Aasialainen raastesalaatti

Valkokaalta, pitkiä pakastepapuja ja kirsikkatomaatteja – nämä ainekset löytyvät usein kaapista

Harvassa ovat ne vihannekset, jotka eivät maistuisi hyvältä limetti, kalakastike ja sokeri -kylvyn jälkeen. Tämä edullinen thaisalaatti jättää paljon tilaa improvisaatiolle. Voit valita raastesalaatin kasvikset sen mukaan, mitä sinulla on kaapissa. Käytin itse tällä kerralla valkokaalta – alkukesän mieto varhaiskaali maistuu ihanalta tässä salaatissa. Tämä resepti sopii laajasti eri juuresten kanssa – esimerkiksi retikka (daikon) käy tähän enemmän kuin hyvin.

Moniiin thaisalaattiresepteihin tulee minttua tai muita yrttejä. Tämä ohje pyrkii olemaan suht halpa lisukesalaatti, jota voi tehdä eri vuodenaikoina. Jätin mintun siksi pois. Jos kuitenkin sinulla sattuu olemaan joko minttua, thaibasilikaa tai korianteria lähettyvillä, lisää niitä toki tähän salaattiin. Jos jaksat, paahda mukaan kourallinen maapähkinöitä tai cashew-pähkinöitä.

Lueskelin joku aika sitten Pepper Thai Cookbook: Recipes from Everyone’s Favourite Thai Mom -keittokirjaa (2021). Kirja oli paikoitellen tosi inspiroiva. Pepper Thai teki reseptikuvauksissa ja valokuvissa harvinaisen selväksi sen, että on Chrissy Teigenin äiti. Jos tämä jälkikasvulla rummuttaminen ei häiritse liikaa, niin kirjassa on paljon myös hyvää. Toisena keittokirjan tekijänä on Garret Snyder, joka on kirjoittanut myös hyvän (tai ainakin kehutun) thaikeittokirjan Night + Market. Omaan makuuni Night + Market ei ollut tarpeeksi vetoava: liikaa lihareseptejä ja liikaa eksoottisia aineksia. Pepper Thai -keittokirjassa näitä sudenkuoppia oli osattu välttää: reseptit ovat suhteellisen rentoja, lihareseptit on pääosin helposti korvattavissa kasvisproteiineilla, ja aineksetkin ovat sellaisia että niitä löytyy Yhdysvalloista lähikaupasta. Reseptit ovat myös kivan tulisia, tähänkin tulee periaatteessa yksi kokonainen chili.

Tämän thaisalaatin reseptikuvauksessa kerrottiin, että salaatin esikuvana on klassinen thai-papaijasalaatti. Papaijasalaatti on yksi niistä ruoista, joita monet Thaimaan maastamuuttajat kertovat keittokirjoissa haaveilleensa Thaimaan ulkopuolella. Koska monissa maissa vihreää papaijaa ei ole kuitenkaan kovin helppoa saada, on tästä reseptistä tehty paljon luovia tulkintoja. Valkokaali tai varhaiskaali sopii salaattiin erinomaisesti, tarvittaessa punakaalikin. Jos sinulla on daikonia tai porkkanaa, voit käyttää myös niitä. Olen muuten nähnyt joissain resepteissä tätä salaattia tehtävän myös naurisraasteesta – vielä en ole ehtinyt kokeilla sitä itse.

Salaatin suutuntuma tulee nuijimisesta, joka saa kosteuden hyvin liikkeelle. Itse käytin tähän tavallista (ikean) morttelinuijaa ja isointa muovi-/metallikulhoa mitä mulla on. Olen ymmärtänyt, että henkilöillä, jotka kokkaavat enemmän thairuokaa, saattaa olla oma morttelinsa ja -nuijansa vain salaatteja varten.

Kalakastikkeen vuoksi tämä resepti ei ole tarkassa mielessä sen enempää kasvisruokaa. Kalakastikkeelle ei ole löydy aasialaisista kaupoista yhtä helposti korvikkeita kuin vaikkapa osterikastikkeelle (jolle vegetarian stir-fry sauce toimii hyvin). Kalakastikkeen korvike on no-fish sauce. Sitä löytyy vaikkapa Ruohonjuuren valikoimista, harmi että se on aika tyyristä.

Reseptissä on muuten paljon samaa kuin yhdessä mun viime kesän suosikkisalaateista, thai-riisinuudelisalaatissa. Sekä se että tämä salaatti sopivat hyvin piknikille. Jos paistat oheen vaikka vähän tofua (tai vaikkapa tofuvartaita), saat tästä kokonaisen aterian. Itse tein tämän kanssa paistettua tofua, jotka pyörittelin maizenajauhossa sekä sataykastiketta. Tätä salaattia voi käyttää halutessaan myös banh mi -patongin välissä.

Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Aasialainen raastesalaatti

Edullinen lisuke kaalista, porkkanoista, daikonista tai muista juureksista

Välineet

 • Raastinrauta
 • Mortteli ja morttelinuija
 • Kulho, jossa hakataan salaatti

Ainekset

 • 1 limetti
 • 1 tuore tulinen chili tai 3 vähemmän tulista, leikkaa siemenet pois
 • 1 tl chilirouhetta halutessasi
 • 4 valkosipulinkynttä pieneksi hakattu
 • 2 rkl ruskeaa sokeria
 • 10 kirsikkatomaattia puolikkaiksi leikattuina (voit käyttää myös paria kokonaista tomaattina lohkottuina)
 • 3 rkl kalakastiketta tai no-fish saucea
 • 500 g raastetta ja pitkiä papuja: esimerkiksi valkokaalta tai punakaalta, porkkanaa, daikonia sekä pakastepapuja
 • 3 rkl paahdettua, suolaamattomia maapähkinöitä

Ohjeet

 • Jos käytät pakastepapuja, nosta ne aluksi sulamaan. Voit liottaa niitä kuumassa vedessä.
 • Nosta mortteli esille. Leikkaa limetti puoliksi. Jätä toinen puolisko talteen. Kuori toisesta puolikkaasta veitsellä kuoret pois. Leikkaa sen jälkeen limetin lohkot erikseen (valkoinen osa pois) ja lisää ne mortteliin.
 • Lisää mortteliin pilkottu chili, chilijauhe (jos käytät), valkosipulihake ja ruskea sokeri. Hakkaa morttelissa kunnes chilin rakenne on rikki ja sokeri on sekottunut mukaan.
 • Lisää tomaatit mortteliin ja hakkaa muutaman kerran. Jätä kastike odottamaan mortteliin.
 • Suikaloi kaali tosi ohueksi. Käytä raastinrautaa porkkanoihin ja muihin juureksiin. Lisää pavut, jos käytät niitä. Yhteensä salaattiaineksia pitäisi tulla noin litran verran.
 • Hakkaa salaattiraastetta jonkun hetken verran esimerkiksi morttelisurvimella. Lisää kastike ja sekoita.
 • Nosta tarjolle tai jaa kulhoihin. Koristele halutessasi maapähkinöillä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.