Rento sitruksinen kaalisalaatti slaavilaisittain

kaalisalaatti piteleipien kanssa

Kesäiset kaalisalaatit ovat ihan mun lemppareita – rapea suutuntuma ja kirpeät maut ovat yleensäkin mun suosikkeja. Tämä helppo kaalisalaatti saa päämakunsa sitruunasta ja tillistä. Ja, kuten kunnon raastesalaatin kuuluu, se tuo lautaselle terveellisyyttä. Pääosissa ovat varhaiskaali, kurkku, retiisi ja sipuli: tämä salaattiresepti on siis myös tosi edullinen.

Innostuin vasta kun törmäsin Georgina Haydenin Nistisima: The secret to delicious vegan cooking from the Mediterranean and beyond -keittokirjassa libanonilaiseen kirpeään kaalisalaattiin (salatet malfouf). Osa reseptin yksityiskohdista näytti kuitenkin vähän hassuilta, eikä mökkikeittiössä edes ollut ihan oikeita aineksia sen kokkaamiseen. Sitä vastoin kasvimaalla oli noussut ensimmäiset tillinvarret. Siksi tämä annos saikin slaavilaisen käänteen. Tämä vegaaninen salaatti toimii tosi hyvin oheissalaattina rasvaisemmankin tai umamisen ruoankin kanssa. Myös grilliruoka ja vaikka kasvismakkarat sopii tämän kanssa tosi hyvin yhteen.

Tarjosin itse tätä salaattia rapeiden vegaanisten kasvispihvien ja pitaleipien kanssa (lomapäivän kunniaksi). Lisäksi tein oheen helpon jugurttikastikkeen (kreikkalaista jugurttia, valkosipulinkynsi, vähän suolaa ja 10 minuutin odotus). Kombinaatio toimi superhyvin.

Tsekkaa myös vaihtoehtoinen kaalisalaatti: aasialainen raastesalaatti.

salaatti oheistarjottavien kanssa

Sesonkikasviksia: tilliä ja varhaiskaalta

Oli mukavaa tehdä kerrankin ruokaa, jossa tilli maistui vaihvasti. Musta tuntuu, että tilliä ei käytetä Suomessa niin usein kuin mitä voisi – ja mitä vaikkapa Viron puolella tehdään. Itse ilahdun aina siitä, kun tilliä löytyy muistakin kuin kalaruoista.

Käytin tähän reseptiin varhaiskaalta – talvella tämän voi tietyisti tehdä tavallisesta kaalista. Kaaliraasteen maku paranee, jos se saa maustua suolaamisen jälkeen jonkun aikaa ennen syömistä. Vaikka resepti ei siten viekään paljon aikaa, suosittelen tekemään ainakin tuon ensimmäisen vaiheen suolauksen ainakin 10 minuuttia etukäteen. Voit tehdä koko salaatin reilustikin ennakkoon – maku paranee teon jälkeen vielä usean tunnin ajan. Itse voisin kuvitella tämän salaatin hyvin esimerkiksi piknikille tai kesäjuhliin – tilanteisiin, joissa salaatti voi olla pöydällä vähän pidempäänkin. Sillä tämän reseptin kohdalla on ihan hyvä juttu, jos salaatti on päässyt vähän vettymäänkin.

Jos haluat salaatista ruokaisamman, lisää mukaan sulatettuja pakastepapuja tai valkoisia papuja. Silloin tämä toimii hyvin esimerkiksi lounassalaattina.

Tässä myös toinen slaavilaishenkinen resepti: täytetyt paprikat

Lähi-Idän vaihtoehto

Reseptistä saa tehtyä myös Lähi-idän kaalisalaatin, jos vaihtaa tuoremausteiksi tillin ja lehtipersiljan. Kastikkeesta voi pudottaa tällöin sinapin ja hunajan pois. Tähän salaattiin lisäsin myös silputun kevätsipulin ja ripottelin vähän za’ataaria päälle.

Kokeilitko reseptiä? Kerro siitä alla! Jos käytät instaa, tägää mut, @kasvisannos, olisi hauskaa kuulla miten tämä meni 🙂

Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Sitruksinen kaalisalaatti slaavilaisittain

Ihanan kirpeä ja raikas kaalisalaatti. 6-8 annosta.
Valmisteluun 15 minutes
30 minutes

Ainekset

  • puolikas valkokaali n. 500 grammaa
  • 1 sipuli (tai kesäsipuli)
  • 1 kurkku
  • 8 retiisiä
  • tilliä noin 1/3 ruukusta (4-5 oksaa)

kastikeainekset

  • 1 sitruunan mehu tai kahden, jos pieniä
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 rkl neutraalia öljyä esimerkiksi auringonkukkaöljyä
  • 1,5 tl Dijon-sinappia
  • loraus hunajaa tai agavesiirappia n. 1,5 tl, maun mukaan
  • 0,5 tl suolaa

Ohjeet

  • Leikkaa kaali ohueksi raasteeksi. Hienonna sipuli. Leikkaa kurkku pieneksi. Ota 0,5 tl suolaa mittalusikkaan ja ripottele siitä vähän raasteseoksen päälle. Jätä raasteseos mehustumaan siksi aikaa kun teet kastikkeen.
  • Puolita ja viipaloi retiisi ohuiksi suikaleiksi. Hienonna tilli.
  • Ota pieni lasipurkki ja mittaa siihen kastikeainekset – sitruunamehu, oliiviöljy, neutraali ruokaöljy, Dijon-sinappi, hunaja (tai agavesiirappi) ja loput suolasta. Laita lasipurkin kansi kiinni ja ravista.
  • Lisää retiisi, tilli ja kastike kasvisraasteen sekaan. Tarkista maku, ja lisää tarvittaessa joko suolaa tai sitruunamehua. Anna salaatin vetäytyä vielä ennen tarjoilua, ihannetilanteessa ainakin puoli tuntia. Salaatin maku paranee odottelun aikana. Voit antaa sen odotella muutamia tuntejakin.

Lisätietoa

Käytä salaattikastikkeen tekoon lasipurkkia, sitä ravistamalla saat kastikeainekset mukavan tasaisiksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.