
Laihduttajan kaalikeitto – tai vain tosi herkullinen aasialainen keitto. Thaihenkinen detox-kaalikeitto on minusta yksi parhaista kaalikeittoresepteistä. Kokkaankin tätä keittoa suhteellisen usein kun kaipaan jotain täyttävää ja terveellistä syötävää. Helppo detox-kaalikeitto muistuttaa tyyliltään vähän thaimaalaista riisinuudelikeittoa, paitsi että nuudelit on vaihdettu kaaliin. Vegaaninen ohje on alunperin Pepper Thailta, joka mainitsi tämän reseptin kohdalla kaalikeittodieetin. Selvitin siksi vähän myös siitä, milloin ilmiö nimeltä kaalikeittodieetti oikein syntyi.
Laihduttajan kaalikeitto – Apu-lehden dieettinumerossa jo vuodesta 1980
Wikipedian mukaan kaalikeittodieetti nousi Yhdysvalloissa muoti-ilmiöksi jo 1980-luvulla. Sen mainitaan kuuluvan faxloreen – asioihin, jotka kulkivat viraaleina faksilinjoja pitkin. Nopean kansalliskirjasto-etsinnän perusteella en löytänyt itse Suomesta vielä paljoa mainintoja kaalikeittodieetistä 1980-luvulta. Kaalikeittodieettihän viittaa laihduttamiseen, jossa saa syödä kaalikeittoa niin paljon kun haluaa. Ja muuta ei sitten juuri oikein syödäkään. Yhtenä päivänä jonkun hedelmän ja toisena jonkun vihanneksen. Ja siinäpä se.
Aikakausilehdet (ja etenkin naistenlehdet) ovat toki aina antaneet dieettiohjeita niin kauan, kun niitä on ollut olemassa. Mutta ilmiö nimeltä kaalikeittodieetti ei esiinny niissä suoraan vielä ainakaan 1980-luvun alussa. Esimerkiksi Apu-lehden vuoden 1980 ensimmäisen numeron ”tule mukaan laihtumaan” -jutussa kaalikeitto on vain yksi ruoka muiden joukossa. Muita laihduttajalle suositeltuja ruokia ovat mm. silakkarullat, kukkakaalivuoka, kalapullat katkarapukastikkeessa, makaroniin tehty tonnikalasalaatti, pinaattikeitto sekä veriohukaiset ja kaali-puolukka-salaatti. Kuulostaa kyllä niin kasari-kattaukselta kuin vain olla ja voi!
(Mutta: kaali-puolukkasalaatti ei ole kyllä yhtään hullumpi ajatus!)
Muita viime aikoina kokattuja kasviskeittoja:
marokkolainen linssikeitto ja espanjalainen linssikeitto.

Kaalikeittodieetti – huippupäivät millenniumin taitteessa
Kaalikeittodieetti sai Suomessa suosiota 1990-luvun aikana. Mutta siihen, milloin tämä tapahtui tarkalleen, ei löytynyt ihan heti vastausta lehtiä selatessa. Ainakin tyyli-ikoni Paavo Väyrysen kerrottiin olleen tällä dieetillä jossain 1990-luvun puolella. Vuoden 2001 City-lehdessä dieetti mainittiin yhtenä esimerkkinä erilaisista laihdutuskuureista yhdessä ananasdieetin kanssa.
Vuoden 2000 ensimmäinen Apu-lehti julkaisi rasvanpolttokeiton ohjeen, johon tuli:
- 6 sipulia (tai purjoa)
- 2 tölkkiä tomaattimurskaa
- keräkaali
- 2 vihreää paprikaa
- 1 kokonainen varsiselleri ja
- 1 liemikuutio.
- Halutessa pinaattia, naurista ja retikkaa.
- Keiton maustamiseen tuli ”suolaa ja mustapippuria, currya, persiljaa, chiliä, tabascoa, timjamia, basilikaa tai oreganoa” sen tarkempia mittoja antamatta. ”Vaihtelua keiton yksitoikkoisuuteen saat mausteilla”, luvattiin.
Monien suomalaisten mausteidenkäyttötaito ei ollut kovin kummoinen 2000-luvun alussa. Epäilenkin siksi, että tämä laihduttajan kaalikeitto maustettiin aikalailla ”sitä sun tätä” -hengessä. ”Kerran viikossa on juhlapäivä. Silloin leivättömään dieettiin saa kuulua uuniperuna, jonka saa nauttia voin kera.” Aikamoista!
2010-luku: Kaalikeittodieetin viehätys vähenee
Vuoden 2011 ensimmäisessä numerossa Apu-lehdessä arvioitiin puolestaan kolmea erilaista pikadieettiä (kaalikeittodieetti, lentoemäntädieetti ja sairaaladieetti). Jos siis jokin piirre on pysynyt lehdessä samana yli 30 vuoden ajan, on näkemys siihen, mitä aihetta käsitellään vuoden ensimmäisessä numerossa. Kuitenkin, tässäkään jutussa sävy ei ollut kovin ihannoiva. Ja kun etsiskeli tuon ajan lehdistä mainintoja kaalikeittodieetistä, tyypilliset maininnat ovat aika kriittisiä tätä ihmedieettiä kohtaan:
”Ihmedieettien suosittelemat ruokavaliot ovat yleensä hyvin yksipuolisia ja niistä voi puuttua tärkeitä, elimistön hyvinvoinnille välttämättömiä ravintoaineita. Yksipuolisuudesta seuraa myös, että ruokavalioon kyllästyy. Vain harva jaksaa syödä viikosta toiseen vaikkapa pihvejä, kaalikeittoa tai pelkkiä hedelmiä!” (Lääkäri Vadim Velitski, Apu-lehti 37/2006.)
”Nuorena urheilijana pidin silloin tällöin kaalikeittokuurin. Taaksepäin katsottuna on helppo todeta, että olin silloin tietämättömämpi kuin kokeneempana.” (Aino-Kaisa Saarinen, Urheilulehti, 4.10.2018)
Ihmisten unelma nopeista ihmelääkkeistä ei kuitenkaan ole kadonnut mihinkään. Vaikka kaalikeittodieettiä ei nykyisin (toivottavast) nostettaisi esille hyvänä laihdutuskeinona, oma arvaukseni on, että kaalikeitot eivät ole katoamassa mihinkään naistenlehtien tammikuun ensimmäisistä numeroista. Tänä päivänä Wikipedia listaa noin satakunta erilaista dieettiä. Osa näistä ovat toki ”ruokavalioita” eivätkä sitä, mitä suomeksi ymmärretään dieettinä, mutta kyllä tuohon joukkoon mahtuu kymmeniä erilaisia laihdutuskuurejakin.

