Tattari ei ole mikään yleinen aines mun keittiössäni. Se on kuitenkin erinomainen monin tavoin: terveellinen, kuitupitoinen, ekologinen ja edullinen. Se on silti yksi aineksista, joka jää helposti kummittelemaan mun ruokakaappiin. Laskeskelin, että mulla on tällä hetkellä tattaria kuiva-ainekaapissa lähestulkoon pari litraa… Oli siis tarvetta nopealle tattariresepteille, joita ehtii kokata arki-iltana sen isommin miettimättä. Tämä tattaririsotto vastasi erinomaisesti näihin tarpeisiin. Tarkkojen ainesten kanssa ole niin tarkkaa.
Tattaririsoton valmistusaika ei ole mahdottoman pitkä, eikä pataa tarvitse vahtia yhtä tiukasti kuin risoton kanssa. Tiukassa mielessä tätä varmaan pitäisikin kutsua tattarittoksi, samassa hengessä kuin ohrattoa 🙂 Tämä resepti on muuten tehty paahdettuun tattariin, jota saa useimmista etnisistä kaupoista: myös usein saatavilla oleva paahtamaton tattari toimii hyvin, sen maku on paljon miedompi.
Tämä ohje on mukava siksi, että kuitupitoisuutensa vuoksi ruoka pitää pitkään kylläisenä. Maku on hyvä, mutta kuitenkin sen verran simppeli, että ruokaa tulee syötyä helposti sen verran mitä on nälkä. Tämä kestää hyvin uudelleenlämmitystä, joten sitä voi tehdä isomman padallisen ja syödä useana eri päivänä vähän vaihdellen täytteitä. Tämä resepti riittää neljään reiluun annokseen.
Tattarireseptin on hyvin pohjaltaan yksinkertainen. Aluksi pannulla paistetaan tyypillisiä soffrito-aineksia (sipulia, porkkanaa ja lehtiselleriä). Sitten lisätään tattari mukaan ja paahdetaan – ja lisätään hiljalleen kasvislientä mukaan jotta seos pysyy kosteana. Yksi yleinen kompastuskivi on, että kasvislientä ei kannata maustaa liian voimakkaasti – jos teet kasvisliemen jauhekuutiosta tai fondista, tee siitä sellainen että liemi ei tunnu liian suolaiselta heti kättelyssä.
Käytän tässä reseptissä itse vaaleaa vermuttia, sillä se on (saken ohella) mun yleiskäyttöviini – käytän sitä lähestulkoon aina resepteissä, joissa toivotaan valkoviiniä, sillä se säilyy kuiva-ainekaapissa niin paljon paremmin. Jos sinulla kuitenkin on valkoviiniä kaapissa, korvaa tämä toki sillä. Jos kaikki nämä puuttuvat, korvaa se omenamehulla tai jätä kokonaan pois. Maku on hyvä ilman sitäkin.
Risoton päälle voi viipaloida ja/tai paistaa aineksia, joita sattuu olemaan jääkaapissa sopivasti tarjolla. Esimerkiksi paistettu tofu tai kikherneet toimivat sen kanssa hyvin. Jos pakastimessa sattuu olemaan sopivasti joko herneitä tai pakastepapuja, niitä voi lisätä mukaan keittämisen puolivaiheessa.
Tattaririsotto
4 annosta (n. 35-40 minuuttia)
1 rkl oliiviöljyä
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 porkkana
1 lehtisellerin varsi
2,5 dl tattarisuurimoita
0,5 dl vermuttia
1/2 sitruunan mehu
1 rkl ravinnehiivaa
mustapippuria
Kasvislientä: esimerkiksi jauheesta tai fondista tehtyä, yhteensä n. 8-9 desilitraa
– Huuhdo tattari siivilässä, jotta saat siitä mahdolliset roskat pois.
– Valmista kasvisliemi ja kiehauta se pienessä kattilassa.
– Kuutioi sipuli, porkkana ja lehtisellerin varsi pieniksi kuutioiksi.
– Kuullota aluksi sipulia oliiviöljyssä keskilämmöllä.
– Lisää sitten mukaan hienonnettu valkosipulin kynsi ja paista n. 30 sekuntia lisää.
– Lisää porkkana ja lehtiselleri. Ruskista vähän aikaa, noin minuutti.
– Lisää sitten huuhdottu tattari ja paahda tattaria kunnes se alkaa saada vähän väriä pintaansa ja pannusta nousee hyvä, vahva tuoksu.
– Lisää vermutti ja anna seoksen kiehahtaa.
– Lisää kiehuvaa kasvislientä mukaan vähän kerrallaan: ensimmäisellä kerralla määrä voi olla vähän enemmän, n. 3dl.
– Kun tämä määrä on kiehunut sen verran, ettei seos ole nestemäinen, lisää taas vähän nestettä, noin desilitra kerrallaan.
– Jatka kasvisliemen lisäämistä tällä tavoin kunnes tattari on sopivan kypsää. Kiehumisen aikana voit valmistella muut annoksen päälle mahdollisesti tulevat ainekset. Jos lisäät mukaan esim. pakasteherneitä, lisää ne kun tattari on kiehunut noin viitisen minuuttia.
– Tattarin keittämisessä menee aikaa n. 15 minuuttia.
– Tarkista tattarin maku, lisää lopuksi mukaan puolikkaan sitruunan mehu, ravinnehiiva ja mustapippuria. Anna ruoan vetäytyä hetki ennen tarjoilua. Lisää päälle mahdolliset oheishärpäkkeet tai yrtit.
– Nosta tarjolle ja nauti.