Tahmeat kukkakaaliwingsit aasialaisittain

kukkakaaliwingsit

Tahmeat kukkakaaliwingsit ovat superihanaa ruokaa. Tässä terveellisessä reseptissä kukkakaali paistetaan uunissa. Kukkakaalireseptiin tulee reilusti seesaminsiementen makua, ja makumaailma vie vähän aasialaiseen suuntaan. Ohje on vegaaninen. Leivitystaikinaan tulee täysjyväjauhoja ja annos tarjotaan täysjyväriisin kanssa. Aikaa menee hetki, mutta ei kuitenkaan ihan mahdottomasti. Ruoka tulee vajaassa tunnissa pöytään.

Kukkakaaliwingsit – kokeilemisen arvoinen juttu

Tätä ruokaa maistettuani ihmettelin, miksi en ole koskaan kokeillut kukkakaaliwingsien valmistusta. Ne ovat nimittäin aika helppoja tehdä. Onneksi puolisoni oli spotannut tämän reseptin Anna Jonesin ”One: Pot, Pan, Planet” -keittokirjasta ja tahtoi kokeilla reseptiä. Resepti oli tosi kiva löytö. Pehmeä kukkakaali maistuu ihanalle rapean kuoren kanssa. Kastike tuo makua olematta kuitenkaan liian makea.

Kukkakaaliwingsit alkoivat saada suosiota muuten 2010-luvun alussa. Se on yksi niistä ruoista, joiden suosiota instagram on lisännyt. Kukkakaaliwingsit näyttävät hyvältä kuvissa. Niistä saa kivoja videoita, joissa tahmeita kukkakaalinpaloja dipataan valuvaan kastikkeeseen. Ja koko komeuden voi tägätä #healthy -hashtägillä.

Olen miettinyt sitä, suosiiko vai vähentääkö instagram/pinterest-maailma luovaa otetta elämään. Yksi osa näiden alustojen lupauksestahan on juuri se, että niistä voi löytää inspiraatiota ja uusia luovia juttuja. Joskus vain se eri vaihtoehtojen määrä on niin laaja, että tunne menee enemmän lamaannuttavan puolelle. Tuntuu nurinkuriselta, miten monesti olen nähnyt reelsejä vaikkapa kukkakaalien dippaamisesta, mutta ikinä ne eivät ole saaneet mua ryhtymään tuumasta toimeen. Ei siinä tietenkään ole mitään pohjimmiltaan väärää – joskus on kiva haaveilla asioista ilman että kaikkea pitää heti ryhtyä toteuttamaan. Se, mikä itseäni ärsyttää, on se että alustan oman toiminta- ja palkintalogiikan mukaan että se paras reaktio ei ole tekeminen, vaan selaamisen jatkaminen.

Kukkakaaliwingsit uunissa

Tähän kukkakaalireseptiin ei tule juurikaan öljyä, eikä se vaadi rasvassa paistamista. Tulisuuden voi säätää syöjien mukaan.

Tykkäsin tässä kastikkeessa siitä, että klassiseen aasialaiseen soija-riisiviini-sokeri -dippikastikepohjaan yhdistettiin epäortodoksisesti tomaattipyreetä. Yhdistelmä oli tosi kiva. Voisin käyttää sitä mielelläni uudelleenkin, vaikkapa riisin kanssa jossain nopeassa lounassalaatissa.

Tämän ruoan kanssa saattaa mietityttää se, että onko annoksessa lainkaan proteiinia. Vaikka selvä proteiinilähde puuttuukin, monissa reseptin aineksissa on proteiinia ihan hyvin. Seesaminsiemeniä tulee reilusti (proteiinia 18 g proteiinia sadassa grammassa), spelttijauhotkin ovat hyvin proteiinipitoisia (15 g sadassa grammassa) samoin kuin täysjyväriisi (9 g sadassa grammassa). Eli ihan ilman proteiinia tämä annos ei siis suinkaan ole.

Toinen ihana kukkakaaliresepti: kung po -kukkakaali.

Alkuperäinen Anna Jonesin ohje oli vähän suolaisempi. Tässä reseptissä soijakastikkeen määrää on skaalattu vähän alaspäin. Ja koska olen kaikkien kastikkeiden ystävä, niin lisäsin vähän kastikkeen määrää. Silloin se ei lopu ihan heti kesken, eikä siitä ei tarvitse tapella ruokapöydässä.

Loppuun vielä pieni mainos: Jos haluat tukea tätä blogiprojektia, tilaa mun uutiskirje! Silloin saat tiedot uusista postauksista kun niitä tulee. Mulla on lähiaikojen suunnitelmissa laittaa ainakin muutamia reseptejä syksyn satokausikasviksille sekä jatkaa myös kiinalaisen ruoanlaiton parissa:

Piristä sähköpostiasi ruokakuulumisilla – tilaa uudet reseptit sähköpostiisi:

En jaa osoitettasi koskaan eteenpäin, ja voit lopettaa tilauksen koska vain.

Mukavaa viikkoa! Syyskuun hengen mukaisesti totesin tänään, että kohta se ”lapsi on kokonaan mudan ravan peitossa ja pitää käsitellä autoharjalla tai painepesurilla ennen kun sen uskaltaa tuoda sisälle” -kausi on taas täällä.

Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Tahmeat kukkakaaliwingisit aasialaisittain

Aasialaishenkinen tulkinta kukkakaaliwingseistä, pääosassa seesaminsiemenet. Kukkakaali paistetaan kahdessa vaiheessa: ensin leivitystaikinan kanssa ja sen jälkeen vielä hetki tahmean kastikkeen kanssa.
Aikaa yhteensä 50 minutes
Annoksia 4 annosta

Ainekset

Kukkakaalin maustaminen

  • 120 g spelttijauhoja ks. vinkki
  • 2 rkl riisijauhoja tai perunajauhoja
  • 1,5-2 dl vettä
  • 1 valkosipulinkynsi raastettuna
  • 1 rkl seesaminsiemeniä
  • 1 kukkakaali (noin 800 grammaa)

Kastike

  • 3,5 rkl vaaleaa soijakastiketta tai japanilaista soijakastiketta
  • 3 rkl vaahterasiirappia
  • 1,5 rkl seesamiöljyä
  • 1,5 rkl riisiviinietikkaa
  • 1,5 rkl tomaattipyreetä
  • 1,5 rkl chilitahnaa tai chilikastiketta (esim. sriracha)
  • 3 valkosipulinkynttä raastettuna
  • peukalon kokoinen pala inkivääriä kuorittuna ja raastettuna
  • 4,5 rkl seesaminsiemeniä

Tarjoiluun

  • 300 g täysjyväriisiä tai keitettyä ohraa
  • pari kourallista salaattia tai kiinankaalta kaali raastettuna
  • 1 rkl seesaminsiemeniä
  • 4 kevätsipulia koristeluun

Ohjeet

  • Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Valmistele ruoka sillä aikaa kun riisi valmistuu. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen (tai 175 astetta kiertoilmalla). Laita kahdelle uunipellille leivinpaperit.
  • Sekoita kulhossa jauhot, vesi, valkosipuli, seesaminsiemenet ja ripaus suolaa ja pippuria. Taikinan tulisi olla aika paksua – paksumpaa kuin intuitio sanoo – jotta se tarttuu kukkakaaliin eikä valu niiden päältä pois paistinpannulla. Jos taikina tuntuu liian paksulta, lisää varovasti vettä.
  • Leikkaa kukkakaalin kukinnot irti toisistaan. Upota kukinnot leivitystaikinaan sekoita kunnes taikina on tarttunut niihin hyvin. Nosta kahdella haarukalla kukkakaalin palat uunivuoalle. Jätä jokaisen kukkakaalin palan väliin vähän tilaa.
  • Paista kukkakaalinpaloja 20 minuuttia, kunnes ne ovat kullanruskeita. Jos käytät tasalämpöä ja kahta peltiä, vaihda peltien paikkaa puolessavälissä.
  • Paistumista odotellessasi tee kastike. Sekoita pienessä kattilassa kaikki ainekset ja kuumenna kunnes se alkaa kuplia. Sekoittele pari minuuttia ja anna kastikkeen vähän sakeutua. Siirrä sivuun.
  • Kun kukkakaali näyttää kullanruskealta, ota se pois uunista ja anna palojen viiletä hetken ajan. Kun niitä pystyy kosketella, siirrä kukkakaalinpalat isoon kulhoon. Säästä kastiketta noin 5 ruokalusikallista tarjoiluun. Kaada loput kastikkeesta kukkakaalin päälle ja sekoita huolella.
  • Laita kukkakaalinpalat uudelleen uunipelleille ja uuniin 10-15 minuutiksi. Palat ovat valmiita kun kukkakaali alkaa tunnentua. Poista uunista. Tarjoa kukkakaali salaatin ja keitetyn riisin/ohran kanssa. Koristele annokset seesaminsiemenillä ja kevätsipulilla ja kastikkeella.

Lisätietoa

  • Voit korvata spelttijauhot myös grahamjauhoilla, täysjyvävehnäjauhoilla, gramjauhoilla tai vehnäjauhoilla (tai näiden sekoituksella).
  • Jäävuorisalaatti toimii tässä erinomaisesti, samoin kuin höyrytetty ruusukaali (pakastekin käy).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.