Tulinen sichuanilainen kastike kasviksille

Yksi mun ruokablogini tämän hetken suunnitelmista on antaa erilaisia reseptejä aasialaisille kastikkeille. Keräilen siis hitaasti helppoja kastikkeita, jotka toimivat hyvin vihannesten, papujen, grilliruoan tai vaikkapa tofun kanssa. On kuitenkin yksi tulokulma, joka loistaa vielä poissaolollaan: reilusti mausteiset ja tuliset kastikkeet. Tämä tulinen sichuanilainen resepti paikkaa tätä puutetta. Sen maku tulee vahvasti paahdetuista sichuaninpippureista ja kiinalaisesta fermentoidusta paputahnasta.

Olen lueskellut viime päivinä Myers + Chang at home -keittokirjaa. Estin hot and sour -sienikeitto oli niin herkullinen, että aloin kiinnostua että mitähän muutakin kirjassa olisi tarjolla. Poimin sieltä tämän helpon sichuanilainen dippikastikkeen. Maku on ihan reilusti tulinen ja mausteinen: ohjeeseen tulee sichuaninpippuria, reilusti chiliä ja alueen keittiölle tunnusomaista doubanjiang-kastiketta.

Kirjassa tämä kiinalainen kastike yhdistettiin nopeasti wokattuihin kesäkurpitsoihin. Tämä ajatus oli musta tosi kiva, ja koekilin sitä itsekin. Ripottelin kesäkurpitsasiivujen päälle suolaa n. vartti ennen paistamista – odotellessa paistoin päälle auringonkukansiemeniä nopeasti voissa (n. 1 rkl). Paistamisen loppuvaiheessa siemenet karamellisoitiin lisäämällä mukaan ruokalusikallinen sokeria. Tämä oli mielestäni erinomainen idea – toimii hyvin myös kurpitsansiemenillä – ja tulen käyttämään sitä jatkossakin.

Tämän tulisen kastikkeen yleisfiilis ei ole mitenkään supermakea. Se ei ole yksi niistä kastikkeista, jota tekisi mieli ryhtyä nuolemaan kulhosta. Jos sen nostaa tarjolle sipsien kanssa, ei varmasti tule nauttimaan yleisön suosiosta… Mutta se tuo ruokaan mukavalla tavalla polttavuutta ja mausteisuutta. Se toimii hyvin osana laajempaa kokonaisuutta. Varsinkin, jos muuten tuntuu siltä, että aasialaiset tarjottavat ovat jäämässä aika miedoksi, tämän kastikkeen nostaminen esille muuttaa tilannetta radikaalisti.

Kastike säilyy jääkaapissa hyvänä parisen viikkoa – eli siitä saa useammallekin kerralle.

Kaipaatko jotain tietynlaista aasialaista/kiinalaista reseptiä? Kuulisin mielelläni ideoita siitä, mitä voisin alkaa seuraavaksi etsiskellä – esimerkiksi alle tai instan kautta (@kasvisannos).

Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Tulinen sichuanilainen kastike

Punainen kastike, jossa maistuu sichuaninpippuri

Ainekset

  • 2 rkl kokonaisia sichuaninpippureita
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 shalottisipuli karkeasti pilkottuna
  • 4 rkl sichuanilaista paputahnaa (doubanjiang)
  • 1 rkl tavallista chilirouhetta tai gochugaru-chilirouhetta
  • 4 rkl neutraalia öljyä
  • 4 rkl riisiviinietikkaa
  • 4 rkl chiliöljyä esim. kotitekoista chiliöljyä tai sichuanilaista chiliöljyä

Ohjeet

  • Paahda aluksi sichuaninpippurit pannulla keskilämmöllä. Paahda pippureita n. 4-6 minuuttia, kunnes ne alkavat tuoksua voimakkaan aromaattisesti.
  • Siirrä pippurit blenderiin. Lisää mukaan valkosipuli, shalottisipulihake, paputahna ja chilirouheet. Anna blenderin käydä pari minuuttia, kunnes tahna on tullut tasaiseksi. Saatat joutua avaaman sen muutamaan kertaan, jotta saisit kaavittua tahnan sivuilta takaisin teriä kohti.
  • Lisää kasvisöljy, chiliöljy ja riisiviinietikka, ja jatka sekoittamista kunnes ainekset ovat tasaisia. Kaavi tahna tarjoiluastiaan tai purkkiin.

Lisätietoa

  • Kastike säilyy jääkaapissa noin pari viikkoa.
  • Reseptiin tulee ihannetilanteessa joko kotitekoista tai valmiina ostettavaa sichuanilaista chiliöljyä. Jos sinulla ei ole tätä kiinalaiseen keittiöön sopivaa chiliöljyä, voit korvata sen parilla ruokalusikallisella crispy chili -maustetta. Sitä vastoin en lähtisi korvaamaan chiliöljyä etikkaa sisältävällä maustekastikkeella, kuten srirachalla tai Texas Petellä – silloin kastikkeen maku ainakin muuttuu merkittävästi. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *