
Uunijuurekset maistuvat parhaalta, kun ne tarjoaa hyvän kastikkeen kanssa. Kokosin tähän ohjeeseen muutamia salaatinkastikkeita, jotka toimivat hyvin uunijuuresten ja kulhoruokien kanssa. Kastikkeiden juju on joko pähkinäisyydessä, raikkaudessa ja kirpeydessä. Kaikki kastikkeet ovat joko vegaanisia tai veganisoitavissa helposti, ja ne tarjollaan kylminä / huoneenlämpiminä. Annan myös ideoita siihen, miten valmistaa ihana kulhoruoka uunijuureksista.

Hyvin monissa suomalaisissa uunijuuresten resepteissä kasvisten kaveriksi suositellaan jotain kermaviili- tai ranskankermapohjaista kastiketta (tyyliin Valio: tarjoiluvaihtoehtoina olivat ranskankerma, kermaviili tai paksu jugurtti). Vaikka tämäntyyppiset kastikkeet ovatkin hyviä, on joskus kiva saada vähän vaihtelua. Keräsinkin siksi muutamia ideoita siihen, mikä voi olla kiva kastike uunijuureksille. Laitoin kuitenkin mukaan myös yhden ohjeen, johon tulee myös kermaviiliä, tässä tosin sinihomejuuston kanssa 🙂 Kaikki resepteistä voi tehdä myös vegaanisena.
Uunijuureksista saa rakennettua tosi monenlaisia ihania kasvisruoka-annoksia. Tämän mahdollistaa yksi 2010-luvun suurimmista hittiruoasta: kulhoruoasta.
Vegaanista kulhoruokaa on myös: uunijuurekset romesco-kastikkeella

Uunijuureksista kulhoruoaksi
Kulhoruoat toimivat erinomaisesti sekä arjessa että viikonloppuisin. Ne voi kasata niin hienosti tai konstailemattomasti kuin haluaa. Niistä saa pakattua myös kivoja ruokia lounasrasiaan meal prep -hengessä.
Kulhoruoan kasaamisen perusajatus on yksinkertainen:
Time needed: 50 minutes
Kulhoruoka uunijuureksista
- Aloita paahtamalla uunissa juureksia tai vihanneksia.
Hyviä vihanneksia ovat esimerkiksi punajuuri, lanttu ja nauris, peruna, kurpitsa, bataatti, porkkana, palsternakka ja juuriselleri. Paahtamisessa menee aikaa n. 40 minuuttia, kuutioiden koosta riippuen. Pyörittele öljyssä.
- Keitä halutessasi kuhoon jotain sopivaa viljaa.
Vaihtoehtoja ovat mm: täysjyväriisi, basmati- tai jasmiiniriisi, ohra, quinoa, tattari tai näiden yhdistelmä. Voit myös kypsentää juuresten joukossa perunaa tai bataattia ja jättää tämän kohdan välistä.
- Keitä halutessasi linssejä – tai käytä purkkilinssejä
Uunijuuresten paistumista odotellessa voit keittää proteiiniksi linssejä. Esimerkiksi belugalinssit, mungpavut, vihreät ja ruskeat linssit sopivat hyvin uunijuuresten kanssa.
- Kun uunijuurekset ovat paistuneet n. 20 minuuttia, lisää mukaan pehmeät vihannekset.
Jos haluat käyttää kulhoon pehmeitä vihanneksia (esim. tomaatti, sipuli, kesäkurpitsa, parsakaali tai ruusukaali) tai tofua, lisää ne mukaan vähän öljyttynä kun paistamista on kulunut noin 20-25 minuuttia. Voit lisätä tällöin mukaan myös pakastimessa olevia vihanneksia, esimerkiksi edamamepavut, vihreät pavut, pakastemaissi tai herneet. Jos kasviksissa on paljon vettä, paista ne erillisessä astiassa.
- Voit paahtaa kuivalla pannulla mukaan vähän pähkinöitä tai siemeniä.
Kivoja vaihtoehtoja ovat esimerkiksi auringonkukansiemenet, mantelit, saksanpähkinät tai maapähkinät.
- Katsele, haluatko täydentää kulhoa jollain kivalla säilykkeellä.
Mahdollisia vaihtoehtoja ovat esimerkiksi oliivit, maissi, pavut, kikherneet, kapris, artisokka ja aurinkokuivatut tomaatit.
- Tee kastike uunijuureksille
Tähän löytyy alla neljä eri reseptiä.
- Kun uunijuurekset ovat valmiita, kokoa kaikki ainekset yhteen.
Voit koota sen joko isossa kulhossa (sektoreittain tai kaikki sekaisin), omina annoksinaan tai moneen eri rasiaan.

Uunijuuresten teko
Tässä vielä ohjeet lyhyesti:
- Kuumenna uuni 200 asteeseen (tai 175 astetta kiertoilmalla)
- Kuori ja leikkaa juurekset ja vihannekset 2-3 cm -kokoisiksi kuutioiksi. Laita ne kulhoon.
- Sekoita sekaan rypsi- tai oliiviöljyä, noin 0,5 dl / kilo juureksia. Voit lisätä myös vähän (0,5 tl) suolaa, yrttejä (esim. timjami tai rosmariini) tai pari hienonnettua valkosipulinkynttä. Laita pellille ja paista 200 asteessa noin 40-50 minuuttia, vihannesten koosta riippuen.
- Voit lisätä vähän hunajaa (tai agavesiirappia) kasvisten sekaan siinä vaiheessa, kun kasvikset ovat olleet uunissa noin 30 minuuttia.
Voit paahtaa samalla pehmeämpiä vihanneksia – esim. tomaattia, sipulia, kesäkurpitsaa, munakoisoa tai paprikaa. Lisää ne mukaan kun olet paistanut juureksia noin 20 minuuttia. Joskus paistan paljon vettä sisältävät kastikset erillisessä astiassa, jotta niistä valuva neste ei pehmennä juureksia.
Voit paistaa samalla kertaa myös paahdettuja kikherneitä. Pyörittele niitä oliiviöljyssä ennen paistoa (lisää halutessasi paprika- tai curryjauhetta sekaan). Paistoaika on n. 20-30 minuuttia.

4 x kastike uunijuureksille
Seuraavat neljä salaatinkastiketta toimivat monentyylisten uuniruokien kanssa. Appelsiini-inkiväärikastike vaatii keittelyä, suurin piirtein saman ajan kuin uunijuureksetkin. Muut valmistuvat nopeasti sekoittaen. Näitä voi tarjota yhdessä tai vaan jonkun niistä.
Nämä neljä toimivat hyvin yhteen toistensa kanssa – varsinkin tuo sinihomejuustodipin ja ranskalaisen dipin yhdistelmä oli superherkullinen. Ukrainalainen auringonkukkakastike pelaa puolestaan tosi hyvin yhteen uunijuuresten juurevan maun kanssa.

- Appelsiini-inkivääri -salaatinkastike tuo uunijuureksien kaveriksi hedelmäistä ja raikasta makua.
- Auringonkukansiemenkastike. Tämä ukrainalainen resepti on Olia Herculekselta. Se on tosi ihana, ja toimii etenkin kaalin kanssa. Alkuperäisessä ohjeessaan Hercules suosittelee tarjoamaan sitä höyrytetyn kaalin kanssa. En malta päästä kokeilemaan! Tämä kastike toimi hyvin myös uunissa paahdetun kaalin kanssa.
- Sinihomejuustokastike. Klassinen makupari punajuurelle. Reseptiin voi käyttää myös vegaanista sinihomejuustoa. Tämä oli myös ihan superhyvä ja helppo kastike, toivon että pääsen tekemään tätä vielä monta kertaa.
- Martha Stewartin ranskalainen dippikastike (french dressing). French dressing viittaa Yhdysvalloissa yleiseen kastikkeeseen, johon dipataan patonkia (!!). Jos haluat tarjota uunijuuresten kanssa jotain ketsuppimaista, mutta et kuitenkaan ketsuppia, tee tämä kastike.
Kasvisannoksen aiemmista salaattikastikeresepteistä suosittelen myös:
- Gochujang-salaattikastiketta. Toimii varsinkin, jos haluat kulhoosi korealaista fiilistä. Toimii hyvin etenkin perunan kanssa.
- Seesami-inkivääri -salaatinkastiketta. Tämä on herkullinen monien eri juuresten kanssa – varsinkin lantuille ja nauriille ja porkkanoille.
- Myös retkinuudeleiden helppo maapähkinäkastike toimii hyvin kulhoruoissa.
Neljä reseptiä uunijuureksille
Appelsiinivinaigrette


Appelsiini-inkivääri -salaatinkastike
Ainekset
- 5 dl appelsiinimehua tai n. 5 appelsiinin mehu
- 1 rkl hunajaa tai agavesiirappia
- 2 cm pala tuoretta inkivääriä raastettuna (yht. 1 tl)
- 3 rkl limettimehua 2 limetin mehu
- 2 rkl ruokaöljyä tai oliiviöljyä (tai näiden yhdistelmää)
- 1 rkl salottisipulia hyvin pieneksi hienonnettuna
- 0,25 tl suolaa
- mustapippuria 1 rouhaisu, maustamiseen
Ohjeet
- Keitä aluksi appelsiinimehusta siirappi. Kuumenna mehu, hunaja ja inkivääri pienessä kattilassa. Keittele sitä keskilämmöllä noin 15 minuutin ajan, kunnes se on paksuuntunut reilusti, ja sitä on jäljellä noin 3 desilitraa.
- Siirrä kastike kannelliseen purkkiin ja laita se jääkaappiin viilentymään noin 15 minuutin ajaksi. Sekoita sitten mukaan limettimehu, öljy, salottisipuli, suola ja pippuri. Ravista hyvin ja nosta tarjolle. Kastike säilyy hyvänä noin viikon ajan jääkaapissa.
Auringonkukansiemenkastike


Auringonkukansiemenkastike
Välineet
- blenderi, maustemylly, monitoimikone tai mortteli
Ainekset
- 100 g auringonkukansiemeniä
- 2 rkl siideriviinietikkaa tai riisiviinietikkaa
- 1 rkl agavesiirappia tai hunajaa
- 1 rkl soijakastiketta tai 1 tl suolaa
- 2 rkl neutraalia ruokaöljyä voit korvata muilla, ks. vihje
Tarjoiluun
- 1 kokonainen kaali leikattuna lohkoiksi – tai uunijuureksia
Ohjeet
- Paahda aluksi auringonkukansiemenet joko kattilassa tai uunissa (180 astetta kiertoilmalla, noin 6 minuuttia – uunia ei tarvitse esilämmittää). Niiden tulisi muuttua kullanruskeiksi. Jos paistat siemenet uunissa, saatat joutua sekoittamaan siemeniä ainakin kertaalleen – ja tarkka lämpötila riippuu uunistasi. Jos paahdat siemenet liedellä, varo polttamasta niitä.
- Kun siemenet ovat vähän jäähtyneet, yhdistä ne muiden ainesten kanssa maustemyllyssä tai morttelissa. Säästä pari paahdettua siementä annoksen koristeluun. Jauha, kunnes seos on hyvän tasainen. Mausta kastiketta, ja säädä maut sopiviksi. Tarjoa kastike vihannesten, esimerkiksi kaalin kanssa.
- Jos tarjoat tämän kanssa höyrytettyä kaalia, höyrytä kaali seuraavaksi. Leikkaa kaalin kanta pois, ja lohko kaali sopivan kokoisiksi paloiksi. Laita lohkot höyrytyskoriin ja höyrytä niitä kiehuvan veden yläpuolella noin 10 minuutin ajan. Anna kaaliviipaleiden viiletä hetki, ja koristele se sitten auringonkukansiemenkastikkeella. Voi käyttää kastikkeen levittämiseen sutia. Koristele muutamalla auringonkukansiemenellä.
Sinihomejuustokastike uunijuureksille


Sinihomejuustokastike
Ainekset
- 2 dl kermaviiliä vegaaninen: viking's sour oat
- 100 g sinihomejuustoa (esim. Aura) vegaaninen: vegaanista sinihomejuustoa
- 2 tl sitruunamehua
- 2 valkosipulin kynttä murskattuna
- mustapippuria maustamiseen, pari rouhaisua
Ohjeet
- Murusta sinihomejuusto, ja sekoita kaikki ainekset yhteen kulhossa. Kastike säilyy jääkaapissa 4 päivän ajan.
Lisätietoa
Ranskalainen dippikastike


Martha Stewartin ranskalainen dippikastike
Ainekset
- 4 rkl ketsuppia
- 4 rkl valkoviinietikkaa
- 1 rkl sokeria
- 2 tl paprikajauhetta savupaprikajauhetta tai tavallista.
- 1 tl Worchestershire-kastiketta korvaa soijakastikkeella, jos haluat ohjeesta vegaanisen.
- 0,5 dl neutraalia ruokaöljyä (esim. rypsiöljy tai auringonkukkaöljy)
- 2 rkl oliiviöljyä tai kylmäpuristettua rypsiöljyä
Ohjeet
- Sekoita aluksi ruokaöljy ja oliiviöljy yhteen kulhossa. Jätä odottamaan.
- Sekoita muut ainekset yhteen kulhossa. Lisää öljyseos muiden ainesten joukkoon ohuena norona, koko ajan vispilällä sekoittaen kunnes kastike on tasainen. Nosta tarjolle.
Lisätietoa
Piristä sähköpostiasi ruokakuulumisilla – tilaa uudet reseptit sähköpostiisi:
En jaa osoitettasi koskaan eteenpäin, ja voit lopettaa tilauksen koska vain.