
Enchiladat ovat meksikolaisen ja texmex-keittiön klassikkoannoksia. Tässä ohjeessa tortillat täytetään maukkaalla papu-maissi-kasvistäytteellä. Täytetyt tortillat paistetaan uunissa tomaattikastikkeen alla. Lempeäntulisen maun salaisuus tulee erinomaisessa enchilladakastikkeesta. Pehmeys tulee siitä, että tortillalätyt voidellaan ennen paistoa. Jos käytät kasvipohjaisia juustoja ja oat fraichea, ohje on vegaaninen. Jos kaikkia mausteita ei pidä hankkia vain tätä varten, resepti on myös suhteellisen edullinen.
Ihanat kasvisenchiladat
Tämä on kotioloihin sopiva resepti, jonka ainekset löytyvät hyvin lähikaupasta. Pari mutkaa vedetään suoriksi, kun siirrytään Meksikosta Suomeen:
1) Meksikolaisen perinteen mukaan enchiladoihin käytetään maissitortilloja. Hieno homma, mutta Suomessa maissitortillojen saatavuus ei ole mitenkään itsestäänselvää. Siksi käytän tässä reseptissä tavallisia vehnätortilloja. Resepti toimii myös täysjyvätortillojen kanssa.
2) Tähän ei käytetä kuivattuja meksikolaisia chilejä. Tulisuus ja maut tulevat maustepurkeista. Tämäkin on käytännöllisyyskysymys. Suomessa on tosi huonosti saatavilla kuivattuja meksikolaisia chilejä.
Tinkimättömämpää (ja aikaavievämpää) reseptiä etsivä voi ihailla esimerkiksi tätä Serious Eatsin reseptiä. Olen itse ostanut kuivattuja meksikolaisia chilejä joko Hakaniemen Dos Tecolotesista tai Saksan Amazonista.
Enchiladareseptiin sopisi hyvin myös grillaaminen, ja kasvistäytteen (tai enchilladakastikkeen) teko grillatuista vihanneksista. Seuraavaa grillikautta odotellessa! 🙂

Kasvistäyte tortilloille – mitä se vaatii
Tämä resepti on puolisoltani, joka kokkaa tällä enchilladareseptillä useita kertoja vuodessa. Ohje on hioutunut nykyiseen muotoonsa ajan saatossa. Toivoin vasta, että hän kirjoittaisi oman enchilladakastikkeensa reseptin ylös. Olen tosi iloinen, että sain tämän viimein nyt tänne!
Pidän tässä ohjeessa siitä, miten saumattomasti kaikki ainekset ja maut toimivat yhdessä. Pavut, paprika, maissi ja tomaattihan ovat kaikki klassisia meksikolaisen keittiön aineksia.
Näissä enchiladoissa tulisuuden määrä on kokin vapaasti valittavissa. Tulisuutta voi toki lisätä vielä lopuksikin jollain hyvällä chilipöytämausteella.
Täytteeseen voi hyvin käyttää ylijäänyttä riisiä. Riisiä ei mene paljon, 2-3 desilitraa, joten enchilladoja varten ei ehkä viitsi lähteä keittelemään riisiä erikseen. Jos riisiä ei ole, ei hätää – tästä täytteestä riittää silti riittävästi yhdelle paketilliselle tortillalevyjä (8 kpl).
Paras enchiladakastike
Tähän enchiladakastikkeeseen tulee purkillinen paseerattua tomaattia. Tämä kastike (sekä tietenkin pizza) ovat hyviä syitä sille, miksi on hyödyllistä pitää paseerattua tomaattia aina kuiva-ainekaapissa. Joissain resepteissä näkee sitäkin, että kastike tehdään paseeratun tomaatin sijaan kasvisliemeen. Ja tomaattia lisätään vain tomaattipyreen muodossa. Itse pidän siitä, että enchilladakastikkeessa maistuu vahvasti tomaatti.
Toinen texmex-ruoka tortillaletuille: Chimichangat uunissa
Nämä enchiladat eivät välttämättä kaipaa kaverikseen mitään muuta, sen verran täyttävästä ruoasta on kysymys. Jos haluat näiden oheen jonkun raikkaan lisukkeen, suosittelen suikaloimaan vähän kaalia oheen. Kaaliraasteen voi maustaa ripauksella suolaa ja sitruunaa noin 15 minuuttia ennen tarjoilua.

Kasvisenchilladojen resepti: kolme osaa
Tämä resepti on jaettu kolmeen osaan: on resepti 1) enchiladakastikkeelle, 2) kasvistäytteelle ja 3) kasaamiselle. Aloita tekemällä kastike. Siinä vaiheessa, kun kastike poreilee, valmista kasvistäyte. Kun nämä molemmat ovat valmiita, onkin kasaamisen vuoro. Aikaa tähän kaikkeen menee noin tunti ja vartti. Se on sen arvoista.
Yksi ilo tässä reseptissä on, että siitä tulee hyvin reilusti ruokaa, kahdeksan annosta. Jos syöjien määrä ei ole tosi iso, enchiladat riittävät hyvin monelle aterialle.
Jos etsit kivaa uunissa tehtävää ruokaa, varsinkin viikonlopuille, niin suosittelen myös klassista seitankebabia.

Enchiladakastike
Ainekset
Enchilladakastike
- 2-3 rkl ruokaöljyä
- 2 rkl vehnäjauhoja
- 1 tl savupaprikaa
- 1 tl jeeraa / juustokuminaa
- 0,5 tl oreganoa
- 0,5 tl suolaa
- 0,5 tl valkosipulijauhetta
- 0,5 tl jauhettua kanelia
- 0,25 tl cayennepippuria
- 1 purkki paseerattua tomaattia (passata) n. 400 grammaa
- 2 tl punaviinietikkaa
- 0,5-1 dl vettä
- suolaa ja mustapippuria maustamiseen, oman maun mukaan
Ohjeet
- Sekoita pienessä kulhossa yhteen vehnäjauho, savupaprika, jeera, oregano, suola, valkosipulijauhe, sipulijauhe, kaneli ja cayennepippuri.
- Kuumenna pieni kannellinen pannu ja lisää siihen ruokaöljy. Paista kuivia aineksia keskilämmöllä öljyssä, kunnes ainekset muuttuvat tahnaksi ja tahna alkaa tuoksua ihanan mausteiselta.
- Lisää paseerattu tomaatti, punaviinietikka ja 0,5-1 dl vettä. Sekoita ja keittele keskilämmöllä noin 10-15 minuuttia kannen alla. Hämmennä kastiketta aina ajoittain.
- Tarkista maku ja koostumus. Lisää suolaa, mustapippuria ja vettä tarpeen mukaan. Kastike saa olla kohtalaisen ohutta.

Papu-maissi -enchiladatäyte
Ainekset
- 1-2 sipulia ohuina siivuina
- 2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
- 1 punainen paprika kuutioituna
- 2 chiliä silputtuna (ilman siemeniä) tai 0,5-1 tl chilijauhetta, valinnainen
- 1 purkki säilykemaissia
- 1 purkki säilykepapuja esimerkiksi mustia papuja tai kidenypapuja
- 2-3 tomaattia tai 1 purkki kokonaisia säilyketomaatteja kuutioituna (liemen kanssa)
Kuivamausteseos
- 1 tl oreganoa
- 1 tl juustokuminaa
- 1 tl kanelia
- 1 rkl sokeria
- 0,5-1 tl suolaa
Muut mausteet
- 1 limetin mehu
- 1 limetin kuori raastettuna, valinnainen
- 2-3 dl valmiiksi keitettyä riisiä valinnainen
Ohjeet
- Kuumenna paistinpannu tai paistokasari ja lisää siihen öljy. Paista keskilämmöllä sipulia, valkosipulia ja paprikaa (sekä halutessa chiliä) kunnes ne ovat vähän kuullottuneet.
- Lisää kuivamausteet, kuutioidut tomaatit, pavut ja maissi, sekä halutessasi myös limetin kuori. Sekoita ja anna poreilla noin 5-10 minuuttia.
- Lisää limetin mehu ja halutessasi riisi. Tarkista maku. Lisää chiliä, suolaa, sokeria ja limettiä tarpeen mukaan.
Lisätietoa

Enchiladat kasvistäytteellä
Ainekset
- 1 resepti enchilladakastiketta (ks. yllä)
- 1 resepti papu-maissi-täytettä (ks. yllä)
- 3-4 dl juustoraastetta tai vuustoraastetta
- n. 2 dl ranskankermaa tai oat fraichea
- 8 tortillalettua
Ohjeet
- Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. (Tai 175 astetta kiertoilmalla, ei tarvitse esilämmittämistä.)
- Lusikoi ohut kerros enchiladakastiketta vuoan pohjalle.
- Voitele jokainen tortillalettu molemmin puolin enchilladakastikkeella. Käytä apunasi pullasutia.
- Laita jokaiseen tortillaan: 1-2 desilitraa täytettä, 2 rkl juustoraastetta ja 1 rkl ranskankermaa.
- Kääri kaikki tortillat rulliksi tai sikareiksi. Asettele täytetyt tortillat uunivuokaan/uunivuokiin yhteen kerrokseen.
- Lusikoi päälle loput enchiladakastikkeesta ja ripottele päälle loput juustosta. Voit lisätä myös muutaman nokareen ranskankermaa.
- Paista 200 asteessa (tai 175 asteessa kiertoilmalla) noin 20-25 minuuttia.