Edullinen hippigranola – itsetehty granola

itsetehty granola

Itsetehty granola jugurtin kanssa nautittuna pystyy pelastamaan monta kiireistä aamua. Se ihastuttaa myös silloin kun aikaa on yllin kyllin. Tämä rapea aamiaisgranolaresepti ei tykittele eksoottisilla aineksilla, vaan sen salaisuus piilee makujen tasapainossa – kaikkea on juuri sopivassa suhteessa. Keskeisessä roolissa ovat maapähkinät ja rusinat. Makeus tulee hunajasta, mutta saat reseptistä vegaanisen korvaamalla sen agavesiirapilla tai vaahterasiirapilla.

Itsetehty granola: sopii lahjaksikin

Joku voi perustellusti kysyä, tarvitaanko granolalle reseptiä ylipäätään. Sen kun sekoittaa kaurahiutaleita ja siemeniä öljyn ja agavesiirapin/hunajan kanssa, paahtaa ne, ja lisää kuivatut hedelmät perään. Periaatteessa näin. Olen kuitenkin hyödyntänyt tätä reseptipohjaa lähestulkoon kymmenen kertaa siksi, että tässä kokonaisuus on niin hyvin harkittu. On helppoa tehdä maukas granola, jos käyttää monen sortin pähkinöitä ja kalliita kuivahedelmiä: tässä reseptissä taas nostetaan hattua arkisille aineksille. Itse käytän tähän maapähkinöinä kuorimattomia maapähkinöitä, joita myydään isoissa bulkkipusseissa. En vaivaudu kuorimaan tai edes pilkkomaan niitä…

itsetehty granola

Hippimeininkiä – ja kaupallista potentiaalia

Alkuperäinen ohje on peräisin Marisa McLellanin erinomaisesta Food in jars: Preserving in small batches year round -keittokirjasta. Siinä tekijä kertoo, että resepti on alun perin hänen äitinsä ystävältä Melindalta, joka myi San Franciscossa tällaista granolaa 1970-luvulla. Granolahan nousi suosiooon hippiliikkeen myötä. Hippien luonnollisuutta korostavilla tuotteilla on sittemmin tehty paljon isoa bisnestä.

McLellanin ohjeella tehdään myös: Amerikkalaiset maustekurkut

Kirjassa kerrotaan, että kerran bisneksiä hoitaessaan Melinda joutui kolariin, jossa toinen auto täräytti hänen Volkswagen kuplaansa takaapäin. Seurauksena oli, että kaikki granolan ainekset – pähkinät, kaurahiutaleet, öljy ja hunaja – olivat lentäneet pitkin poikin autoa. Tätä tahmaa oli varmasti ollut ihan mahdotonta puhdistaa! Vähän aikaa tapauksen jälkeen Melinda olikin lopettanut koko granolabisneksensä. Onneksi hän oli kuitenkin jakanut sitä ennen reseptinsä eteenpäin kirjoittajan äidille.

Pidän itse tästä tarinasta, sillä voin kuvitella niin hyvin, millaista jälkeä iso kaatunut hunajapurkki saattaa pahimmillaan aiheuttaa. Jos kokeilet tätä reseptiä, tämä purkki ei kuitenkaan todennäköisesti vanhene kovin kauaa kaapissa. Itsetehty granola on myös aina pidetty lahja.

Aamiaistunnelmiin liittyvät myös: Korealaiset aamiaismunat

itsetehty granola
Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Maapähkinä-rusina -hippigranola

Melindan vanha kunnon granola maapähkinöillä ja rusinoilla. Ohjeesta tulee n. 1,3 litraa / 600 grammaa granolaa. Jos haluat reseptistä vegaanisen, korvaa hunaja agavesiirapilla tai vaahterasiirapilla.
Genre Breakfast
Keittiö American

Ainekset

 • 200 g kaurahiutaleita
 • 150 g maapähkinöitä (kokonaisia, suolattomia)
 • 40 g seesaminsiemeniä
 • 60 g auringonkukansiemeniä
 • 40 g kuivattua kookosrouhetta
 • 30 g leseitä (esim. vehnä tai kaura)
 • 60 ml öljyä (auringonkukka, rypsi tai rapsi)
 • 100 g hunajaa

Ohjeet

 • Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen (150 c kiertoilmalla)
 • Sekoita isossa kulhossa kaurahiutaleet, seesaminsiemenet, auringonkukansiemenet, kookoshiutaleet ja leseet.
 • Ota desilitramitta ja kaada siihen öljy – pyörittele öljyä desilitramitassa jotta se saisi hyvän öljykerroksen. Kaada öljy tästä mitasta hiutale-siemenseokseen.
 • Käytä desilitramittaa hunajan mittaamiseen ja ottamiseen. Öljy pitää huolen siitä, ettei hunaja tartu mittaan kiinni. Kaada hunaja muiden ainesten joukkoon ja sekoita tasaisesti silikonilastan avulla.
 • Kaada seos uunipellille, jossa on leivinpaperi. Levitä seos ohueksi kerrokseksi, niin se paistuu paremmin.
 • Paista yhteensä noin 30 minuutin ajan. Sekoita noin 10 minuutin välein, jotta granola ruskistuu tasaisesti.
 • Kun granola on vähän jäähtynyt, kaada rusinat uuninpellillä päälle ja sekoita tasaisesti. Kun granola on kokonaan jäähtynyt, kaada se lasipurkkiin säilöön.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *