Meksikolainen chili sin carne. Serious eats viittaa tähän reseptiin ”parhaana vegaanisena chilinä”. Se ei ole tyhjästä repäisty väite. Pata on tosi rikkaan makuinen. Siinä on tosi hyvä, paksu koostumus. Reseptissä on kuitenkin yksi hankaluus, josta täytyy varoittaa heti: Siihen vaaditaan monia erilaisia kuivattuja meksikolaisia chilejä. Ja niitä myydään tosi heikosti suomalaisissa kaupoissa. Vaivannäkö kuitenkin kannattaa, sillä samaisten chilien vuoksi maku on nimittäin erinomainen.
Vaatimuksesta seuraa väistämätön jatkokysymys: mitä tehdä, jos kuivattuja chilejä ei ole? Suosittelen improvisoimista, ja surauttamaan blenderissä jonkinlaisen seoksen, jossa on vähän paprikaa ja tuoreita chilejä. Lisäksi mukana voi olla myös ancho-chilijauhetta tai savuaromia. (Pieni määrä kaakaojauhettakaan tuskin olisi pahitteeksi.)
Mutta kerron tässä ohjeessa vähän lisää kuivatuista meksikolaisista chileistä. Sekä siitä, miten niiden avulla voi tehdä ruoan, josta on saatettu käyttää nimitystä ”paras vegaaninen chili”.
Viisi kuuluisinta kuivattua meksikolaista chiliä
Koitan itse pitää kuiva-ainekaapissa ainakin yhtä, mielellään kahta, erilaista kuivattua meksikolaista chiliä. Lisäksi koitan pitää säilykkeiden puolella kaapissa chipotle-chilejä adobo-kastikkeessa (joita saa onneksi esimerkiksi prismalta). Tähän reseptiin tuli näistä molempia.
Yksi kiinnostava piirre meksikolaisissa chileissä on, se, että chilit ovat erinimisiä savustettuina ja tuoreina. Tutustuin näihin joskus kun suunnittelimme, mitä chililajikkeita kasvattaisi parvekkeella, eikä mistään löytynyt esimerkiksi chipotle-chilien siemeniä.
Viisi yleisintä meksikolaista kuivattua chililajiketta ovat seuraavat:
Chipotle – Eli jalopeño-chili, joka on savukuivattu. Käytetään laajasti meksikolaisessa ja texmex-ruoassa. Usein näitä chilejä säilötään myös kastikkeessa (adobo) ja niitä on saatavilla tölkitettyinä (esim. La Costeña). Perinteisesti chilejä kylmäsavustetaan useiden päivien ajan, kunnes ne ovat riittävän kuivia. Jalapeño-chilit eivät ole kovin tulisia.
Guajillo – Tuoreena tämä chili on capsicum annuum -lajikkeeseen kuuluva mirasol, joka kasvaa pensaassa ylöspäin. Tulisuudeltaan joko mieto tai keskitulinen. Käytetään laajasti meksikolaisessa keittiössä, etenkin salsoihin ja tamalesiin.
Pasilla – Tuoreena tämä chililajike on nimeltään chilaca. Kyseessä on pitkä ja ohut chililajike. Käytetään usein kastikkeiden kanssa, ja etenkin hedelmät toimivat hyvin pasilla-chilien kanssa.
Ancho – Tuoreena tämä chili on nimeltään poblano. Nämä chilit on poimittu raaempina kuin mulato-chilit. Eivät kovin tulisia, vaikka välissä eteen saattaakin tulla tulisempi yksilö.
Mulato – Aivan kuin anchot, myös nämä chilit ovat lajikkeeltaan poblanoja. Ne on kuitenkin poimittu kypsempinä kuin anchot. Nimensä mukaisesti nämä chilit on ovat hyvin mustia, ja maku on hyvin vahva ja suklainen. Eivät kovin tulisia.
Olen haaveillut joskus, että olisi todella kivaa koittaa yrittää savustaa omaa chilisatoa! Ja katsoa, mitä siitä tulee. Itseäni mietityttää kuitenkin tuo kylmäsavustamisen tekeminen ja siinä onnistuminen. Joten saattaa olla, että tilausten tekeminen nettikaupoista on kuitenkin helpompaa.
Hyvää pöytäliinaa etsimässä
Olen kokannut tätä pataa useamman kerran viime kuukausien aikana, mutta en ole onnistunut oikein koskaan saamaan siitä kunnollista kuvaa. Syytän valon vähyyttä! Ja sitä, että papupata ei ole lopulta mikään kaikkein kuvauksellisin kohde valokuvata.
Nyt, kun katson näitä kuvia, mietin kyllä, että eivät tee vieläkään kuvat ihan oikeutta sille, miten hyvä pata oikein on kyseessä! Erityisesti mua ärsyttää tuo pöytäliina. Ostin sen joku aika sitten kirpparilta – mulla on joku kumma mieltymys vanhoihin Tampellan (tai sen henkisiin) pöytäliinoihin. Ajattelin, että se tämä liina sopisi kivasti ruokakuvaukseen. Visioin jo japanilaishenkisiä kattauksia, valkoista riisiä tummassa kulhossa, kuvattuna tätä liinaa vasten… Nyt, kun katson näitä kuvia, niin ei ollut kyllä visio yhtään samanlainen kuin toteutus! Taitaa lähteä liina pian takaisin Fidalle, jollen keksi jotain uutta ideaa siihen, miten tämän avulla otetaan herkullisia ruokakuvia.
Pari sanaa vielä reseptistä
Tämä on todella kiva chiliohje, josta tulee ruokaa useammalle kerralle. Tarjosin itse tätä kotitekoisten tortillojen kanssa. Pidin paljon Kenjin ideasta muussata osan kikherneistä – lopputulos oli juuri sopivalla tavalla paksu. Lopussa pata suurustetaan pienellä määrällä polentajauhoja tai maissijauhoja, joka myös tuo ruokaan paksuutta.
Laitoin reseptiin Kenjin suosituksen siitä, että pataan voisi lisätä vodkaa. Jokin ajatuksessa siitä, että meksikolaisen padan maustaisi Koskenkorvalla, tuntui vetoavalta. Jätin sen kuitenkin itse käytännöllisyyssyistä pois.
Pataa haudutetaan pitkään, parisen tuntia. Joten tämän tekeminen sopii hetkiin, kun voi antaa asioille aikaa poreilla kaikessa rauhassa, ilman sen suurempia kiireitä.
Päivitin itse viikonlopun kunniaksi vähän blogin kategorioita. Täällä blogissa alkaa olla jo reilusti reseptejä – yli 170 – joten hakutoiminnoille alkaa olla tilausta. Hämmästyin joku aika sitten kun huomasin, että blogin hakutoimintohan on ihan aktiivisessa käytössä – hakujen määrä oli lähemmäs parisensataa päivässä. Todella kiva juttu! Ja saa miettimään, että ehkä asioita voisi vähän fiksata paremmiksi 🙂
Tein siis pääsivut erilaisille resepteille – myös niille viime postauksessa puhumilleni aamiaisille, toivoen että joskus niitä tulee tänne vähän enemmänkin. Toivottavasti uusista kategorioista on apua reseptien löytämisessä! Varsinkin pääruoka-sivusta tuli mielestäni ihan jo kohtalaisen informatiivinen, vaikka fiksattavaa toki aina löytyykin. Ihmettelin samalla myös sitä, että kaikenlaista ruokaa sitä onkin tullut jo kokattua.
Mukavaa uutta viikkoa!
Meksikolaisiin ja texmex-tunnelmiin liittyy myös:
Paras vegaaninen chili sin carne
Välineet
- 1 iso kattila (n. 5 litraa), mielellään paksupohjainen pata
- blenderi
- sauvasekoitin tai monitoimikone
Ainekset
Chilitahna
- 2 pientä, tulista kuivattua chiliä Kannat ja siemenet pois.
- 3-4 hedelmäistä kuivattua chiliä Kannat ja siemenet pois.
- 2 chipotle-chiliä adobokastikkeessa ja 2 rkl adobokastiketta tölkistä
- 7 dl vettä
Muut padan ainekset
- 2 tölkkiä kikherneitä
- 1 tölkki kokonaisia säilyketomaatteja
- 2 rkl ruokaöljyä
- 1 sipuli kuutioitu pieneksi
- 3 valkosipulin kynttä pilkottuna
- 1,5 rkl juustokuminaa
- 2 tl kuivattua oreganoa
- 1 rkl soijakastiketta
- 1 tl misotahnaa vapaaehtoinen
- 2 tölkkiä kidneypapuja valutettuna, neste talteen otettuna
- 2 rkl vodkaa vapaaehtoinen
- suolaa maun mukaan
- 2-3 rkl maissijauhoja (masa harina, PAN tai polenta)
Ohjeet
- Aloita paahtamalla chilit. Paahda kuivattuja chilejä pannulla 3-4 minuutin ajan, kunnes ne alkavat tuoksua vahvasti. Jätä ne hetkeksi viilenemään. Lisää ne sitten blenderiin veden ja adobo-kastikkeessa olevien chilien kanssa. Anna blenderin tai tehosekottimen käydä, kunnes tahnasta on tullut tasainen.
- Valuta kikherneet ja ota niiden neste talteen. Soseuta kikherneitä monitoimikoneella tai sauvasekottimella kunnes ne ovat vielä vähän karkeita. Jätä odottamaan.
- Soseuta tomaattimurskaa vähän blenderillä tai sauvasekottimella. Yhdistä tomaattimurska ja kikherneseos ja jätä odottamaan.
- Aloita paistaminen. Kuumenna öljy kattilassa ja lisää sipulit. Kuullota keskilämmöllä noin 3-4 minuuttia. Lisää valkosipuli, juustokumina ja oregano, ja jatka paistamista vielä noin minuutin ajan.
- Lisää nyt mukaan aiemmin tehty chilitahna, soijakastike ja mahdollinen misotahna. Keitä jatkuvasti sekoitellen noin puolisen minuuttia. Lisää tomaatti-kikherneseos, kikherneet ja kidneypavut. Sekoita hyvin.
- Keitä pataa keskilämmöllä, aika ajoin sekoitellen, noin 1,5 tunnin ajan. Jos se alkaa muuttua liian kiinteäksi tai tarttuu pohjaan kiinni, lisää joukkoon kidneypapupurkissa ollut vesi.
- Paistamisen jälkeen lisää vodka joukkoon, jos käytät sitä. Sirottele maissijauhot mukaan, kunnes chilin koostumus näyttää mielestäsi hyvältä. Tarkista maku, ja lisäile suolaa ja pippuria tarpeen mukaan. Nosta tarjolle. Tarjoa esimerkiksi limetinlohkojen, ranskankerman ja tortillalättyjen kanssa.