Luksus-perunasalaatti ranskankermalla ja mädillä

perunasalaatti ja mätiä

Nyt oli kyllä maukas perunasalaatti! Soitin äidillekin ihan erikseen, ja hehkutin että kannattaa kokeilla tätä reseptiä. Vaikutti, että hänellä oli mielessä ihan muut asiat – mutta on ainakin yritetty 🙂 Tämä mätiperunasalaatti on herkullinen, kun tarjolla on uusia perunoita ja kesän kasviksia. Yleillinen elementti tulee mädistä – joko lohenmädistä tai merileväkaviaarista. Salaatti on nopeatekoinen, ja niin ruokaisa että toimii pääruokana.

Tämä mätisalaatti nojaa klassiseen makuyhdistelmään: Mäti, perunat ja ranskankerma sopivat tunnetusti erinomaisesti yhteen. Tilli pelaa hyvin yhteen samojen ainesten kanssa. Tomaatti ja kurkku sopivat puolestaan lähestulkoon mihin tahansa salaattiin. Loppu on sitten vain yhdistämistä.

Luksusperunasalaatti maistuu hyvin uusien perunoiden kanssa. Pienellä muutoksella se sopii myös syys- ja talviperunoille – alla siihen oma ehdotuksensa.

Hyvin helppo mätiresepti

Tässä reseptissä mätiä ei tarvita mitään holtittomia määriä. Suosittelen koristelemaan perunasalaatin muutamalla mätinokareella, tarjoamaan mädin erillisessä kupissa. Jos salaattia jää yli, mäti säilyy merkittävästi paremmin alkuperäisessä rasiassaan kuin salaatin päällä. Lohenmätiresepteissä en tykkää aina siitä, että mäti vain katoaa jonnekin ruoan sekaan – tässä salaatissa niin ei käy.

Käytin reseptissä lohenmätiä, sillä olimme saaneet sitä anopilta lahjaksi. Jos haluat reseptistä kasvisversion ja edullisemman, käytä punaista tai mustaa merileväkaviaaria – ne ovat myös tosi herkullisia. Reseptistä tulee vegaaninen, jos vaihdat ranskankerman oat fraicheen.

Mulla ei ollut tilliä, kun kokkasin tätä reseptiä. Korvasin sen siksi lehtipersiljalla. Se toimi myös hyvin – vain klassinen uudet perunat & tilli -fiilis jäikin puuttumaan. Käytä sitä yrttiä, mitä sinulla sattuu olemaan saatavilla.

Tuossa kuvassa resepti on tehty 1,5 -kertaisena, perunoita on noin 800 grammaa. Tämä perunasalaatti maistuu nimittäin ihanalle myös seuraavana päivänä.

Toinen kesäinen salaattiresepti: Vietnamilainen riisinuudelisalaatti

Resepti uusille perunoille – tai pienellä muutoksella kaikille perunoille

Uusien perunoiden aikaan keitä keitä perunat, ja sekoita ne lopuksi vihannesten ja kastikkeen kanssa. Jotta tämä onnistuu, perunat pitää jättää keittäessä kiinteiksi – keittoaika on noin 15 minuuttia.

Jos keität vahingossa perunoita vähän yli, ja ne alkavat rikkoontua, älä sekoita kastikeaineksia enää perunoiden sekaan. Nosta sen sijaan perunat lautaselle alle, ja lusikoi täyte päälle. Mätinokareet nostetaan sitten täytteen päälle.

Jos teet tätä reseptiä kiinteistä syysperunoista tai talviperunoista, leikkaa perunat keittämisen jälkeen puoliksi. (Varo tällöinkin ylikeittämästä perunoita!) Paista leikatut perunat paistinpannulla lorauksessa oliiviöljyä. Lado ne sitten tarjoilulautasen pohjalle, ja lusikoi täyte päälle.

Jos perunoita jää yli, niitä voi käyttää tähän: Pehmeä perunaleipä valurautapannussa

Tsekkaa myös: 5 kivaa reseptiä kesäsipuleille

Kokeilitko reseptiä? Kommentoi alle, olisi kiva kuulla mitä pidit! 🙂

Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Luksus-perunasalaatti mädillä ja ranskankermalla

Genre Salad
Keittiö Eurooppalainen
Annoksia 3 annosta

Ainekset

 • 500 grammaa uusia perunoita
 • kourallinen tuoretta tilliä tai silputtua lehtipersiljaa
 • 2 tuoretta tomaattia pilkottuna
 • 1-2 kesäsipulia varsineen tai 2 kevätsipulia
 • 2 avomaankurkkua tai puolikas kasvihuonekurkku
 • 1,5 dl ranskankermaa tai oat fraichea
 • 3-4 retiisiä ohueksi viipaloituna, vapaaehtoinen
 • 100 g lohenmätiä tai merileväkaviaaria tarjoiluun
 • suolaa
 • 2 rkl ruokaöljyä, paistamiseen vapaaehtoinen

Ohjeet

 • Pese perunat ja keitä niitä kiehuvassa, suolatussa vedessä noin 15 minuuttia. Lopussa niiden tulee olla pehmeitä, mutta pysyä vielä hyvin koossa. Valuta lävikössä ja jätä viilentymään.
 • Valmista kiehumisen aikana vihannekset: sekoita kulhossa tomaatit, sipuli, kurkku ja retiisi. Sirottele pieni hyppysellinen suolaa päälle ja sekoita. Jätä kasvikset odottamaan siksi aikaa kun perunat ovat kiehuneet. Silppua tilli, mutta älä nosta sitä vielä sekaan.
 • Kun perunat ovat kypsiä, voit halutessasi paistaa ne. Leikkaa vähän jäähtyneet perunat puoliksi. Paista ne ruokaöljyssä paistinpannulla keskilämmöllä kunnes ne ovat ruskistuneet vähän. Käännä, ja anna ruskistua vielä toiseltakin puolelta. Nosta ne tarjoilulautaselle.
 • Tee seuraavaksi kastike loppuun. Valuta kasviksista valunut vesi pois kulhosta. Lisää sekaan lähes kaikki tillihake (säästä vähän koristeluun) ja ranskankerma. Sekoita ainekset ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa pippuria tai suolaa. Jos käytät uusia perunoita, sekoita ne nyt varovasti joukkoon.
 • Asettele perunat ja kastike tarjoilulautaselle. Koristele tillihakkeella ja parilla lusikallisella mätiä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *