
Currylla ja omenalla maustettu kurpitsakeitto on syysruokaa parhaimmillaan. Tämä on hieno keitto silloin, kun omenoita ja kurpitsoja on hyvin saatavilla. Sosekeittoresepti sopii hyvin alkuruoaksi, tai punaisia linssejä lisäämällä myös pääruoaksi. Vegaaninen keitto on täyteläisen makuinen, mutta siihen ei tule lainkaan kermaa. Ohje on peräisin yhdestä yhdysvaltalaisen keittiön klassikkokeittokirjoista, Silver Palate Cookbookista.
Sheila Lukinsin ja Julee Russon kirjoittama Silver Palate Cookbook ilmestyi vuonna 1982. Kirja on todella runsas, reseptejä on tyyliin 250, ja kirja on muutenkin todella hauskasti kirjoitettu. Reseptit ovat todella mietittyjä ja sopivan innovatiivisia. Niissä käytetään paljon monipuolisemmin mausteita kuin keskimäärin tuohon aikaan. Kirjan marginaaleissa annetaan ideoita unelmien menuista ja täydellisistä juhlista. Niin kuin vaikka tämän keiton yhteydessä:
”Juhlan rytmi on tärkeä osa juhlaa, ja se on myös juhlan järjestäjän päätettävissä. Miksi et tarjoaisi ensimmäistä ruokalajia cocktailien kanssa? Tarjoa keitto mukissa grissini-korin vieressä. Tai kevätrullia dippikastikkeiden kanssa, tai pieniä lampaan kylkirivipaloja. Tarjotinten aallot täynnä näitä cocktailpaloja voivat muodostaa kokonaisen päivällisen. Siirry seuraavaan huoneeseen, jossa on upea buffet täynnä artisaanijuustoja, leipiä ja ruokaisia salaatteja. Sen jälkeen johdata kaikki tanssisaliin, jossa musiikin tuulahdus kulkee ilmassa. Tai, järjestä grillipaikka, jossa jokainen voi grillata omat s’moresinsa. Sekoita vähän asioita. Pidä vieraasi viihtyneinä.”
Päästäpä kerran kokemaan tämänlaiset juhlat!

Currynmakuinen kurpitsakeitto
Tämä kurpitsakeitto sopii kuvatunkaltaisiin juhliin leipätikkujen kanssa nautittuna. Mutta sillä on paikkansa myös arkisempana sapuskana. Voit lisätä keittoon 2 dl punaisia linssejä jos haluat keitosta ruokaisamman.
Tämä currya ja omenaa sisältävä kurpitsakeitto oli muuten niin ikoninen, että se mainittiin Sheila Lukinsin muistokirjoituksessakin hänen kuoltuaan vuonna 2009. Huomionarvoista on, että alkuperäinen resepti oli kirjoitettu aikana, jolloin sauvasekoitin ei kuulunut kotien yleiseen varustukseen. Hyvin vaikea kuvitella tänä päivänä sosekeittojen tekoa ilman sitä!
Kurpisalajikkeesta tähän sopivat erilaiset kurpisat. Keittokirjan ensimmäinen ehdotus on myskikurpitsa, mutta myös oma versioni hokkaido-kurpitsalla onnistui erinomaisesti. Omenista tähän sopivat lajikkeet, jotka maistuvat hyvälle lämmitettyinä tai keitettyinä.
Toinen kiva syksyinen curryruoka: japanilainen laivastocurry
Valitse käyttämäsi curryjauhe toivomasi tulisuuden mukaan. Jos käytät madras-curryjauhetta, maku on reilun mausteinen, ja tavallisen curryjauheen kanssa maku on vastaavasti miedompi. Mutta hyviä vaihtoehtoja ovat molemmat.
Mukavaa viikkoa! Pidän itse tästä keitosta paljon siksi, että sen mielenmaisemassa on jotain samaa kuin keltaisten lehtien keskellä talsimisessa – ja sellaista meininkiähän lokakuussa riittää.
Pysy kartalla uusista resepteistä – tilaa ne sähköpostiisi:
Voit lopettaa tilauksen koska vain.

Curry-omena-kurpitsakeitto
Ainekset
- 3 rkl neutraalia öljyä tai oliiviöljyä
- 5 dl sipulia silputtuna, noin 4-5 kappaletta
- 2 rkl curryjauhetta
- 2 keskikokoista myskikurpitsaa (tai 1 iso) noin 1,3 kg
- 2 omenaa kuorittu, siemenkota poistettu ja kuutioitu
- 8 dl kasvislientä (tai 8 dl vettä ja 2 rkl kasvisliemijauhetta)
- 2,5 dl omenamehua
- suolaa ja jauhettua mustapippuria maun mukaan
- 1 raastettu kirpeä omena (esim. granny smith) koristeluun, vapaaehtoinen
- paahdettuja kurpitsansiemeniä koristeluun, vapaaehtoinen
Ohjeet
- Kuumenna öljy kattilassa keskilämmöllä. Lisää sipuli ja curryjauhe ja paista, kunnes sipulit ovat kuulottuneet kauniiksi. Tähän menee aikaa noin 20 minuuttia. Sekoittele välillä.
- Kuori sillä aikaa kurpitsat. Halkaise kurpitsat ja poista siemenet. Kuutioi kurpitsat kuutioiksi.
- Kun sipulit ovat kuullottuneet hyvin, kaada niiden sekaan kasvisliemi, kurpitsa ja omenat. Anna seoksen kuumeta. Anna ruoan poreilla miedolla lämmöllä noin 25 minuutin ajan, kunnes ainekset ovat kokonaan pehmeitä.
- Soseuta keitto sauvasekottimella. Lisää lopuksi joukkoon omenamehu ja sekoita tasaiseksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarkista maku ja lisää suolaa, pippuria tai vettä tarpeen mukaan. Koristele keitto joko raastetulla omenalla tai kurpitsansiemenillä. Nosta tarjolle.