Täyteläinen tofudippikastike – helppo ja nopea aasialainen kastike

Olen törmännyt moniin versioihin tofutahnasta eri keittokirjoissa. En ollut kuitenkaan päätynyt kokeilemaan niistä ensimmäistäkään, sillä olen ollut aika epäileväinen. Miten tosi arkisesta aineksesta voisi tulla herkullinen dippikastike? Maustamaton tofu ei ole tunnettu upeasta maustaan. Onneksi viimein uhmasin ennakkoluulojani ja kokeilin tätä reseptiä. Tämä maukas tahna on todella monikäyttöinen arkiruoanlaitossa, yksinkertaisimmillaan se menee vaikka leivän päällisenä.

Tämän tofutahnan maku on suhteellisen neutraali, joten se sopii yhdistettäväksi voimakkaampienkin kasvisten kanssa. Pääfilis on kermainen ja täyteläinen. Ei millään uskoisi että reseptin pääaines on tofu, eikä siinä ole pähkinöitä tai selkeää kermaista ainesta. Tämä vegaaninen dippikastike sopii yksinkertaisimmillaan kasvisten kanssa. Nopeatekoisena ruokana se sopii myös tarjolle vaikkapa, jos on tekemässä joitain kasviksia aasialaisen ruoan oheen, tai vaikkapa alkupaloja dim sum- tai banchan-hengessä.

Tarjoiluehdotus: tarjosin tätä itse wokattujen keitettyjen perunoiden, kesäkurpitsojen ja kiinalaisten lehtivihreiden kanssa.

Tämä kastike sisältää reilusti proteiinia. Saat siksi tästä helpon arkiruoan sillä, että laitat tätä kastiketta lautaselle ja ladot päälle tai sivulle joitain kasviksia – raa’at, grillatut, keitetyt, höyrytetyt tai uunissa paahdetut kasvikset toimivat kaikki yhtä hyvin. Eli voit käyttää tätä samaan tapaan kuin mitä Ottolenghi suosittelee käyttämään hummusta 🙂

Tein itse tämän reseptin puolikkaasta super tahoe -tofusta (se kaikkein halvin 500 g tofublokki aasialaisissa kaupoissa). Jos se toimi tässä hyvin, niin kaikista lähikauppojen maustamattomista tofublokeista tulee varmasti ainakin yhtä hyviä. Ihannetapauksessa tofu on silken tofua. Mutta jos kaapissasi on kiinteää tofua (esim. jalotofun neutraali tofu), käytä sitä. Saatat ehkä joutua lisäämään 1-2 ruokalusikallista vettä sekaan, jos seos ei meinaa muuten tulla tarpeeksi tasaiseksi.

Chilientusiasti voi tehdä tästä dipistä muuten reilun tulisen käyttämällä chilitahnaa vähän ronskimmalla kädellä.

Tsekkaa myös: maapähkinä-hoisin dippikastike ja kesäkurpitsatahna mama ghanoush

Tämä resepti on alkujaan Lucky Peach Presents: 101 Easy Asian Recipes -keittokirjasta (kirj. Chang & Meehan), jotka hehkutinkin jo vähän aikaa sitten inkivääri-kevätsipulikastikkeen yhteydessä. Tein vähän muutoksia mittasuhteisiin terveellisyyden nimissä: alkuperäisessä reseptissä oli vähän enemmän öljyä ja soijakastiketta.

Jos etsit jotain helppoa aasialaista kastiketta, niin kokeile tätä – ja kerro ihmeessä mitä pidit 🙂 (alle tai instragramin @kasvisannos kautta)

Mukavaa viikkoa!

Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Täyteläinen tofudippikastike

Annoksia 2.5 dl

Ainekset

  • 250 g maustamatonta tofua
  • 2 rkl vaaleaa soijakastiketta
  • 1 rkl sokeria
  • 1 rkl chilikastiketta esim. sambal oelek, sriracha, kotitekoinen chilikastike
  • 1 rkl sherryviinietikkaa
  • 1,5 tl seesamiöljyä
  • 3 rkl ruokaöljyä

Ohjeet

  • Kuutioi tofua vähän pienemmäksi. Lisää aluksi kaikki muut ainekset paitsi ruokaäljy blenderiin ja anna koneen käydä hetki. Jos ainekset eivät meinaa sekoittua tahnaksi vaan jäävät muruksi, lisää mukaan ihan pieni määrä vettä, tyyliin 1-2 rkl.
  • Lisää ruokaäljy sitten mukaan blenderin yhä käydessä, norona jos se on mahdollista.
  • Tarkista maku – lisää chilikastiketta tarvittaessa jos tahna ei ole riittävän tulinen. Nosta tarjolle.

Lisätietoa

  • Öljyn määrä voi olla 3 tai 4 rkl sen mukaan, miten täyteläistä tahnaa tahdot. Mulla 3 rkl riitti jo oikein hyvin – 4 rkl tekee tahnasta vielä vähän täyteläisemmän makuisen.
  • Olen tehnyt kastiketta myös mittaamalla kaikki ainekset kannuun ilman, että öljyä olisi valutettu hitaasti sekaan – hyvää tuli silläkin tavalla.
  • Tofu on ihannetapauksessa silken tofua – jos käytät todella kiinteää tofua (esim. jalotofun neutral -blokkia), voi olla hyvä lisätä joukkoon ruokalusikallinen tai pari vettä.
  • Chilikastikkeen maku vaikuttaa vahvasti lopputulokseen. Käytä siis chilikastiketta, josta itse pidät. Mä pidin paljon sekä srirachan että sezchuanilaisen chiliöljyn mausta tämän reseptin kanssa. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.