
Gochujang-tahnaa sisältävä korealainen salaattikastike on upean monikäyttöinen ja nopea tehdä. Se on sopivan makea, hitusen tulinen ja valmistuu nopeasti. Usein, jos mulla on jääkaapissa joku epämääräinen kasvis, paistan tai höyrytän sen sellaisenaan ja lorautan tätä kastiketta päälle.
Resepti nojaa vahvasti siihen, että kaapista löytyy valmiiksi gochujang-maustetahnaa. Tahna maistuu ihanalle (ja on nykyisin hyvin saatavilla monista isommista marketeista), mutta yksinään sen rakenne ei ole kaikkein helpoin. Tämä resepti tekee gochujang-tahnasta kunnon kastikkeen. Pelkkä höyrytetty parsakaali maistuu paljon paremmalta tämän kastikkeen kanssa. (Olen sanonut tätä samaa myös maapähkinä-hoisinkastikkeen yhteydessä.)
Suosittelen tätä kastiketta erilaisille vihreille kasviksille. Tällä kertaa tarjosin sitä grillattujen kesäkurpitsojen kanssa, keväällä kokkasin sitä parsan kanssa. Syksyllä se sopisi hyvin vaikkapa kukkakaalin kanssa. Kastikkeen valmistusaika on viiden minuutin luokkaa, joten käytännössä tämä kastike valmistuu sillä aikaa kun paistat, grillaat tai höyrytät kasvikset. Hienompana päivänä se sopii myös bibimbapin kaveriksi.

Korealainen tulinen kastike kasviksille
Ohjeen voi pitää myös mielessä, jos olet kokkaamassa ruoaksi korealaiseen tyyliin useita banchan-alkupaloja. Höyrytä tai grillaa silloin jotain vihannesta, valuta ohuena norona tätä kastiketta päälle, ripottele vähän päälle seesaminsiemeniä ja – valmista!
Resepti on peräisin erinomaisesta Joanne Lee Molinaron Korean Vegan –keittokirjasta. Se on tosi inspiroivaa luettavaa. Kokkasin kirjan ohjeilla vasta myös vegaanista bulgogia, joka oli myös tosi hauska ohje.
Viilasin vähän ainesosia omaan makuuni sopivaksi. Ohjeessa käytettiin sinappia sen tarkemmin yksilöimättä. Olen tehnyt reseptiä sekä dijon-sinapilla, miedolla Auralla kuin kokonaan ilman sinappia: kaikki ovat hyviä vaihtoehtoja.
Kastike kestää hyvin säilytystä – kolmisen viikkoa. Joten voit tehdä sitä kerran, ja kaivaa sen kaapista esiin niissä tilanteissa, kun ruoka kaipaa jähän potkua. Yleensä mulla kastike kuluu aika nopeasti, se pelastaa niinäkin hetkinä kun ruoaksi on vain riisiä ja pakastepapuja.
Jos tykkäät korealaisesta ruoasta, tsekkaa myös makean korealaisen grillikastikkeen ohje.

Mausteinen gochujang-kastike
Ainekset
- 4 rkl gochujang-tahnaa
- 1 tl sinappia (esim. Auran tai Turun sinappia) ei pakollinen
- 1 rkl miriniä
- 1 rkl riisiviinietikkaa
- 1 rkl vaahterasiirappia
- 1 rkl (vaaleaa) soijakastiketta
- 2 tl paahdettuja seesaminsiemeniä ei pakollinen
- 1 rkl vettä
Ohjeet
- Yhdistä kaikki ainekset lasipurkissa ja sekoita/ravista hyvin. Jos seos tuntuu liian paksulta, lisää vielä toinen ruokalusikallinen vettä. Koostumuksen tulisi muistuttaa salaatinkastiketta.
- Säilytä jääkaapissa. Kastike säilyy hyvänä n. kuukauden ajan.