3 x Dumplingkastike: kookosta, seesamia ja kevätsipulia

Rakastan paljon kaikenlaisia kastikkeita ja maustetahnoja. Varsinkin dumplingien tai kevätrullien kanssa kastikkeet ovat tosi tärkeässä roolissa. Siksi musta on aina tosi ihanaa, että niitä on tarjolla useaa erilaista sorttia. Tämä kastiketrio oli todella hurmaava yhdistelmä – samat mykyt maistuvat ihan erilaisille kun gyozakastike muuttuu! Tällä kertaa maut perustuvat tuoreaineksiin: yksi kastikkeista on thaimaalaistyyppinen punaiseen currytahnan vuoksi, toisessa on paljon kevätsipulia ja kolmannessa chiliä.

Teimme joku aika sitten dim sumeille dippikastikkeet, joissa tavoite oli luoda kolme selkeästi erimakuista kastiketta. Tässä kastiketriossa on sama ajatus. Siinä, missä edellinen kastiketrio oli aika makea (lapsisyöjän vuoksi), niin tämä yhdistelmä puhuttelee selkeämmin paremmin tulisen ruoan ystävää.

dippikastikkeet ja dumplingit

Jos haluat tehdä hyviä dumplingkastikkeita tai aasialaista ruokaa enemmänkin, kannattaa panostaa muutamiin perusaineksiin maustekaapissa: lähestulkoon kaikki reseptit vaativat valkosipulia. Lisäksi hyödyllisiä aineksia ovat yleensä tuore inkivääri ja chili, soijakastike (ainakin vaaleaa ja usein myös tummaa), musta riisiviinietikka (tämä korvataan joskus balsamiviinietikalla), riisiviinietikka, sokeri ja seesamiöljy – mirin on usein myös hyödyllinen, seesaminsiemenet sopivat hyvin myös ruoan koristeluun. Tällä yhdistelmällä pääsee jo hyvin pitkälle, ja ainekset säilyvät kauan kaapissa.

Näiden ruokien kohdalla on myös hyvä, että kaapissa on ihan oikeat teelusikka- ja ruokalusikkamitat 🙂

Tarjosin näitä bataattidumplingien kanssa. Yhdistelmä toimi erinomaisesti, varsinkin punainen currykastike ja bataatti olivat oikein hauska yhdistelmä. Vähän tuli ruokaa suunnitellessa epäröityä, että ”viitsiikö kookosmaitopurkkia korkata ihan vaan dippikastikkeen vuoksi”. Kuitenkin, kastiketta maistaessa tuli kyllä olo, että panostus kannatti.

Dumplingien ohella nämä kastikkeet sopivat varmasti hyvin yhteen myös muiden dipattavien kasvisten tai proteiinien kanssa, kuten vaikkapa höyrytettyjen, uppopaistettujen tai air fryerissä tehtyjen kasvisten kanssa. Nämä sopivat hyvin yhteen myös kaali- ja sienidumplingien kanssa.


1 Punainen curry-kookosmaito-dippikastike

Punainen currytahna ja kookos tekevät mukavan erilaisen dippikastikkeen. Punainen curry on yksi meidän aasialaisen keittiön suosikeista, joten yleensä meiltä löytyy currytahnaa valmiina – mikä on tämän reseptin kannalta otollista.

0,8 dl kookosmaitoa
1 rkl punaista currytahnaa (thai)
1/2 limetin mehu
2 tl soijakastiketta
2 tl kalakastiketta tai vegaanista kalakastiketta
2 tl hunajaa tai agavesiirappia
1 tl raastettua inkivääriä

– Kuumenna pienellä pannulla kookosmaito ja punainen currytahna, kunnes currytahna on liuennut kookosmaitoon
– Sekoita toisessa kulhossa muut ainekset
– Yhdistä kulhot ja nosta tarjolle.

2 Kevätsipulidippikastike

Tämä kastike vaatii ihannetilanteessa joko suomalaista kesäsipulia tai kevätsipulia. Jos näitä ei ole helposti saatavilla, käytä ruohosipulia tai salottisipulihaketta.

1,5 rkl pieneksi hakattua sipulia (joko kesäsipulia varren kanssa tai kevätsipulia)
1 maustemitta sokeria
2,5 rkl öljyä
3 rkl vaaleaa soijakastiketta
1 tl mustaa riisiviinietikkaa

– Silppua sipuli mahdollisimman pieneksi hakkeeksi.
– Kuumenna öljy kiehuvaksi pannulla
– Kaada kuuma öljy sipulihakkeen päälle
– Sekoita mukaan loput ainekset

3 Seesami-soijakastikedippi

Tämän kastikkeen ainesosat ovat hyvin tyypillisiä kiinalaiselle keittiölle. Samalla maut ovat ihanan harmonisia yhdessä. Käytä seesamiöljyä varovaisesti, ettei sen maku dominoi kokonaisuutta!

1 tl sokeria
1 rkl vettä (kuumaa)
1 tl riisiviinietikkaa
2 rkl soijakastiketta
1 tl chiliöljyä tai chili crispiä
1 valkosipulinkynsi
1 tl paahdettuja seesaminsiemeniä
0,5 tl seesamiöljyä

– Silppua valkosipulinkynsi mahdollisimman pieneksi.
– Liota sokeri kuumaan vesitilkkaan
– Yhdistä ainekset

3 dippikastiketta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *