Seesami-inkivääri -salaattikastike – Hyvää kaiken kanssa

Yksi helppo aasialainen salaatti valmistuu näin: pilko jotain vihanneksia ja tarjoa tätä salaattikastiketta niiden kanssa. Nosta loput kastikkeesta jääkaappiin ja toteuta sama konsepti pian uudelleen. Tässä salaattivinaigrettessa on tosi vahva seesaminsiementen ja inkiväärin maku – jos pidät niistä, pidät myös tästä.

Sanon näin, koska tämä seesaminsiemenien ja soijakastikkeen varaan rakentuva kastike on todella, todella monikäyttöinen. Joinain iltoina, kun on tehnyt mieli jotain, mutta ei ole huvittanut kokata yhtään mitään, olen pilkkonut vain pari tomaattia, pätkän kurkkua ja lorauttanut päälle tätä – lopputulos on ollut herkullinen. Erityisenä hetkenä olen tarjonnut tätä kevätsipulipannukakkujen kaverina, tavallisena hetkenä sekoittanut tätä vähän höyrytettyjen pakastepapujen päälle. Molemmista on tullut hyvä mieli.

Seesaminsiemenet opivat hyvin monenlaisten kasvisten kanssa, ja se tulee hyvin esille tässä aasialaisessa salaattikastikereseptissä.

Reseptiin tulee vaaleaa soijakastiketta sekä paahdettua seesaminsiemenöljyä. Jos asut paikassa, missä lähin aasialainen kauppa on aika lähellä, suosittelen hakemaan nämä ainesosat sieltä – se tulee merkittävästi edullisemmaksi kuin lähi K- tai S-kaupan kautta.

Ohje on alunperin J. Kenji López-Altin uudesta keittokirjasta ”The Wok”. Olen López-Altin suuri fani: hänen aiempi keittokirjansa Food lab tekee todella seikkaperäistä taustoitusta ja selvitystä ruoanlaitosta ja mauista. Meininki on niin lähellä tieteellistä tarkkuutta kuin mitä keittokirjat voivat enimmillään olla. Tuore keittokirja, Wok, tarttuu puolestaan aiheeseen, joka aiemmassa keittokirjassa jäi kokonaan käsittelemättä. Siinä puhutaan yksinoman wokkaamisesta. Kenji López-Altin perusteellisuus näkyy myös tässä kirjassa: saan vaikutelman, että jokaista reseptiä on kokattu enemmän kuin yhden kerran.

Siksi olikin aika innoissani, kun kirjoittaja kertoi, että tämä seesaminen salaattikastike oli saanut inspiraationsa hänen isoäitinsä salaatinkastikkeesta, jota isoäiti piti aina varastossaan. Sellaisen intron jälkeen, ja tällä kirjoittajalla, resepti ei varmasti ole huono! Kun testasin tätä reseptiä, huomasin että näin tosiaan oli. Jos testaat tätä salaatinkastiketta itse, toivon että huomaat sen itse.

Salaattikastike kestää verrattain hyvin säilytystä, Kenji López-Alt meni jopa niin pitkälle, että antoi arvioksi yhden kuukauden. Käytännössä tämä kastike on kuitenkin niin monikäyttöinen, että se tulee käytettyä jo sitä ennen.

Kokeilitko reseptiä? Olisi kiva kuulla mitä pidit – kommentoi alle tai tägää mut instassa (@kasvisannos) 🙂

Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Seesami-inkivääri -vinaigrette (J Kenji Lopez-Altin ohje)

Genre kastikkeet
Valmisteluun 20 minutes
Odotus 20 minutes
Aikaa yhteensä 40 minutes

Ainekset

 • 60 ml vaaleaa soijakastiketta (4 rkl)
 • 30 ml riisiviinietikkaa (2 rkl)
 • 30 g ruskeaa misotahnaa (2 rkl)
 • 4 g raastettua inkivääriä (1 tl)
 • 1 valkosipulinkynsi (n. 2-3 g)
 • 12 g sokeria (1 rkl)
 • 8 g paahdettuja seesaminsiemeniä (1 rkl)
 • 120 ml kasvisöljyä, esim. rypsiöljyä
 • 60 ml seesaminsiemenöljyä (4 rkl)

Ohjeet

 • Ota kulho ja lisää siihen soijakastike, viinietikka, misotahna, inkivääri, valkosipuli, sokeri ja seesaminsiemenet. Sekoita kunnes seos on tasainen.
 • Valuta mukaan mukaan kasvisöljy ja seesamiöljy – sekoita samalla.
 • Kaada salaattikastike lasipurkkiin ja laita se jääkaappiin odottamaan. Ennen ensimmäistä käyttöä makujen olisi hyvä antaa tasaantua hetki, parisenkymmentä minuuttia. Mutta ei ole liian vakavaa, jos näin ei tapahdu 🙂

Yksi kommentti artikkeliin ”Seesami-inkivääri -salaattikastike – Hyvää kaiken kanssa

 1. Hei, kiitos tästä soosireseptistä, tein heti tuplan annoksen ja hyvää tuli, ei pyöri meillä kauaa jääkaapissa. Pitääkin tutustua myös tämän maineikkaan Kenjin tuotantoon!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *