Näin syntyy täydellinen maustevoi – vain 3 ainesta

Yrttivoi kipossa

Tulipa löydettyä nyt niin klassinen yrttivoin resepti kuin vain olla ja voi! Tämä yrttimaustevoin resepti on peräisin Elizabeth Davidin kirjasta French provincial cooking(Penguin, 1962). Davidin kirja on yksi suurista keittokirjaklassikoista. Se esittelee todella laajasti ranskalaisen kotiruoan klassikoita. Kirjassa ei ole ainuttakaan valokuvaa, mutta teksti on sitä vastoin todella elävää. Tekniikkakuvaukset ovat niin seikkaperäisiä, että lukija voi hyvin mielessään nähdä, miten ranskalaiset klassikot valmistuvat silmien edessä kuin itsestään.

Kirjasta kerrotaan myös, miten tehdään paras maustevoi. Lainaan Davidia suoraan – suomennos on omani:

Kaikki me tiedämme, miten persiljavoi tehdään. Mutta teemmekö sen aina todella hyvin, tai tunnemmeko sen erilaiset käytöt?
Meillä tulisi olla noin puolitoista ruokalusikallista lehtipersiljaa ja noin sata grammaa voita, ja näiden molempien tulisi olla hyvin hienoksi paloiteltuja. Sen jälkeen ota kulho, joka on huuhdeltu kuumassa vedessä. Sekoita haarukalla voita ja persiljaa ja pari pisaraa sitruunamehua, kunnes tahnan ainekset ovat täysin sekoittuneet. Laita se jääkaappiin tai kylmäkaappiin siihen asti, kunnes olet valmis käyttämään sitä.

– Elizabeth David

Julia Child on kirjoittanut kirjaan esipuheen 1980-luvulla, ja nostaa tämän reseptin esille esimerkkinä Davidin mestarillisesta tavasta kirjoittaa. Myös vasta Samin Nosrat nosti kirjan yhdeksi kautta-aikain -keittokirjasuosikikseen. Eipä tuohon kuvaukseen ole hirveästi mitään lisättävää – reseptillä saat täydellisen maustevoin.

Haarukka ja yrttivoi

David muistuttaa, että yrttivoita voi käyttää tosi laajasti eri vihannesten kanssa. Musta tämä on hyvä pitää mielessä. Usein yrttivoita tehdään lähinnä pihveille (tai kasvispihveille), mutta sen käyttökohteet ovat oikeasti paljon laajemmat.

Yrttivoi sopii monille keitetyille vihanneksille, esimerkiksi:

  • Porkkanoille
  • Perunoille
  • Pavuille
  • (Pakaste)herneille
  • Keitetyille linsseille, erityisesti beluga- ja ruskeille linsseille

Vegaaninen maustevoi – ja terveellisemmät vaihtoehdot

Davidin resepti on tehty tavalliseen voihin. Hyvä vaihtoehto tälle on vegaaninen voi (esim. Naturli).

Yrttivoin voi tehdä myös kasvislevitteeseen – tein tätä yhden erän Becelin kasvismargariiniin. Siitä tulee myös tosi monikäyttöinen levite. Kasvismargariin tehty yrttivoi pysyy hyvin levitettävänä jääkaappikylmänäkin, eli voit käyttää sitä helposti myös leivän päällä.

Tillivoi, minttuvoi, persiljavoi – monia vaihtoehtoja

Tämä resepti sopii persiljan lisäksi myös mintulle, tillille, timjamille tai rosmariinille. Jos haluat tehdä valkosipulivoin, vaihda yrttien tilalle1-2 hienoksi hakattua valkosipulinkynttä. Silloin on hyvä, jos annat maustevoin odottaa hetken ennen tarjoilua.

Maustevoi – täydellinen pari keitettyjen perunoiden kanssa

Kokkasin itse tällä reseptillä uusien perunoiden kanssa. Tämä oli kiva valinta – koska perunat ovat kuumia, voita ei tarvitse viilentää etukäteen.

Tein uusien perunoiden kaveriksi yrttivoin tuoreesta mintusta. Lisäsin pari mintunoksaa myös keitinveteen. Mun äiti ja mummu keittivät uudet perunat usein tillinoksien kanssa – tuoreista yrteistä jää perunoihin mukavasti makua.

Keitetyt perunat yrttivoilla – perusohje

  1. Keitä perunat suolatussa vedessä. Mausta keitinvesi 3-4 yrttioksalla. (Voit maustaa keitinlientä myös kesäsipulin vihreillä osilla, mutta poista ne ennen tarjoilua.)
  2. Tee yrttivoi.
  3. Kun perunat ovat kypsiä, tarkista kypsyys ja valuta ne huolella.
  4. Sekoita yrttivoi ja perunat varovaisesti.
  5. Nosta tarjolle

Pysy kartalla uusista resepteistä – tilaa ne sähköpostiisi:

Voit lopettaa tilauksen koska vain.

Margariini, persilja ja sitruuna
Kolme yrttivoin ainesta, tällä kertaa vegaanisella margariinilla. Lisää vain haarukka.

Maustevoita ei kannata ajatella liian monimutkaisesti

Kun etsii nykyisin maustevoin ohjetta, monet ohjeet ovat aika monimutkaisia. Joko ne niihin laitetaan poltettua voita – varmasti maukasta, mutta myös aikaavievää. Tai sitten voihin laitetaan ties minkälaisia mausteita.

Yrttivoita ei tarvitse lähestyä kuitenkaan niin vaikeasti. Yksinkertainen levite jättää paljon tilaa kasviksille loistaa. Siksi tämä resepti sopii erinomaisesti oman maan kasviksille ja tilanteisiin, kun olet saanut käsiisi ensiluokkaisia kasviksia. Hyvän ruoan ei tarvitse olla mikään monimutkainen juttu.

Tämä maustevoin resepti on 3. osa mun ruokablogin ”perunareseptit” -sarjaa. Aiemmat osat ovat: luksus-perunasalaatti sekä välimerellinen salaatti oliivitapenadella.

Kokeilitko reseptiä, onko sinulla muita suosikkikohteita yrttivoille? Kommentoi alle – olisi kiva kuulla fiiliksiä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *