Uuden sadon perunat ovat taas täällä – siksi siis tässä muutama perunaresepti uusista perunoista. Pääosissa ovat joko uudet perunat tai kesäperunat. Muös talviperunat sopivat kaikkiin näihin ohjeisiin. Listalta puuttuvat kuitenkin kaikki uunissa valmistuvat perunaohjeet, sillä vielä ei tee mieli lämmittää pirttiä yhtään enempää. Kaikki perunareseptit ovat joko vegaanisia tai helposti veganisoitavissa. Monissa lopputulos on jonkinlainen perunasalaatti tai perunalisuke.
Perunoista kannattaa kokata monesta eri syystä. Niissä on maku, terveellisyys ja ekologisuus tosi kohdillaan. Hiilijalanjälki on pieni, kunhan vain päätyy ostettuaan myös kokkaamaan perunat. Isoin haaste tulee vain siitä, että jaksaa pestä perunat. Sen verran kannattaa kuitenkin nähdä vaivaa.
Mitä tehdä uusien perunoiden kanssa?
Kaikki valitsemani ohjeet voidaan tulkita laajassa mielessä perunasalaateiksi tai lisukkeiksi. Jos haluat ruokaisampaa meininkiä, näiden perunareseptien kanssa sopii esimerkiksi:
- Höyrytetyt (pakaste)pavut
- Kaupan valmiit kasvispihvit tai vegepuikot (pakastealtaasta)
- Itse tehdyt kasvispihvit tai pyörykät (hifistelypäivänä, esimerkiksi vegaaniset kasvispihvit)
- Paistettu tai marinoitu tofu – joko vartaassa tai ilman.
- Kasvisvartaat grillissä
- Uunissa paahdetut kasvikset ja kikherneet
Miten valmistaa uudet perunat?
Nämä kaikki reseptit nojaavat samaan ajatukseen:
- Keitä aluksi iso kattilallinen suolatussa vettä .
- Pese perunat juuresharjalla kylmässä vedessä.
- Keitä noin 15-20 minuuttia, koosta riippuen. Älä anna perunoiden kiehua liian pitkään.
- Tarkista kypsyys veitsellä isoimmasta perunasta
- Valuta perunat lävikössä.
6 x perunareseptit – Mitä tehdä uusista perunoista
Tässä muutama idea siihen, mitä keitetyistä perunoista voi tehdä:
Vaihtoehto 1: Wokatut uudet perunat
Tämä resepti sopii hyvin intialaisen ruoan kanssa. Mausteita vaihtamalla voit saada ruokaan vaikkapa texmex-meininkiä.
Vaihtoehto 2: Välimerellinen perunasalaatti tapenade-kastikkeella
Salaatti hetkiin, jolloin haaveilee Etelä-Ranskan maaseudusta.
Vaihtoehto 3: Klassinen maustevoi
Kaikki luulevat osaavansa tehdä maustevoin – tässä reseptissä muistutetaan, miten monikäyttöisestä aineksesta on kyse.
Vaihtoehto 4: Alice Watersin perunasalaatti
Hyvin monikäyttöinen klassikko-ohje. Fetajuusto vapaaehtoinen.
Vaihtoehto 5: Perunasalaatti mädillä ja ranskankermalla
Hetkiin, jolloin kaipaat vähän luksusta. Perunasalaattiin sopii lohenmäti tai merileväkaviaari.
Lisäksi vielä yksi resepti, jos sinulla on vain pari keitettyä perunaa jääkaapissa:
Vaihtoehto 6: Kuohkea perunaleipä
Näyttää upealle valurautapannussa, mutta voi tehdä myös piirakkavuoassa.
Jäikö jokin oma perunasuosikki puuttumaan? Kerro siitä alla – tämä on vasta pintaraapaisu hyvin monisyiseen aiheeseen 🙂