Syksyiset sienignocchit – resepti kantarelli-, tatti- ja herkkusienille

sienignocchit

Kantarellit ja gnocchit sopivat valtavan hyvin yhteen. Jos olet siinä onnellisessa tilanteessa, että sinulla tuoreita kantarelleja tai tatteja, tämä resepti on niille mainio käyttökohde. Meillä päivän teemana oli kantarellignocchit, ja se onnistui ihan superhyvin. Tämä gnocchiresepti on nopea, sillä siihen käytetään kaupan valmisgnoccheja. Ilman kermaa valmistuva pastaresepti korostaa sienien omaa makua. Jos käytät vegaanista parmesaania, ohje on vegaaninen. Gluteenittoman annoksen saat puolestaan käyttämällä gluteenittomia gnoccheja.

Tämä gnocchiresepti on puolisoltani. Pastat ovat enemmän muutenkin enemmän hänen heiniään. Kuvaavaa on, että jos puolisoni on kotona monta päivää yksinään, niin usein hän päätyy kokkaamaan tosi yksinkertaisia pastaruokia, tyyliin cacio e pepeä. Sitä vastoin mun käsitys helposta ruoanlaitosta on sekoittaa nuudeleita ja maapähkinävoita ja kutsua sitä ateriaksi.

Toinen maukas ja nopea vegaaninen pastaresepti: kasvismakkarapata

sienignocchit

Valmisgnocchit – hyvin kiitollinen aines

Valmisgnoccheille riittää paljon kivoja reseptejä ja hyvästä syystä. Valmisgnocchit ovat helppoja valmistaa ja ne toimivat hyvin yksinkertaisenkin kastikkeen kanssa. Jos miettii, mitä tarjota gnocchien kanssa, niin paistetut sienet ovat yksi kiva ratkaisu, varsinkin jos klassinen tomaattikastike alkaa kyllästyttää.

Olen joskus kokeillut tehdä gnoccheja myös itse. Ne kokemukset ovat aina olleet vähemmän mairittelevia. Ne ovat hajonneet keittäessä,lähestulkoon aina. Sen sijaan valmisgnocchit onnistuvat aina – ainakin, jos seuraa ajastimella gnocchien kiehumista.

Olisi kyllä kiva ottaa taas uusi yritys gnocchien kanssa! Pakkohan niiden on joskus onnistua. Ja ovathan ne maukkaita, vaikka ulkonäkö olisi kuinka epämääräinen. Serious eatsissa Daniel Gritzer oli kirjoittanut upean seikkaperäiset ohjeet asiasta. Kuvia katsomalla oli helppo kuvitella kaikki vaiheet läpi. Viimeistä murua myöten antaa myös hyvän kuvauksen niiden tekemisestä, tunnelma vaikuttaa myös ihanan rauhalliselta 🙂

Tuoreet kantarellit tai tatit – parasta

Tämä resepti toimii monipuolisesti eri sienilajeille. Varsinkin tatit tai kantarellit sopivat tähän hyvin, sillä ne ovat sopivan mietoja. Resepti toimii myös kaupan herkkusienilläkin. En näe syitä, miksi tämä ei toimisi myös suppilovahveroiden tai mustatorvisienien kanssa. Hyvä ohjenuora on, että jos haluat syödä kyseessäolevaa sientä suoraan pannulta, niin se toimii myös tässä. Voit käyttää ohjeeseen joko tuoreita tai pakastettuja sieniä.

Reseptissä on monta umamia sisältävää ainesta yhdessä: perunoita (gnocchit), juustoa, aurinkokuivattuja tomaatteja ja sieniä – makujen kerrostaminen toimii, ja kokonaisuus on siksi ihanan monisyinen.

Meillä sattui olemaan kaapissa (joskus impulssiostoksena hankittua) tryffeliöljyä. Tähän ohjeeseen tuli pari pisaraa myös sitä. Se ei kuitenkaan ole missään nimessä välttämätön. Mutta jos teet paljon sieniruokia, ja sinulla on tryffeliöljyä kaapissa, niin pullolla saattaa olla käyttöä.

Kantarellireseptin vegaaninen versio

Jos teet nämä kantarellignocchit vegaanisina, käytä paistamiseen oliiviöljyä tai vegaanista voita. Vegaaninen parmesan valmistuu, jos yhdistät ravintohiivahiutaleita ja pähkinärouhetta (esim. manteli- tai saksanpähkinärouhetta, mielellään paahdetuista pähkinöistä), esimerkiksi 50%/50% -suhteella.

Tämä nopeatekoinen resepti toimii hyvin arkisena ruokana. Tuoreista sienistä tulee silti aina erityinen olo, joten tätä reseptiä mukava tarjota juhlavammassakin tilanteessa.

Kokkaamisen iloa! Kommentoi, jos jonkin mietityttää tai kokkasit ohjeella – olisi kiva kuulla fiiliksiä! Mainostan myös uutiskirjeen tilausta, jos et vielä tilaa sitä:

Pysy kartalla uusista resepteistä – tilaa ne sähköpostiisi:

Voit lopettaa tilauksen koska vain.

sienignocchit
Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Syksyiset sienignocchit

Maukas ja nopea arki- ja juhlaruoka täynnä umamisia makuja. Miedoille sienille, esimerkiksi kantarelleille, tateille tai herkkusienille.

Ainekset

  • 1 pussi gnoccheja Esimerkiksi Rummo. Noin 500 grammaa.
  • n. 5 dl tuoreita sieniä, esim. kantarelleja, tatteja tai herkkusieniä tai n. 2-3 dl pakastettuja sieniä
  • 1 pienehkö kesäkurpitsa paloiteltuna ja noin 5 mm paksuisina viipaleina
  • 5-8 aurinkokuivattua tomaattia pilkottuna
  • 2-3 valkosipulinkynttä
  • 3-4 oksaa lehtipersiljaa silputtuna
  • parmesaaniraastetta päälle, vapaaehtoinen tai korvaa vegaanisella parmesanilla (ks. alla)
  • 0,5-1 tl tryffeliöljyä vapaaehtoinen
  • n. 3 rkl oliiviöljyä paistamiseen

Ohjeet

  • Paista keäskurpitsaa oliiviöljyssä, kunnes se on ruskistunut. Nosta sivuun.
  • Paista kantarelleja oliiviöljyssä (lisää halutessasi vähän voita mukaan). Lisää silputut valkosipulin kynnet ja suola. Paista, kunnes valkosipuli on kuullottunut. Nosta sivuun.
  • Paista gnoccheja öljyssä, kunnes niiden pinta on vähän ruskistunut ja ne ovat kypsiä. Voit vaihtoehtoisesti myös keittää ja valuttaa gnocchit pakkauksen ohjeen mukaan.
  • Lisää paistetut kesäkurpitsat ja kantarellit gnocchien sekaan. Lisää myös aurinkokuivatut tomaatit ja sekoita.
  • Mausta gnocchipannu silputulla persiljalla, suolalla, mustapippurilla ja halutessa tryffeliöljyllä.
  • Juuri ennen tarjoilua raasta päälle vähän parmesaania.

Lisätietoa

  • Reseptiin sopivat hyvin esimerkiksi kantarellit, herkkusienet tai tatit.
  • Resepti on vegaaninen, jos käytät vegaanista parmesania. Vegaanisen parmesanin teet sekoittamalla paahdettua, rouhittua pähkinää (esim. saksanpähkinä tai manteli) ja ravinnehiivaa noin 50%-50% -suhteella. 
  • Voit käyttää lehtipersiljan sijaan myös salviaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *