Ramen-nuudelit kotona – näin onnistut

Ramen-nuudeleiden tekeminen kotona on hauska ja palkitseva projekti. Valmiit nuudelit sopivat monenlaisiin ramen-keittoihin. Projekti on vaativuudeltaan samaa tasoa pastataikinan teon kanssa. Suosittelen testaamaan reseptiä erityisesti, jos sinulla sattuu olemaan pastakone nurkissa. Mutta onnistuu tämä kaulimella ja käsivoimallakin.

Ramen-nuudelit: 2 osaa

Minulla on ollut hyvin pitkään suunnitelmissa kirjoittaa tänne vähän enemmän ramen-nuudeleista. Olen miettinyt tästä aiheesta kirjoittamista ainakin lokakuusta asti, silloin kun aloin kokata läpi erilaisia kasviskeittoja Aasiasta. Ramen-nuudeleista kirjoittaminen on jäänyt kuitenkin aina odottamaan itseään, sillä tehtävä tuntuu tosi suurelta! Ja joskus käy niin, että kun joku asia tuntuu todella suurelta, se jää lopulta kokonaan tekemättä – hyvin ärsyttävä tilanne!

Muistin tämän vanhan suunnitelmani nyt pääsiäispyhien aikaan. Ja ajattelin viimein tehdä asialle jotakin.

Tartun siis nyt tähän ramen-teemaan kahdessa osassa. Tässä osassa kerron, miten valmistetaan kotitekoiset ramennuudelit. Seuraavassa osassa (milloin se ikinä ilmestyykään) käsittelen puolestaan ramen-nuudelikeiton tekoa. Järjestys on ehkä vähän nurinkurinen, sillä hyvän ramennuudelikeiton voi valmistaa myös valmiilla nuudeleilla… Mutta tällä mennään.

Olemme miettineet siskoni kanssa useaan otteeseen sitä, mitenhän vaikeaa ramennuudelit olisi tehdä pastakoneella. Hän oli nimittäin vasta metsästämässä uutta pastakonetta. Mietimme silloin, pystyisikö pastakoneen hankintaa perustelemaan myös nuudeleiden teon näkökulmasta. Näiden kokemuksieni jälkeen sanon, että pystyy. (Sitä vastoin olen itse sitä mieltä, että ne lupaukset siitä, että pastakone on tosi hyödyllinen karjalanpiirakoita tehdessä, eivät ole totuudenmukaisia. Mutta tiedän, että jotkut ovat eri mieltä!) Mutta pakollinen se ei ole.

Ramen-nuudelit vaativat: potaskaa

Jos haluat tehdä autenttiset ramen-nuudelit, tarvitset näiden nuudeleiden tekoon kaliumkarbonaattia eli potaskaa.

Kaliumkarbonaattia eli potaskaa myydään hyvin heikosti kaupoissa, joten sitä pitää valmistaa itse. Paahda ruokasoodaa alumiinifoliolla 175-asteisessa uunissa. Sekoita puolen tunnin välein ja jatka paistamista 2 tunnin ajan, kunnes kaikki vesi on kokonaan lähtenyt.

Potaska on syövyttävää, joten käsittele sitä varovaisesti! Ja huuhtele kätesi välittömästi, jos kosket ainetta. Säilö se ilmatiiviiseen purkkiin, jossa se säilyy hyvänä vuosia. Lisätietoja potaskan valmistuksesta löytyy mm. täältä. Samaa ainesta tarvitaan myös ainakin pretzelien ja bagelien teossa, jolloin se antaa keittoveteen sekoitettuna leivonnaisille kiiltävän, nahkean pinnan.

Nyt tulee kuitenkin tunnustus: en itse käyttänyt näihin nuudeleihin potaskaa. En halua pitää kotonani ylimääräisiä syövyttäviä asioita, varsinkin kun nelivuotiaan omatoimisuudesta ei koskaan tiedä. Ajattelin, että se ei ole sen arvoista. Joten käytin näihin nuudeleihin ruokasoodaa. Hyvä lopputulos tuli niilläkin. Ei ehkä täydellinen, mutta riittävän hyvä kuitenkin.

Tee siis itse, niin kuin parhaaksi näet. Mutta jos päädyt tekemään potaskaa, muista olla varovainen!

Ohjeessa suositellaan myös, että valmiiden nuudeleiden annettaisiin odottaa vielä jääkaapissa yön yli. Siitä vain, jos vain pystyt! Itselläni ei kyllä mielenmaltti mitenkään taipunut siihen.

Käytin itse ramennuudeleiden tekoon pastakonetta, joten kirjoitin tämän reseptin silmälläpitäen istä. Kuitenkin, ainakin tämän youtube-videon perusteella tämä on mahdollista toteuttaa myös käsin.

Kun taikinaa alkaa tehdä, se tuntuu aluksi tosi kuivalta ja murenevalta. Iso osa salaisuudesta on vain luottaa siihen, että taikinan koostumus paranee, kunhan se vain saa levätä rauhassa.

Tässä kuva taikinasta ensimmäisten pastakonekierrosten jälkeen:

Jossain vaiheessa taikina alkaa vain rullata paremmin:

Resepti vaatii vähän yrittämistä ja erehdysten sietokykyä – en siis suosittelisi tätä tilanteessa, jossa on pakko onnistua ekalla kerralla hyvin! Mutta sitä vastoin suosittelen ohjetta lämpimästi, jos tekee vähän mieli haastaa itseään. Ainekset eivät ole kalliita, ja lopputulos on kuitenkin todella palkitseva. Mun mielestäni on aina jotenkin erityisen eleganttia, jos onnistuu tekemään jotain erityistä, vaikka käsillä ei olisi kuin pelkästään vettä, jauhoja ja suolaa. Sekä vähän potaskaa.

Mukavaa päivää! Toivottavasti pyhät ovat sujuneet mukavissa tunnelmissa. Itse olen vältellyt suuritöisiä kokkaamisia. Nämäkin kuvat ovat tosiaan jo marraskuulta.

Kasviskeittoja Aasiasta -teemaan liittyvät ainakin:

Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Kotitekoiset ramen-nuudelit

Japanilaiset nuudelit, jotka toimivat erilaisissa ramen-keitoissa
Valmisteluun 1 hour 30 minutes
Liedellä 2 minutes
Annoksia 8 annosta

Välineet

 • pastakone

Ainekset

 • 2 tl potaskaa (8 grammaa)
 • 2 tl suolaa (8 grammaa)
 • 2,5 dl jääkylmää vettä
 • 6 dl vehnäjauhoja
 • maizenaa työskentelyvaiheessa jauhottamiseen

Ohjeet

 • Sekoita kuhlhossa potaska, suola ja kylmä vesi. Kaada se hitaasti jauhojen joukkoon. Sekoita perusteellisesti – tavoitteena on, että saat taikinasta murusia. Siitä ei tule kovin kiinteä, sillä taikinan kosteusprosentti on aika matala.
 • Laita taikinamurut muovipussiin (esim. minigrip) ja sulje se. Jätä taikina vetäytymään ainakin 45 minuutin ajaksi.
 • Ota pussi esiin, mutta älä poista taikinaa sen sisältä. Vaivaa pussia kunnes taikinan muruset alkavat tarttua yhteen. Kun taikina alkaa tuntua tasaiselta, ota se ulos pussista.
 • Jauhota pöytä maizenalla. Kauli taikinasta noin 13 cm levyinen tanko. Ota seuraavaksi pastakone esiin.
 • Laita taikina pastakoneeseen ja aloita kaikkein leveimmällä asetuksella. Kun olet saanut taikinan kerran koneen lävitse, taita taikina puoliksi, ja rullaa se jälleen koneen lävitse samalla leveydellä. Toista tämä vaihe ainakin 4 kertaa, kunnes taikina alkaa tuntua kiiltävältä ja tasaiselta.
 • Ala seuraavaksi tehdä taikinasta koko ajan ohuempaa, siirtäen joka kerran jälkeen koneen asetusta yhden pykälän alemmas. Lopeta, kun taikina on mennyt neljänneksi suurimman välin lävitse.
 • Vaihda koneeseen spagetintekolisäosa, ja vedä taikina sen lävitse. Sirottele maizenaa nuudeleiden päälle, jotta ne eivät tartu toisiinsa.
 • Säilö nuudelit rasiassa. Ihannetilanteessa anna niiden odottaa yön yli jääkaapissa. Itse en vaivaantunut tekemään tätä, mutta nuudeleiden rakenne paranee merkittävästi yön aikana. Käytä yhteen nuudeliannokseen 1/8 koko annoksesta.
 • Kun käytät nuudeleita, keitä niitä suolattomassa kiehuvassa vedessä 2 minuuttia. Sekoita nuudeleita syömäpuikoilla laittaessasi ne veteen, jotta ne eivät takerru toisiinsa. Kuivaa huolella siivilässä ja lisää ramen-keittoon.

Lisätietoa

Valmista potaska paahtamalla ruokasoodaa uunissa tekstissä olevan kuvauksen mukaan. Muista olla varovainen potaskaa tehdessäsi! Vähemmän rohkea voi käyttää myös ruokasoodaa. 

2 kommenttia artikkeliin ”Ramen-nuudelit kotona – näin onnistut

 1. Kiitos loistavasta ohjeesta, tämä menee itsellä jatkoon. Suosittelen lämpimästi tähän kylkeen tulista kastiketta niin saa hieman enemmän potkua, shricacha tai sweet chili.

  Nuudelien kanssa wok vihannekset ja liha suikaleita perinteiseen tapaan. Kiitos vielä kerran!

  1. Ihan mahtava juttu, kiva kuulla! 🙂 Kuulostaa toimivalle! Mun omia suosikkeja tämän kanssa on myös crispy chili sekä kiinalainen chiliöljy. Nämä kestävät tosiaan kyllä reilustikin tulisuutta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *