Tämä helppo nuudelikeitto on maukas tarjottava läpi vuoden, mutta erityisen hyvältä se maistuu nimenomaan talvisin. Soijaa ja miriniä sisältävä liemi on nopeatekoinen ja todella herkullinen. Keiton voi tehdä joko vegaanisena tai kalaversion dashijauheella. Valmista tulee alle puolessa tunnissa. Tämä on yksi mun ja puolisoni vakkariresepteistä, varsinkin jos tähtäimessä on helppo kokkaaminen.
Olen itse sitä mieltä, että talvikeleillä on kiva syödä ruokia, jotka enemmänkin rauhoittavat kuin sähäköittävät tunnelmaa – tämä keitto vastaa tuohon tarpeeseen täydellisesti.
Tämä resepti on 3. osa tämän talven sarjaani ”Aasialaisia kasviskeittoja”. Aiemmat osat ovat:
Tämä udonkeiton resepti on Tadashi Onon ja Harris Salatin Japanese Soul Cooking -keittokirjasta. Kirja on julkaistu vuonna 2013, ja reseptiä onkin ehditty kokata vuosien mittaan tosi monta kertaa. Kirjassa annetaan jokaisessa luvussa yksi perusresepti (pääluvut ovat ramen, gyoza, tonkatsu, curry, furai & korokke, kara-age, tempura, okonomyaki, donburi, soba ja udon). Näistä jokaiseen annetaan samalla monia eri variaatioita. Tämä resepti nojaa udon-keiton liemeen, keiton muut ainekset ovat sen sijaan valittu hengessä ”mitä kaapista löytyy”.
Kirjasta on myös: Japanilainen laivastocurry
Japanilaisen keiton aineksia: kombua ja miriniä
Udon-nuudeleita löytyy aasialaisista kaupoista. Ne tehdään vehnäjauhoista. Jossain resepteissä suositellaan käyttämään pakastettuja udon-nuudeleita, mutta näitä löytyy harvemmin Suomessa edes aasialaisista kaupoista. Sen sijaan tyhjiöpakattuja udon-nuudeleita on yleensä ihan hyvin tarjolla Aasia-kaupoissa. Mutta jos udonnuudelit puuttuvat, korvaa ne tavallisilla vehnänuudeleilla. Tällöin pääset nauttimaan erinomaisesta liemestä.
Tässä keitossa käytetään dashi-lientä, kuten suuressa osassa japanilaisia keittoja yleensäkin. Dashi-liemi tehdään joko käyttämällä valmista dashijauhepussia, joka sekoitetaan veteen ja kiehautetaan nopeasti. Kasvissyöjän versiossa keitetään palaa (n. 15×15 cm) kombu-merilevää vedessä 10-15 minuuttia. (Kombua voi myös kylmäuuttaa etukäteen.) Miriniä menee keittoon reilusti, reilu desilitra, mutta se on sen arvoista. Koitin joskus päästä samaan lopputulokseen sokerilla, eikä maku ollut lainkaan niin hienosyinen.
Mukavaa uutta viikkoa! Mun viikonloppu sujui hyvin vähäkokkauksellisissa merkeissä. Katsoin Bollywood-spektaakkelin ja askartelin nelivuotiaan kanssa pinkkejä koruja. Kuulin myös Disney-soundtrackeja koko viikon tarpeiksi. Estetiikka on ollut siis hyvin överihenkistä ja glitteriä, hyvää vastapainoa lannistaville sadekeleille.
Piristä sähköpostiasi ruokakuulumisilla – tilaa uudet reseptit sähköpostiisi:
En jaa osoitettasi koskaan eteenpäin, ja voit lopettaa tilauksen koska vain.
Japanilainen udon-keitto
Ainekset
Dashiliemeen
- 1,5 litraa vettä
- dashijauhetta, pakkauksen ohjeen mukaan tai
- tai: n. 15 x 15 cm pala kombu-merilevää
Udon-keiton liemi
- 1,2 dl miriniä
- 1,2 dl vaaleaa soijakastiketta
- 1 tl suolaa
Keitto
- udon-nuudeleita 1 paketti per syöjä
- kananmunia 1 per syöjä (vapaaehtoinen)
- 2 porkkanaa viipaloituna
- 2-3 dl pakastepapuja
- n. 100 g g tofua valutettuna ja kuutioituna
- silputtua kevätsipulia tarjoiluun, vapaaehtoinen – voi korvata myös seesaminsiemenillä
Ohjeet
- Valmista aluksi dashiliemi. Jos käytät kombu-merilevää, keitä sitä keskilämmöllä vedessä noin 15 minuuttia ja siivilöi merilevä sitten pois. Jos käytät dashi-jauhetta, valmista dashi-liemi pakkauksen ohjeen mukaan.
- Jos käytät kananmunaa, keitä se erillisessä kattilassa 7-10 minuutin ajan. Lisää muna varovasti kiehuvaan veteen lusikan avulla. Kun aika on kulunut, siirrä muna kylmään veteen. Kuori jäähtyneenä ja halkaise puolikkaiksi.
- Mausta seuraavaksi dashiliemi keittoliemeksi. Lisää dashiliemeen mirin, soijakastike ja suola ja kuumenna kiehuvaksi.
- Lisää keittoliemeen porkkana tai muut haluamasi kasvikset. Keitä, kunnes viipaleet ovat kypsyneet, n. 5 minuuttia. Lisää pavut vähän ennen porkkanoiden valmistumista, sillä papujen ei tarvitse kuin lämmetä.
- Keitä udon-nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan toisessa kattilassa. Käytä reilusti vettä, jotta nuudelit pysyvät irrallisena. Valuta nuudelit ja jaa ne annoskulhojen pohjalle.
- Annostele tofukuutiot jokaiseen annoskulhoon. Annostele liemi jokaiselle lautaselle. Koristele halutessasi kevätsipulilla ja nosta tarjolle.