raastesalaatti

Aasialainen raastesalaatti

aasialainen raastesalaatti
Valkokaalta, pitkiä pakastepapuja ja kirsikkatomaatteja – nämä ainekset löytyvät usein kaapista

Thai-raastesalaatti ottaa vaikutteita thaimaalaisesta papaijasalaatista. Raikas, edullinen salaatti toimii kevyenä pääruokana. Nauris, porkkana, kaalit ja retikka toimivat reseptissä erinomaisesti.

Harvassa ovat ne vihannekset, jotka eivät maistuisi hyvältä limetti, kalakastike ja sokeri -kylvyn jälkeen. Tämä edullinen thaisalaatti jättää paljon tilaa improvisaatiolle. Voit valita raastesalaatin kasvikset sen mukaan, mitä sinulla on kaapissa. Käytin itse tällä kerralla valkokaalta – alkukesän mieto varhaiskaali maistuu ihanalta tässä salaatissa. Tämä resepti sopii laajasti eri juuresten kanssa – esimerkiksi retikka (daikon) käy tähän enemmän kuin hyvin.

Moniiin thaisalaattiresepteihin tulee minttua tai muita yrttejä. Tämä ohje pyrkii olemaan suht halpa lisukesalaatti, jota voi tehdä eri vuodenaikoina. Jätin mintun siksi pois. Jos kuitenkin sinulla sattuu olemaan joko minttua, thaibasilikaa tai korianteria lähettyvillä, lisää niitä toki tähän salaattiin. Jos jaksat, paahda mukaan kourallinen maapähkinöitä tai cashew-pähkinöitä.

Pepper Thai -keittokirja

Lueskelin joku aika sitten Pepper Thai Cookbook: Recipes from Everyone’s Favourite Thai Mom -keittokirjaa (2021). Kirja oli paikoitellen tosi inspiroiva. Pepper Thai teki reseptikuvauksissa ja valokuvissa harvinaisen selväksi sen, että on Chrissy Teigenin äiti. Jos tämä jälkikasvulla rummuttaminen ei häiritse liikaa, niin kirjassa on paljon myös hyvää. Toisena keittokirjan tekijänä on Garret Snyder, joka on kirjoittanut myös hyvän (tai ainakin kehutun) thaikeittokirjan Night + Market.

En itse pitänyt erityisemmin Night + Market -keittokirjasta, sillä siinä oli liikaa lihareseptejä ja liikaa eksoottisia aineksia. Pepper Thai -keittokirjassa näitä sudenkuoppia oli osattu välttää. Reseptit ovat suhteellisen rentoja. Lihareseptit on pääosin helposti korvattavissa kasvisproteiineilla. Ainekset löytyivät pääosin lähikaupastakin. Reseptit ovat myös kivan tulisia, tähänkin tulee ohjeen mukaan yksi kokonainen chili.

Raastesalaatti – Sopii papaijall, kaalille ja nauriille

Tämän thaisalaatin reseptikuvauksessa kerrottiin, että salaatin esikuvana on klassinen thai-papaijasalaatti. Papaijasalaatti on yksi niistä ruoista, joita kuvataan monissa Thaikeittokirjoissa tosi kaihoisaan sävyyn. Monissa maissa vihreää papaijaa ei ole kovin helppoa saada, joten reseptistä tehty paljon luovia tulkintoja.

Tähän helppoon raastesalaattiin voit käyttää eri kasviksia. Siihen sopivat hyvin esimerkiksi:

  • Valkokaali tai varhaiskaali
  • Punakaali
  • Daikon/retikka
  • Nauris
  • Porkkana

Salaatin suutuntuma tulee nuijimisesta. Itse käytin tähän tavallista (ikean) morttelinuijaa ja isointa muovi-/metallikulhoa mitä mulla on. Olen ymmärtänyt, että henkilöillä, jotka kokkaavat enemmän thairuokaa, saattaa olla oma morttelinsa ja -nuijansa vain salaatteja varten.

Kalakastikkeen vuoksi tämä resepti ei ole tarkalleen ottaen kasvisruokaa. Kalakastikkeelle ei myöskään löydy aasialaisista kaupoista yhtä helposti korvikkeita. Jos tahdot reseptistä vegaanisen, käytä no-fish saucea. Sitä löytyy vaikkapa Ruohonjuuren valikoimista – harmi että se on aika tyyristä.

Reseptissä on muuten paljon samaa kuin yhdessä mun viime kesän suosikkisalaateista, thai-riisinuudelisalaatissa. Sekä se että tämä salaatti sopivat hyvin piknikille. Jos paistat oheen vaikka vähän tofua (tai vaikkapa tofuvartaita), saat tästä kokonaisen aterian. Itse tein tämän kanssa paistettua tofua ja sataykastiketta. Tätä salaattia voi käyttää halutessaan myös banh mi -patongin välissä.

Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Aasialainen raastesalaatti

Edullinen lisuke kaalista, porkkanoista, daikonista tai muista juureksista

Välineet

  • Raastinrauta
  • Mortteli ja morttelinuija
  • Kulho, jossa hakataan salaatti

Ainekset

  • 1 limetti
  • 1 tuore tulinen chili tai 3 vähemmän tulista, leikkaa siemenet pois
  • 1 tl chilirouhetta halutessasi
  • 4 valkosipulinkynttä pieneksi hakattu
  • 2 rkl ruskeaa sokeria
  • 10 kirsikkatomaattia puolikkaiksi leikattuina (voit käyttää myös paria kokonaista tomaattina lohkottuina)
  • 3 rkl kalakastiketta tai no-fish saucea
  • 500 g raastetta ja pitkiä papuja: esimerkiksi valkokaalta tai punakaalta, porkkanaa, daikonia sekä pakastepapuja
  • 3 rkl paahdettua, suolaamattomia maapähkinöitä

Ohjeet

  • Jos käytät pakastepapuja, nosta ne aluksi sulamaan. Voit liottaa niitä kuumassa vedessä.
  • Lisää mortteliin pilkottu chili, chilijauhe (jos käytät), valkosipulihake ja ruskea sokeri. Hakkaa morttelissa kunnes chilin rakenne on rikki ja sokeri on sekottunut mukaan. Lisää yhden limetin mehu ja sekoita kunnes kastike on tasainen. Jätä kastike odottamaan mortteliin.
  • Suikaloi kaali tosi ohueksi. Käytä raastinrautaa porkkanoihin ja muihin juureksiin. Lisää pavut, jos käytät niitä. Yhteensä salaattiaineksia pitäisi tulla noin litran verran.
  • Hakkaa salaattiraastetta jonkun hetken verran esimerkiksi morttelisurvimella. Lisää sitten tomaatit mukaan ja jatka vielä hetken ajan hakkaamista. Lisää lopuksi kastike mukaan ja sekoita.
  • Nosta tarjolle tai jaa kulhoihin. Koristele halutessasi maapähkinöillä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *