
Kotitekoinen chai masala kruunaa iltapäivän ja virkistää mausteisen aterian jälkeen. Teen inkiväärisyys, kaneli ja makeus piristävät koleinakin päivää. Etsin pitkään sellaista maustettua teetä, jota tarjotaan usein nepalilaisravintoloissa. Tämä on musta paras masala latten resepti siksi, että sen jälkeen, kun löysin tämän ohjeen, en ole etsinyt enää mitään muita reseptejä. Sen teko vaatii noin 45 minuutin mittaista kärsivällisyyttä, mutta odotus palkitaan. Chain tekemisessä kannattaa pitää mielessä muistisääntö, 666, sillä keskeisiä mausteita tulee kaikkia kuuden yksiköissä.
Tämä chairesepti on Asma Khanin kirjasta Asma’s Indian Kitchen. Asma Khan kertoo keittävänsä masala chaita ison kattilallisen jokaikinen aamu. Juoman hauduttaminen vie aikaa puolisen tuntia. Jos siis tavanomainen maitokahvi kyllästyttää, chai masala ajaa funktionaalisesti saman asian.
Intialaisen ja nepalilaisen ruoan kanssa toimii tietysti myös: suolainen lassi
Chai-mauste: Helppoa, mutta vähän epätyydyttävää
Olen nähnyt ja testannut vuosien mittaan monia chai latte ja chai masala -reseptejä, joissa valmistetaan kuivamausteseos, jota sitten lisätään teelehtien kanssa samaan aikaan. Ne on helppotekoisia, mutta mun mielestä aika epätyydyttäviä. Maku ei ole koskaan erinomainen, vaan aina vähän sinnepäin.
Siksi nämä mausteseokset jäävät mulla helposti maustekaapin perukoille, sinne jonnekin kotitekoisen pumpkin spice -mausteseoksen viereen. (Valmiit chai-teepussit ovat musta tosin asia erikseen, niillä on nopeina ratkaisuna omat hetkensä.)
Sen jälkeen, kun keitin ekan kerran tällaisen chain, tajusin että tällaista reseptiä olin aina etsinyt. Mausteita keitetään vedessä pitkään. Sitten vesi otetaan pois lämmöltä, ja vasta sitten siihen lisätään mustat teelehdet. Teelehtiä haudutetaan yhtä kauan kuin tavallistakin teetä. Tärkeää on se, että teelehtiä ei keitellä koko tunnin ajan – se jos joku tekee juomasta kitkerän. En ymmärrä, miksi tähän suositukseen törmää vieläkin monissa ohjeissa.

Tämän chai masalan ainekset
Käytän tämän teen muistisääntönä lukua 666, sillä keskeisiä mausteita tulee kuusi jokaista: 6 ruokalusikallista sokeria, 6 vihreää kardemummaa ja 6 neilikkaa. Sekä noin 6 kupillista vettä (yhdysvaltalaisen mittayksikköjärjestelmän mukaan, SI-mittayksiköiden mukaan 1,5 litraa).
Maidon ja makeuttajan voi lisätä mukaan joko lopuksi tai teelehtien kanssa samaan aikaan. Itse käytän tähän usein kahviin sopivaa kasvimaitoa. Jos en ole varma, juonko kaikkea heti, lisään maidon vasta kuppivaiheessa, koska ylimääräinen chai tuntuu mukavammalta säilyttää ilman maitoa.
Älä käytä liian hyvää teetä tähän reseptiin. Chai masalasta tuli suosittu 1960-luvulla nimenomaan siksi, että tällä maustamisella halvasta pussiteestä (jonka CTC-tekoprosessi oli kehitetty Intiassa muutamaa vuosikymmentä aiemmin) pystyttiin tekemään ihanan makuista. Asma Khan suosittelee käyttämään Second Flush Darjeelingia. Itse käytän tähän yleensä jotain halpaa mustaa irtoteetä. Chai masalasta on useita eri variaatioita Intiassa ja Nepalissa. Kashmirin alueella chai tehdään usein vihreistä teelehdistä.

Intialaisiin tunnelmiin liittyy myös: pinaatti-kikhernecurry ja intialaiset paistetut perunat
Piristä sähköpostiasi ruokakuulumisilla – tilaa uudet reseptit sähköpostiisi:
En jaa osoitettasi koskaan eteenpäin, ja voit lopettaa tilauksen koska vain.

Chai masala
Ainekset
- 1,5 l vettä
- 3 cm kokoinen pala inkivääriä leikattu viipaleiksi, ei tarvitse kuoria
- 1 kanelitanko Ceylon-kaneli tai cassiakaneli – oman maun mukaan
- 6 kokonaista vihreää kardemummaa murskattuna auki
- 6 kokonaista neilikkaa
- 2 laakerinlehteä
- 0,5 tl mustapippuria (rouhittuna tai kokonaisina)
Haudutusvaiheessa
- 2 rkl mustaa teetä
- 2,5 dl (kasvi)maitoa kahvimaidoksi sopivaa, esimerkiksi Oddlygood barista tai Oatlyn IKaffe
- 6 rkl ruskeaa sokeria Tai maun mukaan, ks. vihje
Ohjeet
- Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää siihen kaikki mausteet (inkivääri, kaneli, kardemumma, neilikat, laakerinlehdet ja mustapippuri). Peitä kattila kannella ja anna sen kiehua matalalla lämmöllä 30 minuutin ajan.
- Poista kansi ja kuumenna vielä keskilämmöllä 5 minuutin ajan. Ota kattila pois tulelta ja lisää siihen teelehdet. Anna lehtien hautua 3-4 minuuttia. Mausta juoma maidolla ja sokerilla. Kuumenna vähän, että sokeri liukenee. Tarkista maku. Siivilöi lopuksi juomasta kaikki mausteet pois. Kaada tarjoilukannuun tai suoraan laseihin.
Lisätietoa
- Khan suosittelee, että teehen laitetaan 6 rkl ruskeaa sokeria. Teestä tulee silloin ihanan makeaa, mutta määrä on kyllä paljon. Voit siis maustaa teen oman maun mukaan. Hyviä makeuttajia ovat esimerkiksi hunaja, vaahterasiirappi tai kookossokeri.
- Jos et juo kaikkea masalaa heti, juoma säilyy hyvänä pari päivää jääkaapissa. Jos tiedät, ettet juo kaikkea heti, lisää sokeri ja maito vasta tarjoilun yhteydessä.
- Voit lisätä mukaan myös yhden tähtianiksen ja/tai 0,5 tl fenkolia.