
Uunijuurekset ovat monen arki-illan ja viikonlopun pelastaja. Edulliset juurekset saavat paljon makua uunissa paistuessaan, ja tähteitä syö ilolla vielä seuraavanakin päivänä. Tässä reseptissä käytetään porkkanaa, perunaa, purjoa ja punajuurta. Lanttu tai nauris sopisivat myös hyvin mukaan. Kasvispelti saa maukkautensa pienellä maustamisella sekä herkullisesta romescokastikkeesta.
Kesän aikana ei tullut hirveästi kokattua uunijuureksia. Asunnon lämpötila huiteli jo muutenkin 27 asteen tukalammalla puolella. Kaikkina muina vuodenaikoina tämä on kuitenkin erinomainen ohje.
Syksyisiin tunnelmiin sopii myös:

Uunijuurekset & siemenet – ihana yhdistelmä
Pidän tässä reseptissä siitä, että reseptiin tulee sekä paahdettuja siemeniä että juureksia. Juuresten pehmeys pelaa hyvin yhteen siementen rapeuden kanssa.
Tämä uunijuuresten resepti on kiva myös silloin, jos sinulla on jäänyt jääkaappiin pieni pala fetajuustoa tai vuohenjuustoa, sillä juustoa ei tarvita paljon. Lähi-Idän kauppojen tölkitetyt vuohenjuustot ja labnehpallot toimivat tässä erinomaisesti. Saat reseptistä vegaanisen, jos korvaat sen vegaanisella fetajuustolla. Voit jättää juuston myös kokonaan välistä, sillä iso osa mausta tulee kuitenkin romescosta sekä paahdetuista siemenistä.
Kuvanottopäivävä oli aika kova kiire ja romescokastike jäi aika karkeaksi. Nopea romescokastike oli siis nimensä veroinen 🙂 Seuraavalla kerralla kone sai käydä vähän kauemmin ja lopputulos oli silkkisempää.
Kasvispeltiresepti on peräisin iki-ihanalta Anna Jonesilta. Rakastan Anna Jonesin reseptejä, ja hänen reseptejään on aina ihana kokata. Jonesin reseptin on tehty ekologisuutta silmälläpitäen, mutta samalla hänen resepteissään on aina pientä yllätyksellisyyttä. Tämä resepti osoittaa, että maukas kastike kykenee tekemään arkisista uunijuureksista todella erityisen annoksen.

Piristä sähköpostiasi ruokakuulumisilla – tilaa uudet reseptit sähköpostiisi:
En jaa osoitettasi koskaan eteenpäin, ja voit lopettaa tilauksen koska vain.

Uunijuurekset tofulla & nopea romescokastike
Ainekset
- 3 porkkanaa kuori ja paloittele
- 3 perunaa kuori ja paloittele
- 3 punajuurta kuori ja paloittele
- 1 purjo (valkoiset osat) viipaloi
- 0,5-1 appelsiinin kuori raastettuna
- 2-3 valkosipulin kynttä murskattuna
- 1,5 tl timjamia tai oman maun mukaan
- 1,5 tl oreganoa tai oman maun mukaan
- 2,5 rkl neutraalia öljyä
- mustapippuria maustamiseen, oman maun mukaan
- n. 0,5 tl suolaa maustamiseen, oman maun mukaan
- 1 paketti savutofua (esim. Lidl) kuutioituna
- kourallinen kirsikkatomaatteja puolitettuna
- 1 rkl kurpitsansiemeniä tai oman maun mukaan
- 1 rkl seesaminsiemeniä tai oman maun mukaan
- labneh-juustoa (2-3 pientä palloa) vapaaehtoinen. Voit korvata sen myös kiinteällä vuohenjuustolla, fetajuustolla tai vegaanisella fetajuustolla.
- 3-4 oksaa lehtipersiljaa maustamiseen
Romescokastike
- 1-2 kuivahtanutta leipäviipaletta murusta
- 2 tl sherryviinietikkaa voi korvata muulla etikalla, erityisesti punaviinietikalla.
- 1-2 valkosipulinkynttä
- 2 grillattua paprikaa (tölkissä) katso korvaamisehdotus alta
- 4-5 rkl ruokaöljyä
- 40 g hasselpähkinöitä voit käyttää myös mantelia tai saksanpähkinää.
- 1 rkl vettä
Ohjeet
- Laita uuni kuumenemaan 175 asteelle kiertoilmaan (tai 200 asteeseen tasalämmöllä).
- Yhdistä kulhossa porkkana-, peruna- ja punajuurikuutiot sekä purjoviipaleet. Mausta kasvikset appelsiinin kuorella, valkosipulilla, timjamilla ja oreganolla, öljyllä, parilla rouhaisulla mustapippuria sekä pienellä ripauksella suolaa.
- Kaada vihannekset pellille ja paista 15-20 minuutin ajan.
- Paistumista odottaessasi tee romescokastike. Jos haluat, voit paahtaa hasselpähkinät, itse en usein jaksa. Laita kaikki ainekset blenderiin ja anna koneen käydä kunnes kastike on tasainen.
- Paahda kuivalla pannulla kurpitsan- ja seesaminsiemenet, kunnes ne ovat saaneet vähän väriä.
- Kun 15-20 minuuttia on kulunut, ota pelti hetkeksi pois uunista ja lisää savutofu ja kirsikkatomaatit mukaan. Paista vielä 15-20 minuuttia lisää, kunnes juurekset ovat kokonaan kypsiä.
- Ota pelti pois uunista. Lisää päälle paahdetut kurpitsan- ja seesaminsiemenet, labneh (tai muu juusto, jos käytät) sekä silputtu persilja. Tarjoa romescokastikkeen kanssa.