Hyvä kaalikeitto, ei sen ihmeellisempiä
Resepti on peräisin Pepper Thain keittokirjasta. Olen pitänyt paljon tästä kirjasta muutenkin (ks. sataykastike). Tämä keittoresepti oli kiva ja suoraviivainen. Mausteet on valittu paljon harkitummin kuin millennium-Apussa, kaikki pelaa tosi hyvin yhteen.
Kaalikeiton proteiini tulee vihreistä pavuista. Kurkku ja retiisi antavat vähän purutuntumaa. Sienet tuovat mukaan kivasti umamista makua. Reseptiin voi käyttää myös kuivattuja tai itse poimittuja sieniä, jos niitä sattuu kaapista löytymään.
Keiton maussa on sopivasti vaihtelua: tämä on niin hyvää, että sen makuun ei kyllästy ihan heti. Koko viikkoa en kuitenkaan suosittele syömään sitä putkeen 🙂
Hauskaa viikkoa!

Thaimaalainen detox-kaalikeitto
Ainekset
- 1-2 rkl neutraalia ruokaöljyä
- 4 kynttä valkosipulia hienonnettuna
- 1 punasipuli kuorittuna ja hienonnettuna
- 4 cm pala inkivääriä kuorittuna ja hienonnettuna
- puolikas vihreä kaali (yhteensä n. 1 litra suikaloituna) suikaloituna ja ilman kantaa
- 2 isoa porkkanaa ohuina pitkinä viipaleina
- 1 tölkki tomaattimurskaa
- 2 litraa kasvislientä
- 1 rkl vaaleaa soijakastiketta
- 1 rkl omenaviinietikkaa
- 1 tl vasta rouhittua mustapippuria
- 0,5 tl chilijauhetta (tai oman maun mukaan)
- 1 kurkku kuutioina tai ohuina pitkinä viipaleina
- 6 retiisiä ohuina viipaleina
- 200 g vihreitä pakastepapuja (esikeitetty)
- pari oksaa korianteria tai lehtipersiljaa koristeluun, vapaaehtoinen
Ohjeet
- Kuumenna öljy kattilassa keskilämmölle. Paista sipulia, valkosipulia ja inkivääriä kunnes ne ovat kuullottuneet vähän, noin 1-2 minuutin ajan. Lisää sienet, ja jatka paistamista noin 3-4 minuuttia.
- Lisää kaali, porkkana, tomaattimurska, kasvisliemi, soijakastike, viinietikka, mustapippuri ja chili. Sekoita. Anna keiton porista noin 20 minuuttia.
- Lisää keittoon mukaan kurkku, retiisi ja vihreät (pakaste)pavut. Keitä vielä noin 10-20 minuutin ajan, kunnes kaali on pehmeää, mutta kasviksissa on vielä vähän rakennetta. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa soijakastiketta tai chiliä.
- Nosta keitto pois liedeltä. Annostele keitto lautasille. Koristele lautaset lehtipersiljalla tai korianterilla juuri ennen tarjoilua.
Lisätietoa