Tortillakakku – helppoa texmexiä

tortillakakku leikkuulaudalla

Tortillakakku on klassista texmex-ruokaa. 🫓 Resepti sopii erinomaisesti viikonloppuihin ja hetkiin, kun tekee mieli syödä jotain rentoa mausteista ruokaa. Täytteet ovat suhteellisen yksinkertaisia ja edullisia: maissia, papuja ja tomaattia. Jos käytät vegaanista juustoa ja oat fraichea, resepti on vegaaninen. Saat tästä gluteenittoman käyttämällä gluteenittomia tortillalevyjä. Tulisuuteen voi vaikuttaa hyvin paljon oikealla chilikastikkeella.

Tortillakakku – lapsen mieleen, ylläri ylläri

Kokkasin tätä reseptiä jo jokin aika sitten – olisikohan ollut jopa kuukausi takaperin? Lapsi oli pitkään sairaana, ja hänellä oli silloin todella huono ruokahalu. Sen jälkeen, kun hän alkoi parantua, hänellä on ollut usein harvinaisen kova nälkä, ikään haluaisi tankata itsensä nyt kunnolla täyteen. ”Minulla on koko ajan nälkä”, hän on sanonut useampaan otteeseen. Ja tuntuu kasvaneen niin paljon viime viikkojen aikana niin paljon, että iso osa vaatteista on käynyt auttamattoman pieneksi. Pieni ressukka! On varmasti rankkaa sairastaa useiden viikkojen ajan, siinä tulee helposti iso henkinenkin pyrähdys.

Viime viikkojen aikana hän tuntuu kehittyneen paljon myös henkisesti. Ehkä osasyynä on sekin, että hän on saanut katsoa niin paljon televisiota. Ja on nähnyt niin paljon mua tekemässä töitä. Leikkeihin on tullut uusia sävyjä ja tarinoita. Tarinoissa on pahoja noitia, kirouksia ja laboratorioita, joissa tehdään ilkeitä kokeita ja pidetään ihmisiä vankina. Koitan olla tekemättä tästä liian pitkälle vietyjä tulkintoja. Että paha, kirouksia sateleva noita joka viettää päivät tutkimuslaboratoriossaan ilkeyksiä tehtailemassa ei olisi satumaailman vastine jollekin paljon tutummalle henkilölle.

tortillakakku leikkuulaudalla

Kun lapsi oli alkamassa parantua, meillä oli hänen kanssaan hassu keskustelu bussissa. Hän alkoi nimittäin nimetä kaikkia niitä ruokia, mitä hänen tekee nyt mieli, kun hän kerrankin pystyy syömään. Sillä listalla oli myös tämä ruoka, josta hän käytti nimitystä ”tortillakakku”. En muista käyttäneeni itse tätä nimeä tästä ruoasta, mutta se on kyllä hyvin kuvaava nimi.

Tortillakakku – ei mikään uusi juttu

tortillakakku lautasella

Nopean katsauksen perusteella sain vaikutelman, että tortillakakku on ollut viraalihitti vuosien 2016-2017 paikkeilla. Tämä näyttääkin siltä, että se sopii hyvin viraalihitiksi sopivalta – ei mitään ruskeaa mössöä lautasella. Muutenkin tortillalevyistä näytetään tekevän ties minkälaisia innovatiivisia reseptejä – löytyy esimerkiksi useita reseptejä siihen, miten tortillalevyistä kasataan rengasvuokaan sopiva kakku. Tavoitteita! 😁

Tämä resepti ei vaadi rengasvuokaa, ja on siten monin verroin suoraviivaisempi. Aluksi tehdään paputäyte, joka on aika lailla (täysin?) samanlainen kuin tämä meksikolainen paputahnaresepti. Lisäksi paistetaan vähän vihanneksia. Ja nämä kasataan kerroksittain. Väleihin laitetaan myös juustoraastetta ja ranskankermaa.

tortillakakku leikattuna

Käytä isompia tortillalevyjä jos voit valita – mielestäni 4 kerrosta isoilla levyillä saisi tämän näyttämään parhaimmalta. Jos käytät pienempiä levyjä, 5 kerrosta menettelee vielä, 6 on jo rohkeaa. Silloin kakku alkaa muistuttaa enemmän palloa.

Voit tehdä näistä myös yhden pienemmän ja yhden isomman kakun – silloin voit vaihdella täytteitä syöjien mieltymysten mukaan. Yksi kasattu kerros näytti mulla tältä ennen juuston lisäämistä:

tortillat ennen paistamista

Lapsikin toivoi muuten silloin bussissa tortillakakun valmistamista juuri tällä tavoin kahdessa osassa: ”Sinä teet yhden nelikerroksisen, ja yhden kaksikerroksisen, ja se kaksikerroksinen on minulle”, kohta-viisivuotias kertoi hyvin seikkaperäisesti. On tosi kiinnostavaa, miten lapset osaavat joskus olla niin tarkkaavaisia. Miten he muistavat kaikenlaisia yksityiskohtia, jotka itse on jo unohtanut – asioita, joita on unohtanut ehkä siksikin, ettei ole pitänyt niitä alunperin kovin tärkeänä. Jotenkin varsinkin lasten kohdalla tulee tosi vahvasti esille, että ihmiset saattavat muistaa yhden asian joskus aivan eri tavoilla.

Mulla loppui paputäyte kesken, joten viimeisessä kerroksessa saatiin pärjätä ilman sitä. Ei haitannut maku- tai esteettisyysmielessä yhtään. Silloin lopputulos näyttää tältä:

tortillat uunissa

Pidätkö tortillatyyppisistä ruoista? Hyvä juttu! Blogissa tätä aihepiiriä on käsitelty ainakin seuraavissa resepteissä:

Kiitos paljon kaikille uusille uutiskirjeen tilaajille, teitä on tullut monia viime aikoina! Ja kiitos tietysti myös vanhoille tilaajille, on mukavaa kirjoittaa näitä kun pystyy ajattelemaan, että näitä juttuja myös luetaan. Jos päädyt kokkaamaan täältä jotain, olisi kivaa saada palautetta kommenttiboksin kautta 🙂 Arvostan myös kaikkia Pinterest-pinnaamisia ja Facebook-jakoja, kiitos myös niistä 🌷

Jos uutiskirjeen tilaus puuttuu vielä, sen voi tehdä tästä:

Piristä sähköpostiasi ruokakuulumisilla – tilaa uudet reseptit sähköpostiisi:

En jaa osoitettasi koskaan eteenpäin, ja voit lopettaa tilauksen koska vain.

Aurinkoista viikkoa!

Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Tortillakakku

Texmex-henkinen tarjottava, joka näyttää juuri niin herkulliselle kuin mitä se on.
Valmisteluun 10 minutes
Liedellä 20 minutes
uunissa 25 minutes
Aikaa yhteensä 55 minutes

Ainekset

  • 4 rkl oliiviöljyä
  • n. 5 dl maissia joko pussi pakastemaissia tai iso tölkillinen tölkkimaissia
  • 2 tomaattia kuutioituna
  • 1 punasipuli ohueksi suikaloituna.
  • puolikas limetti (mehut)
  • suolaa ja pippuria maun mukaan
  • 1 sipuli kuutioituna hienoksi
  • 1 chili ilman siemeniä, hienonnettuna
  • 3 valkosipulin kynttä hienonnettuna
  • 1 tl juustokuminaa
  • 1 tölkki mustia papuja, valutettuna
  • 2 dl kasvislientä
  • 4-6 vehnätortillaa isoja 4 kpl tai 6 kpl keskikokoisia
  • 4-5 dl juustoraastetta (esim. cheddar) tai vegaanista juustoraastetta
  • 2-3 dl ranskankermaa tai oat fraichea

Ohjeet

  • Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen (tai 175 kiertoilmalle).
  • Kuumenna paistinpannu keskilämmölle ja lisää ruokalusikallinen öljyä. Paista maissia kunnes jyvät alkavat ruskistua, noin 4 minuuttia. Nosta sivuun.
  • Lisää paistetun maissin sekaan tomaatit, punasipuli (tai kevätsipulit) ja limetinmehu. Mausta suolalla ja pippurilla.
  • Kuumenna paistinpannulla seuraavaksi 1 rkl öljyä. Lisää sipuli ja paista kunnes se kuullottuu, noin 3 minuuttia. Lisää joukkoon chili, valkosipuli ja juustokumina ja paista vielä noin minuutin ajan. Lisää pavut ja kasvisliemi ja jatka paistamista noin 5-7 minuutin ajan, kunnes nestettä ei ole juurikaan enää jäljellä. Nosta paistos sivuun. Muussaa se joko sauvasekottimella tai perunasurvimella tasaiseksi. Tarkista maku, ja lisää suolaa ja pippuria maun mukaan.
  • Kasaa tortillalevy uunipellille, jossa on leivinpaperi. Laita viimeiset 2 rkl oliiviöljystä kulhoon ja käytä sitä tortillojen voiteluun. Voitele kaikki tortillat molemmilta puolilta. Laita yksi tortilloista uunipellille. Lisää paputahnaa tortillalle – jätä reunoihin noin pari senttiä tyhjää. Lisää päälle osa maissista, ja ripottele vähän juustoa ja ranskankermaa päälle.
    Toista kasaamisvaihe lopuilla tortillalevyillä. Kerroksia tulee 4-6, tortilloiden koosta riippuen. Kun olet saanut viimeisen kerroksen täytettyä, älä laita enää kansikerrosta päälle.
  • Paista tortillakakkua uunissa kunnes juusto on sulanut ja kakku näyttää kauniin ruskealta. Tässä menee aikaa noin 20-25 minuuttia. Nosta kakku ulos uunista ja anna sen vetäytyä noin minuutin ajan. Siirrä kakku varovasti leikkuulaudalle ja leikkaa se viipaleiksi. Nosta tarjolle.

Lisätietoa

Jos ruokailijoilla on erilaisia makumieltymyksiä, voit tehdä keskikokoisilla levyillä kaksi erillistä kakkua. Itse tein tällä reseptillä yhden neljä tortillaa vaatineen kakun, johon laitoin reilusti chiliä, sekä lapselle toisen kaksikerroksisen kakun ilman tulisuutta. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *