Kesäkurpitsatahna Mama ghanoush

kesäkurpitsatahna

Monikäyttöinen, ei vaadi erikoisia aineksia, ei kuuman hellan äärellä seisoskelua. Tällä kesäkurpitsatahnalla on monia tosi hyviä ominaisuuksia! Tiedän kuitenkin, ettei kesäkurpitsa ole kaikkien makuun. Jo puolisollani ja mulla on eriävät mielipiteet tämän kasviksen herkullisuudesta. Hän edustaa koulukuntaa, jonka mukaan kesäkurpitsa on parhaimmillaan ruoassa silloin, kun se maistuu mahdollisimman vähän.

Vaikka yleisö ei ollutkaan siis nyt kaikkein helpoin, niin tästä huolimatta puolisoni kommentti tahnasta oli että ”tämä maistuu oikein hyvältä”. Tämä siis siitä huolimatta, että tähän menee kolme kokonaista kesäkurpitsaa! Se onkin siksi mielestäni oikein hyvä suositus tälle reseptille. Rehellisyyden nimissä todettakoon, että loppuosa arvioinnista oli että ”koska se maistuu niin paljon tahinille ja sitruunalle eli käytännössä hummukselle”.

Toisin sanoen: tämä tahna toimii erinomaisesti, jos etsit tahnaa, jota käyttää samalla tavoin kuin hummusta, mutta joka kuitenkin maistuu vähän erilaiselta – omasta mielestäni kevyemmältä. Tahnan maku tulee grillatuista kesäkurpitsoista.

kuva tahnasta ja vihanneksistaTämä resepti onkin täydellinen tilanteissa, kun kesäkurpitsasato on parhaimmillaan. Keskeltä siivutetut kesäkurpitsat sipaistaan aluksi öljyllä, ja grillataan sitten joko grillissä tai uunissa. Hellesäillä oma kuumennusehdotukseni on ulkogrilli, ja sen puutteessa joko uunikuumennus tai pöytägrillaaminen yöaikaan.

Itse grillasin nämä siis illalla uunissa, ja tein lopun tahnan aamulla: tällöin kesäkurpitsatkin ovat viilenneet sopivasti että ne uskaltaa heittää tehosekottimeen.

Tämä resepti pohjaa Sally Butcherin (erinomaisessa) Salmagundi -kirjassa julkaistuun ohjeeseen. Nimi on leikkisä variaatio munakoisotahna baba ghanoushista. Butcherin ohje on mielestäni giganttinen – siihen tulee kuusi kesäkurpitsaa, joiden kokoa ei oltu tarkennettu. Itse käytin kolme pienempää, jossa siinäkin oli reilusti syötävää. Mutta jos luvassa on juhlat, joihin tarvitaan dippejä, niin tuplaa ihmeessä tämä resepti!

Tsekkaa myös toinen dippikastike kasviksille: Aasialainen tofudippi

Tällä reseptillä tahnasta tuli kosteamman puolesta – ei liian kosteaa, mutta nestemäisempää kuin kaupan valmishummukset. Jos haluat kiinteämmän tahnan, kaavi tomaateista kostea sisus pois.

Tarjosin tätä tahnaa sekä leivällä että osana päivällistä, jonka muut osat koostuivat lähinnä silputuista kasviksista ja keitetyistä perunoista – tofukuutioille ja perunoille näytin vähän myös paistinpannua. Molemmat tavoista toimivat erinomaisesti: tämän tahnan käyttökohteet ovat todellakin yhtä monipuoliset kuin hummuksella.

tahna

Mama ghanoush -kesäkurpitsatahna

3 kesäkurpitsaa
oliiviöljyä
3 valkosipulinkynttä (hienonna)
1 tl korianterinsiemeniä, vähän murskattuina
suolaa ja mustapippuria
2 isoa tomaattia
1 rkl (vaaleaa) tahinia
puolikkaan sitruunan mehu (ja raastettu kuori, jos käytät luomusitruunaa)
maustemitta (1/4 tl) juustokuminaa
maustemitta (1/4 tl) savupapikaa

Aloita grillaamalla kesäkurpitsat: viillä kesäkurpitsat keskeltä halki kurpitsojen suuntaisesti ja poista niistä kannat. Aseta ne uunivuoalle ja lisää vähän oliiviöljyä päälle. Ripottele kesäkurpitsojen päälle hienonnettu valkosipuli, korianterinsiemenet, pippuri ja ripaus suolaa. Jos grillaat niitä uunissa, kuumenna niitä 180 asteessa noin 30 minuuttia (älä peitä uunivuokaa). Voit grillata kurpitsat halutessasi myös grillissä. Kuumentamisen jälkeen anna niiden jäähtyä ainakin jonkin verran.

Kun kesäkurpitsat ovat viilentyneet sen verran, että niitä on mukava käsitellä, lisää ne tehosekottimeen muiden aineiden kanssa (tai käytä sauvasekotinta). Mausteet saavat pysyä kesäkurpitsojen päällä. Kuutioi tomaatteja vähän pienemmäksi ennen tehosekottimeen laittoa. Jos haluat krouvimpaa tahnaa, lopeta aiemmin, tai jatka kauemmin jos haluat tahnasta hienomman pyreen.

Loppuvaiheessa, kun tahna alkaa olla saanut toivotun rakenteen, lisää loraus oliiviöljyä tahnaan ja pyöräytä seosta vielä pari kierrosta tehosekottimessa tai sauvasekottimessa. Tarkista maku vielä lopuksi. Nosta tarjolle: tämän tahnan kaveriksi sopii hyvin sekä leipä että monet kauden vihannekset.
Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *