3 aasialaista dippikastiketta: Tulinen, umaminen ja makea

kolme dippikastiketta kulhoissa

Kesärullat, dumplingit ja dim sumit vaativat seurakseen hyvää dippikastiketta. Uskon dippikastikkeissa siihen, että pieni lisäpanostus tekee ruoasta merkittävästi maistuvampaa. Kiinalaistyyppistä ruokaa tarjotessani koitan yleensä tehdä useamman kastikkeen täydentämään toinen toisiaan. Tämä vegaaninen kastiketrio sopii monipuolisesti erilaisten tarjottavien kanssa – erityisesti höyrytetyille ruoille ja kasviksille.  

Aasialaishenkisiä ruokia suunnitellessa yleinen periaatteeni on tarjota ainakin kolmea päämakua: jotain makeaa (erityisesti lapsen makuun), jotain umamista (joka tarjoaa ns. pohjamakua muille) ja jotain tulista (itseä varten). Tällä kertaa toiveissa oli tehdä kokonaisuus, jolla lapsikin intoutuisi syömään eksoottisia makuja. Siksi myös umaminen kastike oli nyt reilusti makea.

Jos oikein intoutuu kasaamaan isompaa pöytää, niin neljäs maku tulisi kirpeydestä (kalakastike-limetti!) ja viides rasvaisuudesta (tyyliin majoneesia tai satayta). Mutta kyllä nämä kolme täyttävät erinomaisesti suuren osan dippaamistarpeista 🙂 Tämä yhdistelmä ei ole kovin tulinen – toisin kuin tämä kokonaisuus.

Umamiseen kastikkeeseen tulee vähän vaaleaa vermuttia. Tämä on korvaava tuote: kastikkeeseen sopisi paremmin kiinalainen makea riisiviini, mutta sitä on Alkossa niin huonosti saatavilla, että tämä ruoanlaiton alkoholipitoinen yleisavain ajaa tässä nyt samaa asiaa. 

Jos etsit enemmän päälle ripoteltavia kastikkeita kuin jotain, mihin dipata, suosittelen lämpimästi myös kaura-chilicrispin tekoa tai sezchuanilaista chiliöljyä.

dippikastiketta ja dumplingseja

Tarjosin näitä itse sieni- ja kaalidumplingejen kanssa.

TULINEN – Valkosipuli-chili mausteöljyssä
 

2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
1/2 tuore chili (ei siemeniä)
2 rkl kuumaa öljyä
1 rkl agavesiirappia (tai hunajaa)
2 rkl kiinalaista mustaa viinietikkaa
2 tl vaaleaa soijakastiketta
setsuaninpippuria maun mukaan – aloita 1/2 tl:llä

Hienonna valkosipulin kynnet ja chili ja laita ne pieneen astiaan (esim. korkillinen pieni lasipurkki)
Kuumenna ruokaöljy pannulla ja kaada kuuma öljy chilin ja valkosipulin päälle. 
Lisää muut ainekset ja sekoita hyvin.



UMAMINEN (ja makea) – Laajennettu Hoisin-kastike

2 rkl (valmista) hoisin-kastiketta
1,5 vaaleaa soijakastiketta
2 tl vaaleaa vermuttia 
2 tl miriniä
mustapippuria
1 tl seesaminsiemeniä

Sekoita ainekset yhteen.



3 MAKEA – Hapanimeläkastike

2 rkl (valmista) sweet chili -kastiketta 
1 rkl riisiviinietikkaa
2 rkl vettä
1 rkl agavesiirappia (tai hunajaa)
1,5 rkl ketsuppia

Sekoita ainekset yhteen.
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *