Mausteinen gochujang-kastike: Helppo kastike kasviksille

gochujang-kastike ja grillatut kesäkurpitsat

Tämä aasialainen kastikeresepti on yksi omista suosikeistani: se on sopivan makea, hitusen tulinen ja valmistuu nopeasti. Se vähentää mulla myös ruokahävikkiä: usein, jos mulla on jääkaapissa joku epämääräinen kasvis, jolle ei ole löytymässä käyttöä, paistan tai höyrytän sen sellaisenaan ja lorautan tätä kastiketta päälle.

Resepti nojaa vahvasti siihen, että kaapissa on valmiiksi gochujang-maustetahnaa. Tahna maistuu ihanalle (ja on nykyisin hyvin saatavilla monista isommista marketeista), mutta yksinään sen rakenne ei ole kaikkein helpoin. Tämä gochujang-dippikastike tekeekin tahnasta kunnon kastikkeen. Ihan vain joku höyrytetty parsakaali maistuu paljon paremmalta tämän kastikkeen kanssa. (Olen hyvin tietoinen, että olen sanonut tätä samaa myös maapähkinä-hoisinkastikkeen yhteydessä.)

Suosittelen tätä kastiketta erilaisille vihreille kasviksille: tällä kertaa tarjosin sitä grillattujen kesäkurpitsojen kanssa, keväällä kokkasin sitä parsan kanssa. Talvella se maustoi höyrytettyä parsakaalta. Syksyllä se sopisi hyvin vaikkapa kukkakaalin kanssa. Kastikkeen valmistusaika on viiden minuutin luokkaa, joten käytännössä tämä kastike valmistuu sillä aikaa kun paistat, grillaat tai höyrytät kasvikset. Hienompana päivänä se sopii myös bibimbapin kaveriksi.

gochujang-kastike lähikuvassa

Korealainen tulinen kastike kasviksille

Tämä sopii hyvin tarjolle, jos olet kokkaamassa ruoaksi muutamia banchan-alkupaloja: höyrytä jotain vihannesta, valuta ohuena norona tätä kastiketta päälle, ripottele vähän päälle seesaminsiemeniä ja – valmista!

Resepti on peräisin erinomaisesta Joanne Lee Molinaron Korean Vegan –keittokirjasta. Jos korealainen ruoka yhtään kiinnostaa, suosittelen tutustumaan tähän kirjaan – se on tosi inspiroivaa luettavaa.

Viilasin vähän ainesosia omaan makuuni sopivaksi. Ohjeessa käytettiin sinappia – olen tehnyt reseptiä sekä dijon-sinapilla, miedolla Auralla kuin kokonaan ilman sinappia: kaikki ovat hyviä vaihtoehtoja.

Kastike kestää hyvin myös säilytystä – kolmisen viikkoa. Joten voit tehdä sitä kerran, ja kaivaa sen kaapista esiin niissä tilanteissa, kun tahdot kokata jotain helposti tai jos ruoka kaipaa jähän potkua. Yleensä mulla kastike kuluu aika nopeasti, se on sen verran monikäyttöinen.

Jos tykkäät korealaisesta ruoasta, tsekkaa myös makean korealaisen grillikastikkeen ohje.

Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Mausteinen gochujang-kastike

Tämä korealainen kastike sopii erinomaisesti kaikkien höyrytettyjen tai grillattujen kasvisten kanssa.
Keittiö Korealainen ruoka

Ainekset

  • 4 rkl gochujang-tahnaa
  • 1 tl sinappia (esim. Auran tai Turun sinappia) ei pakollinen!
  • 1 rkl miriniä
  • 1 rkl riisiviinietikkaa
  • 1 rkl vaahterasiirappia
  • 1 rkl (vaaleaa) soijakastiketta
  • 2 tl paahdettuja seesaminsiemeniä ei pakollinen!
  • 1 rkl vettä

Ohjeet

  • Yhdistä kaikki ainekset lasipurkissa ja sekoita/ravista hyvin. Jos seos tuntuu liian paksulta, lisää vielä toinen ruokalusikallinen vettä. Koostumuksen tulisi muistuttaa salaatinkastiketta.
  • Säilytä jääkaapissa. Kastike säilyy hyvänä n. kuukauden ajan.

Lisätietoa

Kastike maistuu hyvälle myös ilman seesaminsiemeniä – jätä ne pois halutessasi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.