ja limetinlehdet. Anna seoksen poreilla noin 5 minuutin ajan.
- Lisää kookosmaito, kalakastike ja sokeri. Tarkista maku. Kuumenna keitto, mutta varo keittämästä pitkään kovalla lämmöllä. Tässä vaiheessa voit kaapia keitosta isot mausteet pois (erit. galangalit ja sitruunaruohot) jos et halua tarjota niitä.
- Kun keitto alkaa kuplia, lisää joukkoon kasvikset. Anna niiden kypsyä keskilämmöllä muutaman minuutin ajan. Tarkista lopuksi kasvisten kypsyys. Lisää limettimehu, sekoita ja tarkista maku. Lusikoi annokset valmiiksi kulhoihin. Koristele kulhot lopuksi korianterilla, jos käytät sitä.
Lisätietoa
- Keiton vihannekset ovat viitteellisiä. Voit käyttää keittoon esimerkiksi: lanttua ja retiisejä (molemmat toimivat erinomaisesti), paprikoita tai pakasteherneitä.
- Jos et pidä pakastepavuista, korvaa ne tofu- tai savutofukuutioilla.
- Lisää nuudeleita, jos haluat keitosta ruokaisan. Hyviä vaihtoehtoja ovat riisi- ja udonnuudelit.
- Varo, ettet ylisuolaa kasvislientä. Yksi kasvisliemikuutio riittää tähän keittoon.
- Thaimaassa mausteet jätetään usein keittoon, sillä ihmiset osaavat olla syömättä niitä. Suosittelen itse niiden pois ottamista varsinkin, jos tarjoat keiton nuudeleiden kanssa.