
Sieniragu uunissa. Sain vasta anopilta tuoreita sieniä, joten koitin löytää niille kivaa kantarellireseptiä. Ilahduinkin, kun spottasin tämän sienireseptin Flavour-keittokirjasta (kirje. Yotam Ottolenghi ja Ixta Belfrage, 2020). Ragu-kastikkeen teko uunissa kuulosti sopivan helpolta. Reseptiin voi käyttää erilaisia tuoreita sieniä. Vihreät linssit ja ohra tuovat uuniruokaan kivasti ruokaisuutta ja tekstuuria. Maku on tosi umaminen ja ihanan vahva. Vegaaninen sieni-linssipaistos maistuu hyvältä perunoiden tai pastan kanssa, tortillojen sisällä tai vaikkapa voileivän päällisenä. Sinä päätät.
Ja ruokaa tulee niin paljon – 6-8 annosta – että voit päättää useammankin kerran.
Muita reseptejä syksyn sienistä:
- Sienignocchit
- Laosilainen kantarellilarb
Reilun kokoinen sieni-linssipaistos
Kokkasin tätä uuniruokaa viikonloppuna pari viikkoa takaperin. Viikonloppu sopii hyvin tämän ruoan teolle, aikaa tähän menee nimittäin noin 2 tuntia, pääosin uunissa hauduttelua. Italiassakin ragukastike on ollut perinteisesti sunnuntairuoka.
Tähän ruokaan tulee sienien lisäksi ohrahelmiä ja linssejä, joten ruokaa tuli iso padallinen. Kun tätä sieniraguuta tekee siis kerran, syötävää riittää useaksi kerraksi. Suosittelen pakastamaan osan, sillä vahva maku toimii hyvin parina peräkkäisellä kerralla. Kolmannella, saati neljännellä, kerralla se saattaa alkaa jo tökkiä 🙂 Entä se iisiys? Periaatteessa joo. Ainakin, jos käytössä on hyvin varusteltu maustekaappi.
Uunissa tehdyn ragu-kastikkeen maustaminen oli Ottolenghille tyypilliseen tapaan aika reippaan puoleista. Kastikkeeseen tuli desi (vaaleaa) soijakastiketta, reilusti vaaleaa misotahnaa sekä desilitra punaviiniäkin. Mutta mikään näistä ei ole turha aines. Yhdessä ne tekevät paistoksesta tosi monisyisen.
Punaviinin voi jättää pois ruoasta, jos sitä ei ole. Korvaa se laittamalla mukaan 1 rkl punaviinietikkaa ja lisää tomaattipyreetä vähän lisää. Punaviini tuo silti tähän niin kivasti makua, että resepti saattaa tarjota kivan syyn viinipullon hankkimiseen. Viiniä jää nimittäin myös tarjolle.
Samantyylisiä aineksia sisältää myös japanilainen laivastocurry.

Sieniragu ohran ja linssien kanssa
Vaikka mausteita onkin paljon, niin sienet maistuvat silti annoksessa yllättävän hyvin läpi. Mietin aluksi, uskallanko käyttää kantarelleja tähän ohjeeseen – ne kun ovat kuitenkin spesiaalia ruokaa, ei tahtoisi pilata niitä. Kun maistoin kokattua sieniruokaa, tuli olo, että kokeilu kannatti. Toivon, että pääsen tekemään tätä ruokaa vielä uudelleen syksyn mittaan, sillä tähän sienipataan sopivat monenlaiset eri sienet.
Paistokseen tuli sienten kaveriksi ohraa ja linssejä. Nämä olivat tekijöiltä hyvä veto – ohra ja linssit antavat kivasti pureskeltavaa. Alkuperäisestä ohjeesta poiketen liotin vihreitä linssejä ja ohraa valmistelujen ajan etukäteen, ihan vain varmistaakseni että ne ovat varmasti hyvin kypsyneitä – ne kun eivät voi olla ylikypsiä, mutta raakoja linssejä ei tahdo syödä kukaan.

Ragù – mistä se on peräisin?
Ragù-kastikkeet ovat suosiossa etenkin Italiassa, jossa se on lihaa sisältävä, voimakkaan umaminen kastike, jota tarjotaan pastan (mielellään tagliatellen) kanssa. Kastikkeen yksi tyypillinen variaatio on ragu alla bolognese. Napolissa ragu tehdään puolestaan usein kokolihasta. Ensimmäiset maininnat ragùsta ovat 1700-luvulta.
Sanan historia on alunperin Ranskassa, ragout, jossa se viittaa lihaa ja linssejä sisältävään pataan. Tässä mielessä linssien lisääminen ragukastikkeeseen on siis hyvin luonteva juttu.
Jos pidät yleensä ragukastikkeista, ja haluat kokeilla jotain vähän erilaista, niin suosittelen lämpimästi tätä reseptiä.
Jos taas etsit jotain, jossa on vähemmän mausteita, suosittelen myös näitä:
Uunijuureksia tofun ja romesco-kastikkeen kanssa
Loppuun myös mainos: Jos haluat pysyä kartalla uusista tämän blogin resepteistä, niin tilaa mun uutiskirje! Silloin uudet reseptit tulevat suoraan sähköpostiisi. Koitan pitää linjan sopivan kevyenä näissä jutuissa:
Piristä sähköpostiasi ruokakuulumisilla – tilaa uudet reseptit sähköpostiisi:
En jaa osoitettasi koskaan eteenpäin, ja voit lopettaa tilauksen koska vain.
Viikonloppua odotellessa! 🙂

Ottolenghin sieniragu uunissa
Välineet
- monitoimikone, asioiden leikkaamiseen ei pakollinen
- uunivuoka (n. 35 x 30 cm)
- foliota, uunivuoan peittämiseen
Ainekset
- 3 porkkanaa (n. 250 g) kuorittu ja kuutioitu
- 2 sipulia (n. 300 g) kuorittu ja kuutioitu
- 300 g sieniä (esim. kantarellit tai tatit)
- 60 g kuivattuja sieniä (esim. tatit tai suppilovahverot)
- 4 valkosipulin kynttä
- 3-4 luumutomaattia (n. 350 g) voi korvata tölkkiluumutomaateilla
- 120 ml oliiviöljyä
- 70 g vaaleaa misotahnaa
- 30 g harissaa
- 2 tl ruusuvettä jos on – ks. vihje
- 4 rkl tomaattipyreetä
- 0,9 dl vaaleaa soijakastiketta
- 2 tl jauhettua juustokuminaa
- 180 g ruskeita tai vihreitä linssejä
- 100 g ohrahelmiä tai -jyviä
- 1 litra kasvislientä
- 160 g kookoskermaa
- 1 dl punaviiniä
- suolaa ja pippuria
Ohjeet
- Laita vihreät linssit likoamaan kuumaan (vedenkeittimessä keitettyyn) veteen.
- Leikkaa porkkanat, sipuli, sienet, kuivatut sienet, valkosipuli ja tomaatit pieniksi kuutioiksi. Voit käyttää tähän halutessasi monitoimikonetta – jätä silloin vihanneshake vähän karkeaksi.
- Laita uuni lämpiämään 190 asteeseen kiertoilmalla.
- Voitele uunivuoka (noin 35 x 30 cm) oliiviöljyllä. Sekoita öljy, misotahna, tomaattipyree, soijakastike ja juustokumina yhteen pienessä purkissa ja sekoita hyvin. Sekoita kastike ja äsken tekemäsi vihanneshake, ja kaada se uunivuokaan. Paista aluksi 40 minuutin ajan. Sekoita aineksia kerran 20 minuutin kohdalla. Tässä vaiheessa kasvispaistos on jo mukavan kupliva.
- Madalla lämpötilaa 180 asteeseen (kiertoilmalla). Kaada vihreistä linsseistä liotusliemi pois. Lisää vuokaan linssit, ohrahelmet, kasvisliemi, kookoskerma, ja punaviini. Sekoita hyvin ja kaavi vihannekset mukaan reunoilta asti.
- Peitä paistos foliolla ja paista vielä 40 minuuttia lisää. Poista sitten folio, ja paista vuokaa uunissa vielä 5 minuuttia.
- Ota paistos pois uunista. Anna ragun vetäytyä noin 10-15 minuutin ajan ennen kuin nostat sen tarjolle.
Lisätietoa
- Voit korvata harissan ja ruusuveden 40 grammalla ruusuharissaa. Itse en ole löytänyt tätä Ottolenghin suosikkiainesta oikein mistään.
- Tätä raguuta kannattaa tarjota esimerkiksi pastan tai perunoiden kanssa, sillä yksistään sen maku on melkeimpä pyörryttävän umamimainen.
- Sieniragu säilyy jääkaapissa hyvänä 3 päivän ajan.