Kotitekoiset tortillat

Kotitekoiset tortillat ovat yksi helpoimmista tavoista kokata erityistä ruokaa ilman, että pitää tehdä mitään todella erityistä. Tämä tortillaresepti on maukas ja pehmeä, ja mielestäni ainesosat ovat aika lailla täydellisessä tasapainossa. Reseptiin käytetään vehnäjauhoja ja rasva tuo mukavasti pehmeyttä. Voit tehdä ohjeella joko pieniä tai isompia tortilloja. Tortillat voi paistaa joko paistinpannulla, uunissa tai leivinuunissa. Oli valintasi mikä vain, nyt ollaan todellisen arjen perusreseptin äärellä.

Tortillojen täyttämiseen voi suhtautua samalla luovuudella kuin voileipienkin täyttämiseen. Kaikki käy. Chili sin carne, uunikasvikset, chutney tai chimichurrikastike, vihersalaatti. Kaikki nämä toimivat erinomaisesti tortillan välissä.

Jos tortillat ovat sinun juttusi, tsekkaa myös:

tortillat

Vehnätortillojen resepti = Peter Reinhardilta

Resepti on yhdeltä omista suosikki-keittokirjailijoistani, eli Peter Reinhartilta. Arvostan Reinhartin kirjoissa sitä, miten tarkkaa kaikki on. Jos hän sanoo, että tässä on paras ohje jostain, kyseessä ei ole mikään hatusta vedetty mainoslause vaan pitkän testaamisen lopputulos. Olen kirjoittanut Reinhart-fanituksestani muutama kuukausi aiemminkin, kun kokkasin hänen ihanaa pannupizzareseptiään. (Silloin taisin käyttää ilmaisua ”taianomainen”.)

Jos joutuisin autiolle saarelle, ja mukanani olisi vain uuni, jauhoja, vettä, rasvaa ja suolaa, ei tilanne olisi lainkaan niin paha kokemus, jos saisin mukaan vielä Crust and crumbin tai Bread Baker’s Apprenticen. Kuvaus muistuttaa kuitenkin sen verran läheisesti omaa sielunelämääni vuosina 2020-2022, että toivon etten koskaan joudu oikeasti tämän tilanteen eteen.

Tekniikkavinkkejä

Reseptiin käytetään rasvaa – joko voita tai margariinia, sillä se antaa kaikkein pehmeimmän lopputuloksen. Jos suinkin voit, pidä öljy ohjeessa, sillä muuten tortilloista tulee helposti todella kuivia. Ruokaöljykin antaa tarvittaessa hyvin pehmeyttä – laardi olisi puolestaan se perinteikkäin vaihtoehto.

Tortillataikinaa ei kannata vaivata liian kauaa. Vähemmällä vaivaamisella taikina pysyy pehmeämpänä.

Voit maustaa tortillataikinaa erilaisilla mausteilla tai kasvispyreillä. Aloita kuitenkin perusversiolla, jotta saat tuntuman siihen, miltä taikina yleensä tuntuu.

Tee tortilloista isokokoisia, jos olet täyttämässä niitä. Jätä lätyt puolestaan pienemmiksi, jos tarjoat niitä ruoan ohessa tai haluat että niitä syödään käsin.

Tortillat voi tehdä pannulla tai uunissa. Reinhart suosii uunissa paistamista paremman maun vuoksi. Mun oma valintani on usein paistinpannu sen helppouden vuoksi. Oli valintasi kumpi vain, paista samalla kerralla kaikki pallot. Ylimääräiset tortillat säilyvät hyvin jääkaapissa.

Itse olen kokannut tällä reseptillä tortilloja ehkä vajaat kymmenisen kertaa. Koskaan eivät ole jääneet lätyt syömättä, edes ne jotka ovat jääneet yli. Siksi sanoisinkin, että jos seurueen ruoka-aineallergiat vain suinkin antavat myöten, ovat kotitekoiset vehnätortillat yksi helpoimmista tavoista tarjota jotain vähän erityisempää ruokaa.

Jos etsit jotain hyvää tarjottavaa näiden kanssa, yksi klassikko on aina meksikolainen paputahna ja tietysti erilaiset salsat.

Hauskaa päivää!

Piristä sähköpostiasi ruokakuulumisilla – tilaa uudet reseptit sähköpostiisi:

En jaa osoitettasi koskaan eteenpäin, ja voit lopettaa tilauksen koska vain.

tortillat
Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Kotitekoiset tortillat

Herkullisten vehnätortillojen perusohje. 8-16 tortillaa, koosta riippuen.
Valmisteluun 10 minutes
Odotusaika 30 minutes
Annoksia 12 tortillaa

Ainekset

  • 450 g vehnäjauhoja (7 desilitraa)
  • 0,75 tl suolaa
  • 120 g voita tai margariinia
  • 2,5 dl vettä (huoneenlämpöisenä)
  • ruokaöljyä palojen voitelemiseen

Ohjeet

  • Sekoita kaikki ainekset yhteen kulhossa. Sekoita, kunnes kaikki on tasaista.
  • Siirrä taikina jauhotetulle työpöydälle ja vaivaa 3-4 minuutin ajan, kunnes taikina on pehmeä, nahkea, mutta ei tartu kuitenkaan käsiin kiinni. Voit käyttää vaivaamiseen myös yleiskonetta.
  • Jaa taikina haluamaasi määrään paloja, 8-16 osaan. Pyörittele kaikki palaset kauniiksi palloiksi ja hakkaa ne sitten kämmenselällä vähän litteiksi. Voitele tai sumuta palat ruokaöljyllä ja laita niiden päälle iso muovipussi. Anna pallojen levätä noin 20-30 minuutin ajan.
  • Kauli tortillapallot yksi kerrallaan litteiksi. Peitä kaulitut tortillat puhtaalla pyyhkeellä, jotta ne pysyvät pehmeinä. Siirry seuraavaksi paistamiseen: voit paistaa tortillat joko paistinpannulla tai uunissa.
  • Jos käytät paistinpannua, kuumenna pannu kuumaksi ja paista siinä yksi pala kerrallaan, ilman öljyä. Käännä, kunnes pintaan on tullut vähän tummia pisteitä, ja paista myös toinen puoli. Metallipihdit ovat paras työväline tähän kääntämiseen. Valmista kaikki tortillat tällä tavalla. Laita valmiit tortillat pinoon, puhtaan pyyhkeen alle.
  • Jos paistat tortillat uunissa, kuumenna uuni mahdollisimman kuumaksi, 250 asteeseen. Sumuta paistinalustalle (mielellään paistokivelle) vähän vettä ja asettele sille niin monta tortillaa kun sille mahtuu hyvin. Laita uuniin, ja paista niitä noin minuutin ajan. Käännä tortillat sitten ympäri metallipihdeillä, ja jatka paistamista vielä noin 45 sekunnin ajan. Siirrä ne tämän jälkeen lautaselle, puhtaan pyyhkeen alle. Jatka paistamista, kunnes kaikki tortillat on paistettu.
  • Anna tortillojen viilentyä ennen tarjoilua. Säilytä ylimääräiset tortillat jääkaapissa tai pakastimessa hyvin peitettynä.

Lisätietoa

Jos haluat maustettuja, punaisia tortilloja, voit lisätä taikinaan paprikajauhetta (n. 1 rkl). Reinhart suosittelee maustamiseen myös chilijauhetta, johon tulee chilijauhetta, juustokuminaa ja sipulijauhetta.
Voit muutenkin käyttää tortillojen maustamiseen samoja asioita,  mitä käytetään pastan värjäämiseen. Esimerkiksi: sitruunapippuria, kuivattuja sieniä jauheena, porkkana- tai punajuurimehua tai ruohosipulihaketta. Jos käytät tuoreyrttejä, tee niistä aluksi niistä pyree tehosekottimessa (lisää vettä 1:1 -suhteessa), ja lisää se taikinan joukkoon. 

2 kommenttia artikkeliin ”Kotitekoiset tortillat

  1. Olisihan voinut laittaa myös gluteenittoman ohjeen🙄

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *